Din nou despre hrube, capitolul sosirii experţilor în găsirea "golurilor" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Din nou despre hrube, capitolul sosirii experţilor în găsirea "golurilor"

Primăria aşteaptă sosirea unei echipe de experţi, pentru a depista, cu o aparatură profesionistă, care porţiuni din reţeaua de hrube a Brăilei au rămas nesurpate, spre a putea fi exploatate turistic.
Recent, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Aurel Simionescu a explicat că ne putem lua adio de la intrarea principală în hrube, situată în Grădina Publică, aceasta fiind surpată total.
"Ar trebui să vină nişte experţi în măsurători. Noi nu vrem să ne apucăm de săpat, adică să săpăm de colo-colo, poate vom găsi ceva, pentru că la intrarea aceea recunoscută (din Grădina Publică, n.r.), când au intrat să sape acolo ca să găsească ceva, nu au găsit nimic, deoarece totul este surpat. Şi probabil că este surpat de mulţi ani şi s-a tasat. Iar acum vor veni nişte specialişti pe cercetare arheologică, care, cu aparatura pe care o au, ar putea identifica anumite goluri care s-au păstrat. Şi atunci, dacă vor găsi unul dintre aceste goluri, unde să nu existe surpări, odată intraţi acolo, vor putea să vadă dacă există un traseu. Se presupune că pereţii laterali au rămas, fiind prăbuşită doar bolta", a declarat edilul-şef.
Reamintim că valorificarea turistică a reţelei de hrube face parte din Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013.
Precizăm că reţeaua de galerii, care era străbătută călare de armata otomană până la Dunăre, când Brăila a deţinut statut de raia, datează din secolul al XVII-lea. Conform datelor istorice, între treptele care coboară din Grădina Publică spre terenurile de sport amenajate în Portul Brăilei, există un segment de hrubă construit în secolul XVII, care interzicea intrarea în Citadelă dinspre sud.
Pe perioada a trei secole - mai exact între 1540 şi 1829 -, Brăila a reprezentat pentru turci un puternic cap de pod strategic, prevăzut cu puternice fortificaţii şi tuneluri subterane, ce a pus probleme serioase tuturor armatelor angajate în războaiele anti-otomane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro