Mergi la conţinutul principal
Gaură de 96.000 euro în buzunarele clienţilor

Director de bancă la judecată

numita Teodorescu Valentina Emiliana a sustras importante sume de bani din conturile clienţilor Piraeus Bank • Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpatei pentru infracţiunile de delapidare în formă continuată şi participaţie improprie la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos • potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 - 2014, femeia de 38 de ani a ocupat funcţia de director adjunct în cadrul băncii, în această calitate ea fiind cea care supraveghea activitatea angajaţilor • inculpata s-a folosit de ascendentul profesional pe care îl avea asupra casierilor unităţii, precum şi buna relaţie în care se afla cu clienţii acesteia, prin întocmirea în fals a unor documente de retragere numerar • dosarul se află pe rolul Judecătoriei Brăila

 

Cum au dispărut aproape 100.000 de euro din conturile bancare ale unor clienţi ai Piraeus Bank!? Simplu. Directorul adjunct al unei unităţi bancare, o femeie de 38 de ani, a reuşit să sustragă importanta sumă de bani. Practic, aceasta i-a determinat pe casieri să scoasă sume din conturi, în baza unor documente de retragere numerar întocmite în fals. Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a definitivat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată a inculpatei Teodorescu Valentina Emiliana, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare în formă continuată, participaţie improprie la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată. După cum se arată pe site-ul Judecătoriei Brăila, unde a fost înregistrat dosarul, parte civilă în cauză este banca unde a lucrat femeia - SC First Bank - Piraeus Bank România.

 

Autodenunţ al directorului adjunct

 

În rechizitoriul întocmit de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila se arată întregul fir al acţiunii frauduloase desfăşurate de inculpata Teodorescu Valentina. La data de 19 iunie 2014 în evidenţele Parchetului a fost înregistrat autodenunţul numitei Teodorescu Valentina Emiliana, cu privire la faptul că în perioada anilor 2012 - 2014, în virtutea calităţii de director adjunct în cadrul SBP (n.r. - SC First Bank - Piraeus Bank România - după cum se arată pe site-ul instanţei) a sustras din conturile clienţilor băncii suma de 96.000 euro, prin folosirea unor foi de vărsământ nesemnate sau semnate de aceasta. La data de 12 noiembrie 2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria (PJ) Sector 1 Bucureşti a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila având ca obiect plângerea formulată de PBR ( Piraeus Bank România - n.r.) împotriva numitei Teodorescu Valentina Emiliana. În perioada 2008 - 2014, femeia a ocupat funcţia de director adjunct în cadrul unităţii bancare, în această calitate ea fiind cea care supraveghea activitatea angajaţilor. “Astfel, în perioada 1 ianuarie 2012- 28 februarie 2014, Teodorescu Valentina Emiliana, director adjunct al unităţii bancare, a sustras din conturile unor clienţi ai băncii, profitând de calitatea deţinută de aceasta în cadrul băncii, producând în acest mod un prejudiciu total de 289.576 lei, 39.924 euro şi 804,80 GPB - lire streline. Reuşita activităţii infracţionale a fost asigurată prin aceea că, pe de o parte, casierul unităţii nu a respectat procedurile bancare de eliberare numerar (respectiv fără solicitarea directă şi personală a clientului), pe de altă parte, directorul unităţii bancare nu a efectuat verificarea asupra numerarului existent în casieria unităţii”, au stabilit procurorii din cadrul PJ Brăila.

 

Peste 80 de retrageri din conturi

 

Potrivit procurorului, în sarcina inculpatei Teodorescu Valentina Emiliana s-a reţinut un număr de 83 de acte materiale. Astfel, în perioada 3 august 2012 - 22 ianuarie 2014, a fost retrasă suma de 49.963,17 lei, resprezentând 13 acte materiale, după cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată. Cea mai mare sumă, respectiv 15.075 lei a fost retrasă la data de 3 august 2012, alte 11 retrageri de sume de bani fiind făcute în cursul anului 2013, acestea fiind cuprinse între 5.000 şi 2.300 lei, ba chiar în evidenţe figurează şi o extragere de 49 lei. Cert este că extragerile de bani s-au făcut aproape în fiecare lună, numai într-un an ajungându-se la suma totală de aproximativ 30.000 lei. Chiar în decembrie 2013, aşa, înainte de Crăciun, inculpata a extras sumele de 5.000 lei şi 4.000 lei.

În ianuarie 2014, inculpata a continuat să ia bani din conturile unor clienţi. La data de 2 ianuarie 2014 s-a extras suma de 2.326 lei.

Astfel, din conturile unor clienţi ai băncii a fost retrasă şi suma de 804,80 GPB (lire sterline), iar în perioada 19 iulie 2013 - 8 octombrie 2013, a fost retrasă suma de 7.748 euro, reprezentând 3 acte materiale.

Potrivit anchetatorilor, pe lângă sumele menţionate, în perioada 4 ianuarie 2012 - 31 octombrie 2013, a fost retrasă din conturile băncii suma totală de 220.346 lei, reprezentând 46 acte materiale. Sumele extrase s-au încadrat între 1.500 şi 9.000 lei. “În perioada 30 decembrie 2012 - 4 februarie 2014 a fost retrasă suma de 2.967 lei, reprezentând 3 acte materiale, iar în perioada 7 februarie 2013 - 18 februarie 2014 a fost retrasă suma de 21.412 lei reprezentând 6 acte materiale. În data de 8 februarie 2013, a fost retrasă suma de 854 lei, iar în perioada 18 aprilie 2013 - 6 decembrie 2013 a fost retrasă suma de 9.808 euro, reprezentând 7 acte materiale, cea mai mare sumă extrasă fiind de 3.000 euro. La data de 28 februarie 2014, a fost retrasă suma de 9.500 euro, iar în perioada 24 aprilie 2012 - 4 mai 2012, a fost extrasă suma de 9.900 euro”, au stabilit procurorii.

În urma anchetei efectuate, se arată în rechizitoriu, s-a stabilit că operaţiunile de retragere numerar din conturile a 5 clienţi ai băncii s-au făcut fără consimţământul acestora. Retragerea nu s-a realizat direct de către inculpata Teodorescu Valentina Emiliana, ci prin intermediul casierilor, persoane pe care inculpata i-a determinat, cu intenţie, să efectueze operaţiuni de retragere. “Pentru a-şi duce la îndeplinire rezoluţia infracţională, inculpata s-a folosit de ascendentul profesional pe care îl avea asupra casierilor unităţii, precum şi buna relaţie în care se afla cu clienţii acesteia, prin întocmirea în fals a unor documente de retragere numerar în numele clienţilor. Angajata băncii i-a determinat pe doi casieri să efectueze, fără drept, operaţiuni de retragere din contul clienţilor şi să-i înmâneze inculpatei sumele de bani retrase din aceste conturi”, au stabilit anchetatorii.

Din cele 83 de operaţiuni bancare de retragere numerar, se mai arată în rechizitoriu, pentru un număr de 50 de operaţiuni au fost întocmite în fals de către inculpată borderouri de retragere în numele clienţilor, în perioada 3 august 2012 - 24 aprilie 2012. Pentru restul de 33 de operaţiuni nu au fost identificate documente justificative, ci doar s-a operat în sistemul electronic al băncii retragerea banilor.

 

Pe ce s-au dus banii? Mister!

 

Conform declaraţiilor, retragerile aveau loc sporadic, prin prezenţa directorului adjunct Teodorescu Valentina Emiliana la casieria băncii, cu o cerere de retragere numerar semnată sau nesemnată de client.

Inculpata nu a respectat normele bancare, nu a verificat documentaţia depusă zilnic la casierie pentru retragerea de numerar, intenţia acesteia fiind aceea de a ridica fără drept diverse sume de bani, pentru a-i folosi în scop personal. Din verificările efectuate inculpata nu şi-a achiziţionat bunuri din banii însuşiţi. Mai mult, subordonaţii au declarat cu ocazia audierii că numita Teodorescu Valentina se împrumuta la ei de diverse sume de bani pe care le restituia ulterior. Şi casierii au încălcat normele bancare, drept pentru care cercetările au fost extinse în cauză pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare. Demn de menţionat este şi faptul că Teodorescu Valentina nu a fost audiată în calitate de inculpat, sustrăgându-se cercetărilor. Aceasta a fost citată procedural la domiciliul părinţilor săi, cu care ţine legătura.

În august 2019, dosarul de delapidare a ajuns pe rolul instanţei, în cauză fiind invocate unele excepţii faţă de care judecătorii trebuie să ia o decizie. Deocamdată, nu s-a stabilit vreun termen de judecată în acest dosar.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro