* din 22 martie până la 1 mai, inspectorii veterinari au ca misiune prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale * urmează să fie avizate punctele pentru sacrificarea mieilor, după ce primăriile, la solicitarea fermierilor, vor stabili locurile unde vor fi amplasate acestea
În perioada 22 martie - 1 mai, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila își va intensifica inspecțiile în piețe agro-alimentare, abatoare, centre cu activitate temporară de sacrificare a mieilor, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, cofetării sau patiserii. Controalele au drept scop prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale, după cum informează conducerea DSVSA. Punctele temporare de sacrificare a mieilor vor funcționa, în perioada 30 martie - 3 aprilie, pentru Paștele catolic, și în perioada 21 aprilie - 1 mai, pentru Paștele ortodox. Primăriile localităților urmează să se consulte cu fermierii pentru stabilirea locurilor unde vor fi amenajate acestea, apoi să notifice DSVSA cu privire la oportunitatea avizării acestora, cu asigurarea condițiilor minime de igienă și bunăstare a animalelor.
”În perioada 22.03 - 01.05.2021, se vor intensifica controalele ce vizează circulația animalelor, atât a porcilor în contextual evoluției pestei porcine africane cât și a mieilor destinați sacrificării . Pentru aceste controale în trafic au fost constituite echipe mixte cu inspectori din cadrul DSVSA Brăila și I.P.J Brăila. Pentru limitarea cât mai mult cu putință a riscurilor apariției unor situații de criză, DSVSA Brăila a notificat toate unitățile administrative teritorilale de pe raza județului de a se implica prin măsuri de prevenire și descurajare a comerțului ilegal cu animale (miei) vii și produse de origine animală în spații neamenajate, inclusiv comerțul stradal.
De asemenea, în perioada 22.03 -01.05.2021, se vor intensifica controalele în unitățile de depozitare, comercializare a produselor lactate, ouă și produse din ouă, pește și produse din pește, având în vedere cererea crescută a consumatorilor pentru aceste tipuri de alimente.
Pe această cale recomandăm consumatorilor achiziționarea de produse de origine animală, în special carnea de miel, numai din unități inregistrate/autorizate sanitar veterinar și spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, evitând astfel riscul unor toxiinfecții alimentare.
DSVSA Brăila va asigura permanența în cadrul instituției, inclusiv sâmbăta și duminica, având afișat numele medicilor oficiali, programul de activitate și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice abatere de la normele sanitare veterinare”, se precizează într-un comunicat de presă al DSVSA.