Cel mai grav incident s-a petrecut chiar la inceputul lunii iulie, in timpul Campionatului National de inot pentru juniori. "Am fost dus in duba jandarmeriei ca ultimul infractor, in fata clientilor, si erau foarte multi. Eram acuzat ca sint vinzator ambulant. S-au purtat urit cu mine, nici nu au vrut sa asculte ce am de spus. M-am speriat, nici nu stiam ce sa fac. Eu aveam dreptul sa vind echipament sportiv in holul bazinului acoperit. Mi-am sunat avocatul si a adus actele care dovedeau ca am dreptate, ca aveam dreptul sa vind acolo acel echipament. Cei de la Jandarmerie si-au cerut apoi scuze pentru incident, insa raul a fost facut. Am pierdut momentul de vinzare pentru ca cel mai mult intr-un an vind in timpul campionatului. Altfel, nu se vinde cine stie ce", a povestit Radu Chiriac. Tinarul spune ca avea dreptul sa vinda materialul sportiv pentru ca inchiriase in incinta bazinului acoperit un spatiu de 2 metri patrati in care sa expuna si sa comercializeze echipament sportiv pentru inot. Contractul expirase in iunie, insa Radu Chiriac spune ca, de fapt, acordul de principiu pentru inchirierea acelui spatiu a fost dat pentru patru ani si ca ar fi urmat sa prelungeasca inchirierea. Considerind ca acel contract nu mai este valabil, directoarea Elena Toader a sesizat patrula de jandarmi ca tinarul deranjeaza atit concursul, cit si corectarea lucrarilor de la bacalaureat prin vinzarea ambulanta de echipament sportiv. Au venit jandarmii, insa dupa ce Radu Chiriac le-a explicat ce se intimpla a fost lasat in pace. Directoarea sustine insa ca el nu avea dreptul sa mai vinda nimic dupa 14 iunie, cind a expirat contractul incheiat pe un an si ca de aceea a chemat jandarmii.
Alte sicane
O alta problema a avut Radu Chiriac cu inchirierea unui culoar pentru citeva ore, citeva zile pe saptamina, pentru realizarea de fitness in apa. El a fost nemultumit de faptul ca i s-a inchiriat cu un pret foarte mare, 50 de lei pe ora, insa a mers mai departe si si-a platit chiria, asa cum era stipulat in contract, in primele cinci zile ale lunii urmatoare. La inceputul lunii iunie, in care expira contractul, a facut cererile necesare catre conducerea liceului pentru a prelungi contractul. Dupa ce, initial, i s-a spus ca in CA i s-a dat acordul de principiu si ca urmeaza sa se discute elementele concrete ale contractului pentru anul urmator, pe 15 iunie, prima zi de dupa expirarea contractului, nu a mai fost lasat sa intre in bazin, sub pretextul ca nu se va mai incheia nici un contract si a fost nevoit sa nu faca orele si sa trimita copiii acasa. Abia mai tirziu, spune el, a primit o adresa, datata chiar pe 15 iunie, in care i se comunica faptul ca cererea nu i se poate solutiona favorabil datorita exploatarii in totalitate a bazinului acoperit de catre grupele de inot ale profesorilor din cadrul LPS.
Cea de-a treia problema a lui Radu Chiriac a inceput in toamna anului trecut. Atunci a comunicat directoarei Toader ca in vara lui 2007 doreste sa inchirieze 36 de metri patrati, in incinta bazinului de sarituri. Din nou, directorul i-a comunicat ca exista acordul de principiu al Consiliului de Administratie si ca se poate inchiria spatiul pentru realizarea unei terase de vara. "Avind acest acord de principiu am mers mai departe si am obtinut aprobarea Inspectoratului Scolar, a ministerului, am obtinut si autorizatie de la Primarie, aveam dosarul complet pentru a face terasa de vara, ca sa primesc in aprilie un document care sa-mi dea totul peste cap. Mi se spunea ca in urma cu noua luni mi s-a comunicat acordul de principiu pentru inchirierea spatiului in suprafata de 36 de metri patrati situat in incinta LPS, dar ca de la acel moment eu nu am mai continuat demersurile necesare finalizarii inchirierii si acum nu se mai poate solutiona favorabil cererea. S-au scuzat ca bazinul de sarituri necesita reparatii capitale si face obiectul unor programe de reamenajare si reparare, si ca atunci cind se vor termina lucrarile trebuie sa particip la o licitatie pentru a inchiria spatiul. Daca nu voia sa inchirieze, sau voia licitatie, trebuia sa spuna de la inceput. Motivele invocate nu stau in picioare. Pur si simplu cred ca a vrut sa ma incurce. In urma adresei lor din aprilie le-am solicitat sa ne transmita suportul legal al sustinerilor lor in ceea ce priveste obligatia lor de a finaliza sau nu demersurile necesare inchirierii. Contractul de inchiriere ei trebuie sa-l faca, nu eu, si nu mi se poate anula un acord pe motivul ca nu am facut eu contractul de inchiriere. Este foarte ciudat tot ce se intimpla, mai ales ca de cind am inceput sa am probleme primesc pe telefonul mobil si pe e-mail tot felul de mesaje de amenintare in care mi se spune explicit sa nu mai insist in problemele cu bazinul, cu inchirierea. Am facut plingere la Politie si astept un rezultat", a mai spus Radu Chiriac. Pe de alta parte, directorul LPS sustine ca nu are ce comenta, ca toate acuzatiile lui Radu Chiriac sint false, iar corespondenta dintre liceu si el a decurs normal, nu l-a incurcat cu nimic, numai ca el nu vrea sa inteleaga faptul ca nu mai are ce cauta la LPS pentru ca i s-au incheiat contractele de inchiriere. "Consiliul de Administratie a dat un acord de principiu care nu ne obliga cu nimic. Atita timp cit contractele de inchiriere nu mai sint valabile, el nu mai are ce cauta la noi. Colaborarea s-a incheiat. In aceasta vara, pe bazin, cursuri de initiere nu vor face decit profesorii nostri. El ne facea concurenta neloiala. Nici profesorii de inot nu-l vor in bazin. Mai mult, clubul lui nici nu este afiliat pe undeva, nu merge la concursuri, a luat banii parintilor si nu a facut ore, asta nu mai spune. In ultima luna, chiar ne-a virat banii in cont, nu a mai platit cash, ca noi sa fim nevoiti sa spunem ca am primit banii", a mai explicat Elena Toader.
Si Ministerul Educatiei a aflat de situatia creata intre LPS si Radu Chiriac
Desi directorul LPS spune ca si parintii elevilor sai sint nemultumiti, Dumitru Garbacea, un reprezentant al parintilor, a spus ca isi aduce copilul de doi ani la cursuri la acest club privat al lui Radu Chiriac, este foarte multumit si vrea ca aceste cursuri sa continue. "Pina sa expire contractul a fost mereu tachinat ca dupa 15 iunie se va inchide clubul. Eu nu stiu ce probleme sint intre el si LPS, insa pe mine ma intereseaza sa pot continua cursurile la Radu Chiriac cu copilul pentru ca foloseste metode pedagogice moderne. Aici cred ca este vorba de ambitia unor profesori care isi vad amenintate incasarile. Daca se va verifica, se va vedea ca sint culoare libere in bazin. Pe mine m-a deranjat si faptul ca nu ne-a intrebat nimeni daca sintem sau nu multumiti, dar ni s-a sugerat ca daca se va inchide clubul, mai sint profesori la LPS. Copilul meu nu este o marfa ca sa fie exploatat asa cum vor unii. Nu neg faptul ca si profesorii de la LPS sint buni, dar ei au metode mai putin moderne, mai dure si copiii nu le agreeaza. Ca sa incep acum cu alt profesor trebuie sa o iau de la inceput. Cine imi da mie inapoi banii investiti de doi ani? Doamna Toader face acolo ce vrea si cind vrea, a impus o autoritate formala. Aceasta situatie nu poate sa ramina asa. Azi (ieri - n.r.) am depus un memoriu si la minister ca sa se stie si acolo ce se intimpla, poate se rezolva ceva in favoarea unei pedagogii moderne", a spus Dumitru Garbacea, reprezentant al parintilor si presedinte al Consiliului Local al Tinerilor.