Din banii obtinuti, DAPT a platit deja toate taxele si impozitele catre Consiliul Local Municipal (CLM) - 500.000 lei - si a stins debitele restante catre CLM - 1.000.000 lei. Cei 900.000 de lei ramasi vor fi folositi la modernizarea Oraselului Copiilor, a Gradinii Zoologice si a unei zone din Piata Halelor. "La acest moment, DAPT nu mai inregistreaza nici o datorie, mai putin datoriile nefiscale catre CLM, pe Legea 213, pe care le vom achita pina la 30 iunie. In rest nimic. A fost o tranzactie profitabila, sintem foarte multumiti. Pentru noi a fost cea mai usoara cale de vinde, pentru ca va dati seama ne-a scutit de un volum de munca foarte mare pe care ni-l asumasem pentru realizarea ansamblului rezidential", a precizat Simona Draghincescu, directorul DAPT Braila.
Drumul a fost, insa, lung si greu
Pina a se ajunge la aceasta afacere profitabila, insa, drumul a fost lung si greu. Ani la rind, ferma zootehnica a fost o adevarata gaura neagra a DAPT, care inghitea si 400 milioane de lei vechi/luna, asa ca odata cu schimbarea conducerii unitatii, in septembrie 2004, s-a luat in calcul pentru prima data desfiintarea ei. Procedurile de inchidere au fost demarate la inceputul anului 2005 si s-au finalizat in primavara. In vara lui 2005 a fost organizata prima licitatie pentru vinzarea spatiului. "Am cerut 30 miliarde de lei, nu a fost nici un ofertant. A urmat a doua incercare, cu 25 miliarde de lei, tot nimic, si a treia la 20 miliarde de lei. A cumparat cineva caietul de sarcini si atit, nu s-a mai prezentat. De aceea am inceput sa promovez aceasta idee de lotizare in vederea construirii unui ansamblu rezidential de lux. I-am expus situatia domnului primar, care a fost foarte incintat de idee, am pus-o pe hirtie si a fost de acord sa merg mai departe. Este cea mai grea cale, dar si cea mai profitabila, si apreciez ca dupa definitivarea tuturor lucrarilor vom obtine un profit excedent net de minim 20 miliarde de lei", ne declara in 2005 Simona Draghincescu.
Cartierul de lux a stirnit controverse inca din prima clipa
De atunci si pina in prezent, conducerea DAPT a depus eforturi uriase pentru conturarea Ansamblului Rezidential "Baldovinesti 1", asa cum se dorea inregistrarea lui in planul de urbanism. Ideea a stirnit insa controverse inca din prima clipa, astfel incit lucrurile nu au decurs nici pe departe asa cum se astepta initiatoarea. Dar lovitura de gratie a fost primita recent, cind s-a cerut refacerea planului de urbanism, unica modificare fiind micsorarea loturilor de la 500 mp/lot, la 300 mp/lot. Decizia nu a fost pe placul celor inscrisi pe lista potentialilor locuitori ai viitorului cartier de lux, mai ales ca si pretul de achizitie pe metru patrat al unui lot ar fi crescut considerabil. In aceste conditii, pentru valorificarea activului, reluarea licitatiilor a fost iminenta. Spre multumirea conducerii DAPT, de data aceasta actiunea s-a materializat cu un contract de vinzare - cumparare, chiar la un pret mai mare decit cel pe care DAPT si-l propusese, tranzactie de 24 miliarde de lei vechi, fata de propunerea de minim 20 miliarde de lei vechi. Ferma se intinde pe o suprafata de peste 7 ha si a avut ca destinatie cresterea si ingrasarea porcilor. Ea a fost achizitionata de DAPT in anul 2001 cu suma de 1 miliard de lei vechi plus TVA.