Din luna aprilie, 56 de tipuri de măşti de protecţie contrafăcute au invadat piaţa UE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
InfoCons avertizează din nou

Din luna aprilie, 56 de tipuri de măşti de protecţie contrafăcute au invadat piaţa UE

* Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare şi periculoase a transmis cea de-a opta avertizare pentru mai multe tipuri de măşti contrafăcute, toate originare din Republica Populară Chineză * de la finele lunii aprilie, ţările UE au identificat nu mai puţin de 56 de tipuri de măşti de protecţie contrafăcute, comercializate ilegal pentru a-i îmbogăţi pe producători şi distribuitori, unele dintre acestea reprezentând un adevărat pericol pentru populaţie

 

 

Asociaţia pentru protecţia consumatorilor  InfoCons a dat publicităţii o nouă avertizare emisă prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare şi periculoase european, pentru încă trei tipuri de măşti de protecţie neconforme cu standardele UE. Prima alertă de acest fel a fost transmisă pe data de 28 aprilie 2020, fiind valabilă pentru patru tipuri de măşti de protecţie, a doua pe 9 mai, pentru şapte tipuri de măşti, iar a treia pe data de 22 mai 2020, pentru încă şase tipuri de măşti de protecţie contrafăcute, introduse ilegal pe pieţele Uniunii Europene, cele mai multe fiind originare din Republica Polulară Chineză. Alte alerte au mai fost transmise pe 29 mai (pentru 15 tipuri de măşti), 5 iunie (pentru şapte tipuri de măşti), 19 iunie (pentru două tipuri de măşti) şi 26 iunie 2020 (pentru 12 tipuri de măşti neconforme), precizează InfoCons. S-a ajuns, astfel, la 56 de tipuri de măşti de protecţie identificate în mai multe ţări ale Uniunii Europene - un adevărat pericol pentru populaţie - produse neomologate şi introduse ilegal pe piaţă, cu scopul de a-i îmbogăţi pe producători şi distribuitori. 

Purtarea măştii care să acopere nasul şi gura a devenit obligatorie începând cu data de 15 mai 2020 în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise. Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate în baza Legii nr. 55/2020, art. 65, lit. H ("nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii" se sancţionează cu amendă între 500 şi 2.500 lei").

Toate trei măştile amintite mai sus, aflate acum pe "lista neagră" a autorităţilor europene, au ca ţară de origine China. Ele au fost ideintificate, mai întâi, în Belgia - care a emis alerte de tip "grav" - şi în Estonia.  Iată şi denumirile ultimelor trei măşti de filtru de particule neconforme, identificate pe piaţa UE:  "Folding KN95", "Disposable Face Mask" şi  "KN95 Folding Protective Mask".

Potrivit specialiştilor, astfel de produse, deşi promovează protecţia împotriva particulelor, nu au capacitatea de filtrare certificată de un organism european. Prin urmare, ele nu prea îndeplinesc cerinţele privind sănătatea şi siguranţa cetăţenilor  şi, în mod cert, nu respectă Regulamentul european privind echipamentele individuale de protecţie.

"Măştile te apără cu adevărat sau îţi cauzează şi mai mult rău?! În condiţiile în care COVID-19 este încă prezent, să fim de două ori mai atenţi de unde cumpărăm aceste produse şi dacă sunt conforme cu standardele. Citeşte eticheta! Nu te lăsa păcălit!", precizează preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro