Din pasiune pentru folclor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
De la catedră pe scena de la “Românii au talent”

Din pasiune pentru folclor

* de câțiva ani, la Centrul de Creație Brăila funcționează Atelierul de revitalizare a patrimoniului etnografic imaterial – “Jocul”, unde 25 de educatoare, învățătoare și profesoare vin în fiecare marți să învețe dansuri populare * apoi, cadrele didactice au grijă ca toți pașii de dans și toate tehnicile pe care le deprind la cursuri să le transmită mai departe elevilor de la clasă, ba chiar în unele școli s-au înființat și ansambluri populare * iar pentru a le arăta și mai bine copiilor ce înseamnă curajul și pasiunea pentru tradiții și pentru dansul popular, în urmă cu o lună, 12 membre ale Formației “Jocul” au participat la emisiunea “Românii au talent”, acolo unde au obținut 4 de “DA!” 

 

Ziua sunt la catedră și își îndeplinesc cu succes misiunea de a forma viitoarele generații. Fie că îi învață pe copii prima poezie sau le pun pentru prima dată condeiul în mână, munca lor nu se termină când sună clopoțelul. Săptămânal, 25 de cadre didactice de la mai multe grădinițe și școli din municipiu și județ țin cursuri de dansuri populare și le transmit elevilor bucuria păstrării cântecului și jocului popular. De la ele copiii învață să prețuiască tradițiile și să iubească folclorul brăilean și românesc. Cum reușesc aceste cadre didactice să facă dansurile populare să fie din nou “la modă” într-o lume care pare să nu mai aprecieze autenticul? Simplu! Dansează din pasiune, urcă pe scenă cu drag, iar elevii văd în ele modele de urmat. Așa au ajuns să se înființeze ansambluri de dans popular în mai multe școli din Brăila, grupe de elevi ce fac din dansul tradițional un adevărat spectacol. Educatoarele, învățătoarele și profesoarele au învățat arta dansului popular în cadrul Atelierului de revitalizare a patrimoniului etnografic imaterial – “Jocul” din cadrul Centrului de Creație și continuă să vină săptămânal la cursuri. Dacă nu ați auzit încă de această formație și aceste profesoare, poate le-ați văzut luna trecută pe scena de la “Românii au talent”, acolo unde au impresionat juriul emisiunii cu dansul, costumele și bucuria lor de a dansa jocul brăilean.

 

Cum a luat naștere pasiunea pentru dansul popular

 

Totul a început cu un om și un loc. Este vorba despre regretatul maestru coregraf Gheorghe Mihalache și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, sau mai scurt Centrul de Creație. 

Regretatul maestru coregraf Gheorghe Mihalache își dorea ca dansul popular să ajungă la copii, în școli, iar cei care puteau face acest lucru posibil erau profesorii, învățătorii, educatorii. Astfel, în 2015, în cadrul Centrului de Creație a fost organizat un atelier de dans popular dedicat cadrelor didactice care profesează în județul Brăila și care a primit numele de Atelierul de revitalizare a patrimoniului etnografic imaterial – “Jocul”. Cu pași mici, dar siguri, atelierul a crescut de la an la an, iar ori de câte ori venea un educator sau învățător nou, la a doua întâlnire mai aducea pe cineva cu el. Așa a ajuns să se închege un grup aparte de cursante, care erau mai ambițioase, mai perseverente, mai îndrăgostite de dansul popular. Lucrurile au evoluat și în prezent Formația de dansuri populare “Jocul” reunește 25 de educatoare, învățătoare și profesoare, o directoare de liceu și chiar un inspector școlar, cu vârste cuprinse între 27 și 52 de ani. Redactorii “Obiectiv” s-au întâlnit cu o parte dintre acestea în cadrul unei repetiții, întâlnire la care ne-au povestit că dansul le-a unit și și-au descoperit o pasiune când fiecare în parte se așteptau mai puțin.

“Formația Jocul s-a ”înființat” în anul 2018. A fost o provocare din partea domnului profesor Gheorghe Mihalache. Noi, tinere inocente, cursante ale Atelierului de revitalizare a patrimoniului imaterial - Jocul, am avut curaj și am zis „Da!”. Voia domnul profesor să ne prezinte publicului, să ne urce pe scenă, să ne pună pe «sticlă». «Adulții au parfumul lor, farmecul lor!», așa ne spunea! Mai presus de orice era însă misiunea noastră de a le arăta copiilor că jocul popular brăilean este minunat, că portul popular este deosebit de frumos, că sunt adevărate valori pe care trebuie să le respectăm, iar scena era un pas în plus pentru a atrage copiii spre acestea”, ne-a spus Titica Ioniță, coregrafa grupului și care continuă munca începută de maestrul Gheorghe Mihalache.

Cu fiecare întâlnire s-au lăsat cuprinse de “vraja” dansului popular și la câțiva ani de la înființarea grupului au reușit să ducă jocul popular din Brăila și prin alte colțuri ale țării, participând la festivaluri și la emisiuni TV. Și deși recunosc că nu le-a fost ușor să urce pe scenă, “odată ajuns acolo nu mai vrei să cobori!”.

“Poate că nu ne ieșea totul perfect, dar când auzeam „Ați mai crescut în ochii mei!” știam că domnul profesor simțea că munca dumnealui nu era în zadar!”, ne-a mai povestit coregrafa grupului.

Membrele atelierului recunosc că nu le-a fost mereu ușor și că au trecut printr-un moment critic anul trecut, când mentorul lor, Gheorghe Mihalache, s-a stins din viață. Acela a fost momentul în care au crezut că grupul se va desființa. Colac peste pupăză, a izbucnit și pandemia iar întâlnirile fizice nu mai erau posibile. Însă nu au făcut un pas înapoi. Dragostea pentru dansul popular le-a determinat să meargă înainte și au continuat să se întâlnească, fizic sau online, în fiecare zi de marți, de la ora 17.00.

 

Pasiunea lor au transmis-o copiilor. Ansambluri populare înființate în mai multe școli

 

Visul maestrului coregraf Gheorghe Mihalache de a duce dansul popular în școli s-a împlinit prin cadrele didactice care vin la Atelierul de revitalizare a patrimoniului etnografic imaterial – “Jocul”. Tot ceea ce au învățat la acest atelier au dus mai departe în școlile unde predau și le arată copiilor dansuri populare din zona Brăilei, dar și din alte zone etno-folclorice ale țării. Și nu vă gândiți că s-au rezumat doar la o oră-două pe săptămână în care îi învață pe cei mici pașii de dans. Profesoarele au înființat chiar ansambluri în școlile lor, unele fiind deja cunoscute prin premiile obținute la diverse festivaluri și concursuri. Este vorba despre Ansamblul “Frumușica” de la Tichilești, condus de prof. Gabriela Corbu, Ansamblul “Mugurașii” de la Ianca, condus de prof. Elena Morteciu, Ansamblul “Românașii lui Aurel Vlaicu”, condus de prof. Iuliana Stroe, Ansamblul “Alunelul”, condus de prof. Alexandra Novac, Ansamblul “Mugurașii”, condus de prof. Mihaela Teșileanu, Ansamblul “Dunărenii” de la Chiscani, condus de Neculai Ciurea, Ansamblul “Hora Măxinenilor” de la Măxineni și “Mușețeanca” de la Însurăței”, ambele conduse de Titica Ioniță.

“Ăsta a fost scopul pe care noi l-am urmărit, ca doamne educatoare și învățătoare care sunt aici să ducă la rândul dumnealor dansul popular în sala de clasă. Lucru pe care l-au reușit! Până la urmă e vorba de pasiunea pentru a dansa, pentru folclor, pentru ceea ce este neaoș, pentru ce înseamnă Brăila. Ele sunt modele. Este important să le transmitem tinerelor generații că la Centru se face folclor autentic, se dansează autentic și că oricând, cine vrea, poată să vină să învețe”, ne-a spus Alina Sulicu, managerul Centrului de Creație Brăila.

Profesoarele din cadrul atelierului “Jocul” ne-au povestit cât de mult se bucură copiii să participe la orele sau cursurile de dans popular pe care le țin în școli și cum această activitate dezvoltă relația elev-profesor. Și să știți că niciodată nu ești prea mic ca să înveți să dansezi. Inclusiv copii de 3 ani au prins câțiva pași de dans și au făcut o coregrafie, deși până la acel moment poate nu știau care-i stânga care-i dreapta.

 

Despre experiența “Românii au talent”: “

 

După câțiva ani în care ele însele au evoluat și au învățat alți copii să danseze, în urmă cu câteva luni, 12 cadre didactice din cadrul Atelierului de revitalizare a patrimoniului etnografic imaterial – “Jocul” au acceptat provocarea de a urca pe scena de la emisiunea “Românii au talent”. Din păcate, din varii motive, nu toate membrele grupului au putut participa, iar repetițiile nu au fost nici ele lipsite de provocări. Gândiți-vă că de multe ori s-au putut întâlni doar online, iar conexiunea la internet nu a fost tot timpul în același ritm cu pașii de dans pe care îi făceau. “În sală, pe Zoom sau în parc, am continuat să ne întâlnim, să învățăm, să exersăm, să jucăm”, ne-a povestit Titica Ioniță.

După ce în prima etapă au trecut de preselecțiile de la Galați au urmat cele de la București. Nu poate fi ușor pentru nimeni să apară la televizor, cu atât mai puțin când știi că acasă te urmăresc cu sufletul la gură copiii pentru care tu reprezinți un model. Însă momentul de dans popular al cadrelor didactice brăilene a fost unul cu adevărat spectaculos, încărcat de emoții, iar sigur mulți dintre cei care au urmărit prestația lor din seara difuzării emisiunii au avut “piele de găină”, vorba unei jurate a show-ului. Nu doar dansul a fost spectaculos, ci și costumele populare pe care le-au purtat, iile fiind vechi de peste 40 de ani.

“Contactul cu scena de la București a fost unul emoționant. Cei patru jurați au demonstrat că știu și folclor. În timpul interviului am fost întrebate din ce zonă sunt jocurile pe care le vom prezenta. I-am asigurat că sunt jocurile noastre, din Brăila. Am jucat cu bucurie, cu dor, cu dragoste! Nu ne-am dorit niciun moment să ne vedem noi la televizor sau să devenim noi faimoase. Ne-am dorit să aratăm jocul brăilean. Am dus jocul brăilean pe o scenă mare și l-a văzut țara toată! Am obținut 4 de ”DA”, ceea ce a fost minunat. Într-un spectacol unde primează «spectaculosul», ne-am făcut loc cu un moment folcloric adevărat”, mărturisește coregrafa grupului.

Dar să le prezentăm și pe cele 12 cadre didactice care au urcat pe scena de la “Românii au talent”: Violeta Bălan - educatoare la Grădinița nr. 56 “Negruț”, Georgiana Brumă - învățătoare la Școala Gimnazială “George Coșbuc”, Gianina Ciupitu - învățătoare la Școala Gimnazială “Fănuș Neagu”, Gabriela Corbu - învățătoare la Școala Gimnazială Tichilești, Paula Dolea, Carmen Dumitrache, Nicoleta Stanciu - învățătoare la Școala Gimnazială “Ion Creangă”, Liliana Liga - învățătoare la Școala Gimnazială “Dimitrie Cantemir”, Elena Morteciu - învățătoare la Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca, Alexandra Novac - învățătoare la Școala Gimnazială “Aurel Vlaicu”, Nicoleta Stoica - profesor consilier școlar la Școala Gimnazială “Ion Creangă” și Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” și Titica Ioniță - de profesie economist, instructor de dans și coregrafa formației. Trebuie însă spus că deși pe scenă s-au văzut doar 12 dansatoare, în realitate grupul a fost mai mare, două dintre învățătoare fiind însărcinate: Paula Dolea, care va deveni mama unei băiețel și Alexandra Novac, care între timp a devenit fericita mămică a unei fetițe.

 

Grupe noi de dans popular dedicate copiilor, la Centrul de Creație

 

După succesul avut în rândul adulților al Atelierului de revitalizare a patrimoniului etnografic imaterial – “Jocul”, de anul acesta s-au reluat și grupele de dans popular pentru copii, împărțite pe categorii de vârstă: 6-10 ani și 10-14 ani. Ceea ce este frumos este că la aceste ateliere s-au înscris copiii profesoarelor care vin la cursurile pentru adulți și elevi din școlile în care acestea predau. Cea care se ocupă de aceste grupe de copiii este tot coregrafa Titica Ioniță, care practic vine la centru de patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și sâmbătă.

Iar pe lângă dansul popular, Centrul de Creație Brăila va continua să organizeze activități pentru tot ce înseamnă promovarea patrimoniului tradițional brăilean.

“Se spune că cine n-are bătrâni să-și cumpere. Motivat de acest aspect, întotdeauna trebuie să ne întoarcem la ce e sfânt. Menirea centrului aceasta este și reușim prin atelierele noastre să transmitem elemente de patrimoniu etnografic imaterial pe care nu le uiți. Este ca mersul pe bicicletă, odată ce îl înveți nu îl mai uiți. Așa și cu dansul, și cu țesutul și cu lutul. Nu le poți uita pentru că sunt lucruri ce odată învățate îți rămân în suflet. Misiunea noastră este să arătăm că nimic nu poate fi construit pe viitor dacă nu cunoaștem ceea ce a fost în trecut. E adevărat că timpul e scurt, ne dorim mereu altceva, dar dacă 1%, dacă o jumătate de frază, o jumătate de obiect, un picuț din ceea ce facem noi vă atinge, atunci și noi ne-am atins scopul. Înseamnă că noi reușim să transmitem ceea ce facem la centru”, ne-a declarat Alina Sulicu, managerul Centrului de Creație.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro