• un pensionar din comuna situată la marginea județului Brăila, revoltat de felul cum este administrată localitatea sa, acuză Primăria că nu face nimic pentru a schimba lucrurile în bine • acesta se plânge, printre altele, că Salcia Tudor a rămas printre ultimele comune din județ, probabil singura, cu străzi încă neasfaltate și fără trotuare amenajate • stadionul e în paragină, islazul e ocupat abuziv și nefolosit, apa care curge la robinet nu este potabilă • contactat pentru un punct de vedere, primarul PNL Florin Moroiu a dat câteva răspunsuri evazive la telefon, spunând că va veni la redacție să lămurească în detaliu problemele ridicate de consăteanul său • n-a mai venit...
Recent, Aurel Tureacă, un pensionar în vârstă de 65 de ani din Salcia Tudor, nemulțumit de felul cum este administrată localitatea sa natală, și-a manifestat intenția de a reclama neregulile din comună. Reporterii Obiectiv au mers la fața locului pentru a sta de vorbă cu reclamantul și pentru a vedea exact cum se prezintă lucrurile. Printre altele, acesta și-a exprimat nemulțumirea cu privire la lipsa trotuarelor, spunând că Salcia Tudor a rămas singura comună din județ cu străzi neasfaltate. Potrivit acestuia, în loc ca lucrurile să meargă spre mai bine, merg spre mai rău. „Pe timpul lui Ceaușescu aveam alei, domnule. Acum trebuie să mergi pe drum. Deci nu mai există alei pe care să meargă omul, cum era înainte”. Localnicul deplânge și soarta islazului comunal, acuzându-l pe un văr al actualului primar că a ocupat abuziv o parte din izlaz cu combine și cu utilaje, iar partea neocupată a rămas la voia întâmplării. Un loc public, în care fiecare localnic își pune ce vrea, animale, remorci, gunoi. „Ăsta este izlazul comunal și nu a mai fost folosit, în condițiile în care statul dă bani pentru izlaz, pentru întreținerea ierbii și pentru tăiat ciulini. Aici vărul primarului a ocupat izlazul. Partea asta cu utilaje, iar restul l-a lăsat pârloagă”. O altă problemă ridicată de pensionar este că, în Salcia Tudor, la robinetele localnicilor nu curge apă potabilă și îl acuză tot pe fostul primar, spunând că în timpul mandatului a oprit apa și a construit o fântână. Acesta susține că oamenii care lucrează la stația de pompare a apei nu au calificare în domeniu. „ Apa la noi e neagră. Nu mereu, dar când spală tancurile de apă, ei nu știu să spele tancurile și să arunce apa. A spălat tancul și-i dă drumul apei pe conductă. Aici e stația de pompare a apei. Sunt doi băieți care pun clor. Vă duc în grădină să vă arăt cum mi s-au uscat castraveții. Are doi băieți care nu-s pe meserie, să prepare ei apa potabilă. În factură scrie că-i apă potabilă, dar nu-i bună de băut”, ne-a zis pensionarul.
Aurel Tureacă ne-a mai arătat cum spatele cimitirului a devenit groapa de gunoi a comunei, plopii de la intrarea în localitate cad pe oameni, iar parcul comunal e lăsat în paragină, după ce pe o porțiune din suprafața sa a fost amplasat, în urmă cu mai mulți ani, cu aprobarea fostului primar, un magazin alimentar. „Tineretul nu are unde să se mai ducă. Înainte, erau bănci, alei, trandafiri, bujori și ne distram în parc. În parc acum au crescut salcâmi, buruieni. Fostul primar a făcut abuz de putere, actualul primar nu face nimic, nu zice nimic. A făcut gardul la cimitir și gardul la primărie. Plopii de la intrarea în comună sunt uscați și nu-i taie nimeni. Aici, în spatele cimitirului era un maldăr de gunoaie. L-or fi îngropat că așa mai fac ăștia. Și aici era gunoi, dar au pus paiele astea peste ele” ne-a mai spus Aurel Tureacă.
Localnicul a abordat și problema stadionului amenajat în sat, care în prezent se află în paragină. Acesta ne-a arătat starea mizerabilă în care se află vestiarele și toaletele, locuri în care copiii se pot accidenta. „Casa aia pe dreapta a fost vestiarul unde se schimbau fotbaliștii. Au spart toate geamurile la vestiar și au furat tot ce-i înăuntru, iar acum e paragină. Au luat gresia și faianța de pe pereți. Au furat tot, chiuvete, dușuri. Astea-s toalete, nene!? Hornul stă să cadă, ăla stă să cadă..”.
Am încercat să luăm un punct de vedere față de cele reclamate de la primarul comunei Salcia Tudor, Florin Moroiu, însă în ziua documentării noastre acesta nu se afla la sediul Primăriei. A doua zi, l-am contactat telefonic, iar în timpul convorbirii a răspuns evaziv la întrebările punctuale puse de reporterul nostru, față de aspectele reclamate de localnicul Aurel Tureacă și constatate de echipa noastră la fața locului. ”Apa este a lui CUP Dunărea. Păi, este a mea? Dacă era a mea o făceam minerală. Și stadionului ce să-i fac eu dacă consilierii nu vor să bage bani în el? Știți că, consilierii nu vor să-mi voteze 500 m de drum comunal care să se lege de comuna Vâlcele? Știți treaba asta?”, a răspuns primarul pe un ton destul de țâfnos. Acesta ne-a mai transmis că în ziua următoare va veni personal la redacția cotidianului nostru pentru a răspunde punctual și în detaliu la chestiunile reclamate de autorul sesizării. A doua zi, însă, n-a mai dat niciun semn...