Din zonele ascunse ale Parcului Monument se fură ca-n codru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Din zonele ascunse ale Parcului Monument se fură ca-n codru

• odată cu venirea iernii, numeroşi copaci sănătoşi sunt tăiaţi şi sustraşi prin spărturi special făcute în gardul de beton dinspre Lacu Dulce • neîngrijită de câteva decenii, zona de parc dinspre linia de tren s-a sălbăticit complet, însă situaţia s-ar putea schimba radical în viitorul apropiat • Primăria intenţionează să demareze o investiţie care să transforme această zonă la fel cum s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani în porţiunea de parc dinspre Şoseaua Buzăului

 

Odată cu venirea iernii tot mai mulţi copaci “părăsesc” parcul Monument. Vorbim de acea zona neamenajată ce cuprinde fosta grădină botanică, stadionul de atletism şi zona de la limita suprafeţei împădurite, dinspre cartierele Radu Negru şi Lacu Dulce. În această parte a parcului ocolită de reabilitarea din 2014, în mai bine de trei decenii s-a format un adevărat ecosistem cu o floră şi faună variată unde se întâlnesc de la stejari seculari, frasini, carpeni până la ciuperci (bureţi, pleurotus, picior de catifea), până la plante medicinale tot acest spaţiu fiind populat de păsări – fazanul fiind foarte răspândit – dar şi specii de mamifere precum cârtiţe, arici şi vulpi.

Din păcate, din această pădurice sălbatică dispar zilnic copaci, furaţi pur şi simplu de locatari ai cartierelor învecinate. Tăietorii şi-au creat o adevărată infrastructură vandalinzând gardul fostei grădini botanice şi pe cel de beton al parcului. Efectiv, aceştia au decupat în garduri de beton găuri prin care să poată strecura trunchiurile copacilor tăiaţi.  Fenomenul ia amploare în fiecare iarnă, putându-se observa la faţa locului cum, pe măsură ce temperatura scade în termometre, ritmul defrişărilor creşte. Şi nu ar fi o problemă dacă s-ar tăia numai arborii uscaţi, deoarece acest ecosistem natural are nevoie şi de anumite lucrări de curăţare şi întreţinere, numai că aici vorbim mai mult despre copaci tineri care sunt tăiaţi fără milă chiar sub nasul autorităţilor. Poliţia Locală dă asigurări, totuşi, că nu stă chiar cu mâinile în sân. “Pentru tăiere de arbori de pe domeniul public fără aprobarea serviciilor de specialitate şi pentru însuşirea de arbori doborâţi de fenomene naturale, anul trecut s-au dat, în Parcul Monument, 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.500 lei, iar de la începutul lui 2020 s-au dat 4 amenzi, în valoare totală de 4.000 lei”, ne-a transmis Biroul de Presă al Poliţiei Locale Brăila. Reiese, aşadar, că de la începutul acestui an se dau amenzi substanţial mai mari pentru genul acesta de contravenţii.

Aşadar, chiar dacă această parte a parcului, nu prea este frecventată în momentul de faţă,  influenţa negativă a omului se face simţită şi în loc să ne bucurăm de un colţ de natură avem parte de un cadru dezolant. Micul ecosistem, care practic este casa mai multor specii de plante şi animale, se degradează de la zi la zi şi, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns nelipsitele gunoaie aruncate la voia întâmplării, este cu atât mai regretabil când vezi cum apar în peisaj trunchiurile copacilor proaspăt tăiaţi.

Totuşi, în viitorul apropiat, situaţia zonei respective urmează să se schimbe radical. În locul pâlcului de pădure aproape sălbatică, parcul destinat agrementului şi relaxării oamenilor ar urma să îşi reintre pe deplin în drepturi. Primarul Marian Dragomir ne-a informat că, anul acesta, va fi demarată o investiţie destinată reabilitării porţiunii de parc care nu a făcut obiectul proiectului pus în practică în 2014. Concret, ceea ce s-a făcut în urmă cu câţiva ani în partea dinspre Şoseaua Buzăului, se va face anul acesta în partea dinspre linia de tren şi Radu Negru. Este vorba, practic, despre Etapa a 2-a a reabilitării Parcului Monument. Aceasta se va face cu bani de la bugetul local şi vizează exact aceleaşi aspecte ca şi Etapa I: refacerea aleilor, toaletarea copacilor, asigurarea unui spaţiu de minim 6 metri între arbori, astfel încât aceştia să îşi poată forma o coroană globulară, plantări de completare pentru înlocuirea copacilor uscaţi sau tăiaţi ilegal. De asemenea, se va extinde şi sistemul de iluminat şi irigat pentru stratul de gazon. “Anul trecut s-a aprobat în CLM faza I a proiectului. Este vorba despre faza DALI, care are în momentul de faţă toate avizele necesare, mai puţin avizul de la Mediu. Până la sfârşitul lunii februarie, vom primi şi acest aviz, astfel încât să putem să scoatem la licitaţie proiectul tehnic şi faza de execuţie. Dacă licitaţia va decurge fără  obişnuitele contestaţii, cam la jumătatea acestui an vom putea demara efectiv lucrările. Avem deja alocaţi de la buget banii necesari pentru lucrările aferente anului 2020”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir. Potrivit acestuia, după finalizarea Etapei a 2-a de reabilitare a parcului, va fi pusă în practică şi Etapa 3, care vizează zona fostei grădini botanice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro