Director nevinovat, prejudiciu nerecuperat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Punct în dosarul «Jaf în Balta Mică»

Director nevinovat, prejudiciu nerecuperat

* în urma apelului formulat împotriva sentinței primei instanțe care aplicase pedepse cu suspendare foștilor directori din Balta Mică, magistrații Curții de Apel Galați au dat acum soluția finală în acest dosar * la instanța superioară s-a dispus achitarea inculpatului Moisei Radu Gheorghe (foto), la data faptei director al Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, care primise anterior o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare * Duțu Gheorghe, diriginte de șantier, și Constantin Matei, administrator SC “Urban Serv” SRL Brăila, au fost și ei achitați * instanța a redus pedepsele cu suspendare aplicate inculpatului Buricea Alexandru Eduard, reprezentant al Administrației Parcului Natural, și inculpatei Băutu Nicoleta, reprezentanta SC “Loracom” SRL Brăila

 

Magistrații Curții de Apel Galați au dat sentința finală în dosarul “Jaf și corupție în Balta Mică a Brăilei”. S-a dispus achitarea fostei conduceri, dar și a altor doi inculpați acuzați de fapte de corupție, prin folosirea necuvenită a unor fonduri de aproape un milion de euro. Doi inculpați au primit pedepse cu suspendare.

După cum se arată în soluția dată de Curtea de Apel Galați, postată pe site-ul instanței, s-a dispus achitarea inculpatului Moisei Radu Gheorghe pentru infracțiunea de abuz în serviciu, la data faptei director al Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, care primise anterior o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare. Duțu Gheorghe, diriginte de șantier, și Constantin Matei, administrator SC “Urban Serv” SRL Brăila, au fost și ei achitați. Instanța a redus pedepsele cu suspendare aplicate inculpatului Buricea Alexandru Eduard, reprezentant al Administrației Parcului Natural, și inculpatei Băutu Nicoleta, reprezentanta SC “Loracom” SRL Brăila.

Astfel, la ședința din data de 2 aprilie 2021, instanța a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Galați și de inculpați. S-a desființat în parte sentința penală din 07.04.2020 a Tribunalului Brăila.” În rejudecare: dispune achitarea inculpatului Moisei Radu Gheorghe; achitarea inculpatului Matei Constantin; achitarea inculpatei SC Urban Serv SRL Brăila; achitarea inculpatului Duțu Gheorghe. Reduce de la 2 ani închisoare la 6 luni închisoare, pedeapsa principală aplicată inculpatului Buricea Alexandru Eduard. Dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei principale și a pedepsei accesorii, aplicate inculpatului Buricea Alexandru Eduard, pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 6 luni. Reduce de la 1 an și 6 luni închisoare la 4 luni închisoare, pedeapsa principală aplicată inculpatei Băutu Nicoleta, dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei principale și a pedepsei accesorii, aplicate inculpatei Băutu Nicoleta, pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 4 luni. Înlătură obligația inculpaților Moisei Radu Gheorghe, Duțu Gheorghe, Matei Constantin și SC Urban Serv SRL Brăila de plată a sumei de 214.915,86 lei către partea civilă Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei R.A. Înlătură obligația inculpatului Duțu Gheorghe de plată a sumei de 7.511,28 lei către partea civilă Romsilva”, au decis judecătorii instanței superioare.

S-a menținut sechestrul asigurător instituit prin Ordonanța de instituire a unor măsuri asiguratorii din data de 08.04.2016 asupra imobilului situat în municipiul Brăila, proprietatea inculpatei persoană juridică SC Urban Serv SRL Brăila. A fost respins, ca fiind nefondat, apelul declarat de inculpata SC Loracom SRL Brăila împotriva aceleiași sentințe penale. Sentința pronunțată de Curtea de Apel Galați este definitivă.

 

Sentințele date de Tribunalul Brăila

Reamintim că, în luna aprilie 2020, Tribunalul Brăila a dat sentința în dosarul “Jaf în Balta Mică a Brăilei”. Moisei Radu Gheorghe, la data faptei director al Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, Duțu Gheorghe, diriginte de șantier, și Constantin Matei, administrator SC “Urban Serv” SRL Brăila, au primit câte 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare. Trei inculpați au fost achitați.

După cum se arată în soluția Tribunalului Brăila, inculpata persoană juridică SC URBAN SERV SRL Brăila a fost condamnată la pedeapsa principală de 11.000 lei amendă pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, faptă săvârșită în perioada septembrie 2009 - octombrie 2010. Inculpatul Buricea Alexandru Eduard a fost condamnat la o pedeapsă principală de 2 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă săvârșită în perioada aprilie - mai 2011. S-a dispus suspendarea executării pedepsei. Inculpata Băutu Nicoleta fusese condamnată la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, faptă săvârșită în lunile aprilie-mai 2012, cu suspendare.

 

Acuzațiile procurorilor DNA

În aprilie 2016, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Moisei Radu Gheorghe, la data faptei director al Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, Albu Bogdan Paul, Brezuică Daniela și Andrei Anca Elena, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor. Acuzațiile erau de abuz în serviciu. Pe lista inculpaților se mai aflau Constantin Matei și SC “Urban Serv” SRL Brăila, firma la care acesta este administrator, Duțu Gheorghe, diriginte de șantier, Buricea Alexandru, la data faptei director în Balta Mică a Brăilei, Băutu Nicoleta, administrator al SC “Loracom” SRL Brăila.

Procurorii DNA au arătat faptul că, în cadrul unui proiect “LIFE”, reprezentantul legal al Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, inculpatul Moisei Radu Gheorghe, a depus cererea de finanțare europeană nerambursabilă privind “Conservarea, refacerea și managementul durabil în Insula Mică a Brăilei.” Costul total al proiectului a fost estimat la 978.419 euro, din care ajutorul financiar nerambursabil era de 489.209 euro. În cadrul acestui proiect aprobat la data de 06 iulie 2009, inculpații au acceptat oferta SC “Urban Serv” SRL Brăila, reprezentată de Constantin Matei, deși cunoșteau faptul că această societate nu avea dotarea tehnică necesară execuției lucrărilor hidrotehnice și nici nu a demonstrat experiența anterioară. S-a încheiat un contract de lucrări de reabilitare hidrologică a Bălții Mici a Brăilei privind construirea unor canale pentru refacerea conexiunii fluviului Dunărea în vederea alimentării din amonte a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare și construirea unor stăvilare, totul în valoare de 67.200 euro. Directorul parcului a avizat la plată către SC “Urban Serv” SRL Brăila facturi de 282.939,73 lei, reprezentând, printre altele, și lucrări care nu erau prevăzute în proiect. În cadrul aceluiași proiect, pe 20 aprilie 2011, între Administrația Parcului Natural, reprezentată atunci de Buricea Alexandru Eduard, și SC “Loracom” SRL Brăila, reprezentată de Băutu Nicoleta, a fost încheiat un alt contract de lucrări - “Servicii de amenajare peisagistică - Realizare gard de împrejmuire”. Și în acest caz, s-a atestat, în mod nereal, furnizarea materialului lemnos și executarea lucrării. Acestea sunt doar câteva dintre acuzațiile aduse celor în cauză de procurori.

Nici la ora actuală nu este rezolvată în totalitate problema alimentării cu apă din Dunăre a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare, dovadă a faptului că respectivul proiect cu finanțare europeană nu prea și-a atins scopul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro