Mergi la conţinutul principal

Directori doar cu numele

Directorii generali ai "CET" SA si "Braicar" SA, care sint si presedinti ai Consiliilor de Administratie la aceste unitati, precum si alte sute de omologi aflati in situatie similara, trebuie sa renunte in cel mai scurt timp la calitatea de angajat la societatile pe care le conduc, in caz contrar fiind pasibili de inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Asta pentru ca modificarile aduse de curind Legii societatilor comerciale, aplicabile inca din 1 decembrie 2006, stipuleaza clar ca, pe durata indeplinirii mandatului, administratorii (adica membrii Consiliului de Administratie) nu pot incheia cu societatea un contract de munca. Mai mult, aceleasi prevederi explica in mod clar ca, in cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, asa cum este cazul unitatilor mentionate anterior, la care CLM este, de altfel, fie actionar majoritar, fie actionar unic, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului. Important de mentionat este ca aceste prevederi permit totusi cumulul de functii de genul "director general si presedinte al CA" sau "director general si administrator". In astfel de cazuri, varianta aflata la dispozitia actionarilor, pentru a se incadra in noile reglementari, este incheierea unui contract de mandat, administrare sau de management, in baza caruia administratorii sa poata fi remunerati, in timp ce pentru functia de director general sa se faca voluntariat. Pentru ceilalti membri ai CA, dat fiind faptul ca acestia, oricum erau platiti in baza unui mandat, noile reglementari nu aduc modificari majore, ci doar ridica intrebarea "Care va fi contravaloarea indemnizatiei pe care o vor incasa?". Asta pentru ca, o cutuma aplicata de mai multi ani, stabileste ca indemnizatia este un procent din salariul directorului general.

Administratorii nu mai sint obligati sa depuna garantii, ci doar sa incheie o asigurare de raspundere profesionala

Asadar, potrivit art.137.1 alin.3 din Legea 441/2006 care modifica Legea societatilor comerciale "administratorii, in sensul Legii 31/1990, nu pot incheia cu societatea un contract de munca pentru indeplinirea mandatului, ci un contract de administrare/management". Legea in cauza se refera la societatile de tip SA care sint conduse de un CA - membrii acestuia sint administratori - care deleaga atributii catre directorul general sau alti directori din societate. Pentru acestia trebuie renuntat la contractul de munca, activitatea lor urmind sa se desfasoare in baza unui altfel de contract, guvernat de regulile mandatului, explica specialistii Oficiului registrului Comertului. Mai mult, conducerea ORC Braila recomanda actionarilor sa convoace Adunarea Generala unde detin portofolii de actiuni, cu scopul de a se alinia noilor cerinte. "Trebuie convocata, in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a modificarilor aduse Legii societatilor comerciale, Adunarea Generala a Actionarilor, ocazie cu care sa hotarasca modul de administrare, cu unul sau mai multi administratori, care insa nu pot avea calitatea de salariati ai acestor societati, sa stabileasca care sint administratorii executivi si cei neexecutivi, sa stabileasca cine este presedinte al Consiliului de Administratie, precum si sa numeasca un director executiv. Consiliul de Administratie poate delega conducerea societatii catre un director. Daca in actul constitutiv al societatii pe actiuni este stabilit ca presedintele CA poate fi si director general, sau daca actionarii hotarasc in mod expres acest lucru, atunci directorul general numit poate fi si presedinte al CA, cu mentiunea ca nu poate fi retribuit decit in baza unui contract de mandat si doar ca administrator", a explicat Veronica Tuta, directorul ORC Braila. In plus, sursa citata a mai adaugat ca administratorii nu mai sint obligati sa depuna garantii, ci doar sa incheie o asigurare de raspundere profesionala. Astfel, persoana in cauza poate raspunde profesional, iar in cazul in care produce o paguba majora poate fi obligata sa restituie integral acea suma.

Actionarul are mult mai multe modalitati de sanctionare a administratorului

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila a explicat ca prin prisma modificarilor aduse Legii societatilor comerciale, ar trebui sa fie suspendate contractele individuale de munca pentru directorii generali care au si calitatea de administratori la societatea de tip SA pe care o conduc. In plus, a recomandat trecerea la un alt tip de contract: de mandat, administrare sau management stabilit de actionari. "Renuntind la calitatea de angajati, trebuie sa incheie un contract de asigurari sociale in conformitate cu prevederile Legii Pensiilor, pentru acumularea stagiului de cotizare, dar si un contract de asigurare in baza prevederilor privind asigurarile de sanatate pentru a beneficia de asistenta medicala", a spus Dumitru Vaduva, inspectorul sef al ITM Braila. Asadar, contractele de administrare sau management nu trebuie inregistrate la ITM si nici nu confera titularului protectie sociala, in sensul ca acesta pierde unele drepturi conferite de Codul Muncii sau Contractul Colectiv de Munca. Pe de alta parte insa, actionarul are mult mai multe modalitati de sanctionare a administratorului in cazul in care acesta nu indeplineste criteriile de performanta. Mai mult, daca administratorul nu este competent, contractul de administrare poate fi intrerupt oricind. In acest mod, se asteapta o responsabilizare a administratorilor unor societati, acestia urmind a fi mult mai atenti atunci cind semneaza acte.

"Daca acum se infiinteaza o societate de tip SA, se pot respecta cerintele"

La rindul sau, Sorina Bosoanca, director in cadrul Primariei Braila, a subliniat ca noile reglementari ridica totusi probleme din punct de vedere al aplicarii, intrucit atit pentru functia de director, cit si pentru cea de administrator exista contracte in vigoare valabile pe perioada pe care titularul a fost mandatat. "Or, un contract este lege intre parti. Abia la finele mandatului se poate lua in discutie modificarile ce ar putea fi aduse statutului societatii pentru aplicarea noilor reglementari. Daca acum se infiinteaza o societate de tip SA, se pot respecta cerintele insa pentru SC "CET" de exemplu, chiar in actul constitutiv, care reprezinta vointa actionarilor, este permis ca directorul general sa fie si presedinte al CA. In concluzie, aceste prevederi devin aplicabile la societatile la care CLM este actionar majoritar, ca si la alte societati de tip SA numai dupa expirarea mandatelor pentru directori si presedinti ai CA. Aproape de expirarea mandatului vom analiza schimbarea actului constitutiv si sa preluam modificarile aduse Legii societatilor comerciale", a punctat Bosoanca.
In ceea ce-i priveste pe cei doi directori ai SC "Braicar" si SC "CET", Cornel Sandulescu, respectiv, Nicu Bajan, acestia au explicat ca inca au loc analize detaliate a noilor prevederi in ceea ce priveste organizarea si functionarea societatilor comerciale pentru a se stabili cu exactitate care sint pasii precum si modalitatile de aplicare a modificarilor aduse Legii 31/1990.
In ce priveste sanctiunile, in caz de nerespectare a prevederilor Legii 441/2006 care modifica Legea societatilor comerciale, legiuitorul considera ca persoanele care sint si salariati si administratori sint in situatie de incompatibilitate, ceea ce se considera a fi infractiune, pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro