• tinerii şi copiii din Brăila vor avea un centru numai al lor - Brăila Youth Hub • acesta va avea sediul la Casa de Cultură şi îşi va deschide porţile spre sfârşitul lunii noiembrie • Centrul de Tineret este dedicat elevilor şi studenţilor între 14 şi 25 ani, dar şi copiilor între 3 şi 13 ani, şi va găzdui peste 100 de evenimente, ateliere şi cursuri din domenii diverse, de la dezvoltare personală şi ştiinţă, la artă şi implicare civică • în spatele Brăila Youth Hub se află Forumul Tinerilor Brăila şi preşedintele acestuia, Gabriel Ion, cel care a obţinut şi finanţarea necesară deschiderii centrului după ce a aplicat la un concurs de proiecte organizat de Fundaţia Comunitară Galaţi
Cursuri de dezvoltare personală (Educaţie financiară, Educaţie pentru Mediu- Zero Waisting, Educaţie şi implicare civică, Leadership, Project Management, Gestionarea Timpului, Critical Thinking, Branding personal etc.), ateliere de ştiinţă (biologie, chimie, tehnologie, inginerie, mediu), ateliere de artă (film, teatru, fotografie, pictură, muzică etc.), cluburi de şah, IT şi robotică, oportunităţi de dezvoltare personală şi implicare civică, oportunităţi de internship, voluntariat şi chiar oportunităţi pentru accesare de fonduri europene şi programe Erasmus, plus multe alte evenimente dedicate copiilor şi tinerilor. Totul gratuit! Poate sună a ceva ştiinţifico-fantastic, însă totul e cât se poate de real şi tot ce am descris anterior se va întâmpla în foarte scurt timp în oraşul nostru şi într-un singur loc: Brăila Youth Hub. Vorbim despre primul Centru de Tineret dedicat tinerilor între 14 şi 25 ani, dar şi copiilor între 3 şi 13 ani, cu sediul în incinta Casei de Cultură a Municipiului Brăila, şi care îşi va deschide porţile la finalul lui noiembrie. Şi dacă tot nu v-aţi convins, aflaţi că Brăila Youth Hub este unul dintre proiectele care a obţinut o finanţare de aproape 10.000 euro în urma programului “Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”, organizat de Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România, prin Fundaţia Comunitară Galaţi, şi Lidl. Cel care s-a “zbătut” ca “un vis al tinerilor să devină realitate” este Gabriel Ion, preşedintele Forumului Tinerilor Brăila, şi care în prezent, împreună cu echipa ONG-ului, lucrează ca spaţiul în care va funcţiona Brăila Youth Hub să fie gata pentru a da startul activităţilor.
Cum va arăta Brăila Youth Hub?
Aşa cum ne-a explicat Gabriel Ion, preşedintele Forumului Tinerilor Brăila, Centrul de Tineret Brăila “prietenos” pentru copii, elevi şi studenţi va cuprinde mai multe cluburi, după cum urmează:
Camera de socializare şi întâlnire. Aceasta va servi ca spaţiu unde tinerii se vor putea deconecta de la gălăgia oraşului, unde vor putea socializa, alături de prieteni vechi sau noi, unde se pot naşte idei bune, totul într-o atmosferă “tinerească”. Iar principiul camerei va fi “Intri ca un străin, pleci ca un prieten”. Totodată, în acest spaţiu se vor organiza activităţi de genul “Biblioteca Vie”, seri tematice, concursuri, jocuri pe echipe, lansări de carte sau orice va fi nevoie pentru a răspunde la nevoile tinerilor.
Camera Brainstorming. Urmând principiul “Sharing is Caring”, în acest spaţiu tinerii sunt încurajaţi să colaboreze, să vină cu perspective noi şi variate, să combine viziuni şi să caute puncte comune. Aici vor fi organizate sesiuni de brainstorming, cursuri de dezvoltare personală şi profesională, ateliere tematice, dar poate fi şi o cameră de şedinţe unde se vor dezbate ideile şi problemele comunităţii şi soluţii pentru rezolvarea acestora.
Camera Artiştilor. Eşti un tânăr căruia îi place să cânte sau eşti pasionat de teatru? Atunci aici poate fi locul unde îţi poţi arăta creativitatea. Camera Artiştilor este gândită ca un spaţiu pentru cei pasionaţi de artă şi aici vor fi organizate spectacole de teatru, concerte şi cursuri de actorie, cursuri de artă, fotografie, artă cinefilică, proiecţii de film, dar şi dezbateri pe anumite teme.
Camera STEAM. Cum în Brăila sunt foarte mulţi copii şi elevi pasionaţi de ştiinţă şi tehnologie, camera STEAM va fi locul în care fiecare tânăr se poate familiariza cu tehnologia, ştiinţa, matematica şi unde poate interacţiona cu o serie de instalaţii şi gadgeturi. Aici vor fi organizate ateliere şi laboratoare de ştiinţă, tehnologie, concursuri, cursuri şi evenimente tematice.
“Scopul principal al proiectului este construirea unei comunităţi unite şi puternice de tineri informaţi şi implicaţi! Ne dorim ca tinerii să se implice în comunitate, să aibă oportunităţi multiple la care să apeleze atunci când au nevoie de dezvoltare personală, profesională, voluntariat sau chiar şi evenimente de distracţie, adică petrecerea timpului într-un mod frumos. Ne dorim totodată să avem o comunitate informată atât din punct de vedere civic, pentru a educa tinerii în proiecte de mediu, ecologizare, implicare in societatea civilă, cu privire la oportunităţile pe care le au şi tot aşa mai departe. Iar cel mai important să dezvoltăm un mediu creativ şi armonios pentru tineri, unde îşi pot face relaţii, pot să se descopere şi pot contribui în comunitate. Tinerii sunt super eroi, oraşul nostru merită mai mult, iar noi putem schimba acest lucru prin implicarea noastră. Având acest centru, vom avea tineri implicaţi care vor ajunge după în casele lor, cartierele lor, şcolile lor etc. şi vor aduce aportul lor în societate sau chiar în grupul lor de prieteni. Apoi vom avea modele de urmat, prin trainerii şi oamenii care se vor dărui pentru tineri şi de asemenea vom crea asociaţii noi şi oportunităţi multiple pentru comunitatea noastră”, ne-a declarat preşedintele Forumului Tinerilor Brăila.
Gabriel ne-a mai precizat că programul Brăila Youth Club va fi de vineri până duminică, iar în prezent, pe lângă lucrările de amenajare a spaţiului, se lucrează şi la identificarea mentorilor şi trainerilor care vor facilita atelierele din cadrul centrului.
“Tinerii pot face mai multe decât cred «cei mari»“
Gabriel Ion ne-a povestit şi de ce a ales să aplice la un concurs de proiecte pentru a obţine finanţarea necesară realizării acestui centru de tineret.
“De când am început să mă implic extrem de activ în Brăila am avut piedici de tot felul, dar cele mai mari piedici nu au fost de la tinerii cu care am luptat să ne implicăm, ci de la oamenii «mai mari», cum spunem noi, lucru care în mod normal ar face pe orice tânăr să renunţe, dar am ales să continuăm şi să demonstrăm că şi tinerii pot face mai multe decât cred «cei mari». Alături de tineri am devenit mult mai motivat să ajutăm şi alţi tineri din Brăila. Atunci când vezi că alături de alţii de vârsta ta reuşeşti să faci atâtea lucruri frumoase, chiar dacă adulţii nu au încredere sau avem parte de uşi închise, e momentul să te încarci cu energia pozitivă generată de familia aceasta de tineri inimoşi care îşi doresc binele pentru generaţia din care fac parte. Aşa că am aplicat cu bucurie la «Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi», finanţat de LIDL România şi Centrul de Tineret pe care ni-l dorim va deveni realitate”, ne-a mai spus Gabi.
În opinia sa, Brăila Youth Hub, alături de Casa de Cultură şi de Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, vor fi cele mai importante puncte de dezvoltare a tinerilor şi de construirea unor “generaţii puternice de lideri”. Gabriel, care este şi consilierul primarului pe probleme de tineret, a ţinut să puncteze susţinerea pe care a primit-o în acest proiect de la autorităţile locale, menţionându-l pe edilul Marian Dragomir şi pe directorul Casei de Cultură, Mircea-Emanoil Ciucaşu. “Vom avea susţinerea administraţiei publice locale, care ne-a deschis uşile cu braţele deschise, iar colaborarea tinerilor cu administraţia locală este una mult mai intensă şi mai susţinută. Mulţumim enorm tuturor celor care au crezut şi cred în noi!”, ne-a declarat acesta.
Echipa Brăila Youth Hub
Nu putem vorbi despre Brăila Youth Club fără a-i menţiona pe cei care vor coordona acest proiect. Astfel, alături de Gabriel Ion, din echipă fac parte următorii:
Alexandru Gabriel Chivu - “Pasiunea mea este geografia şi ştiinţa. După mulţi ani de studiu şi premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale, am ajuns la concluzia că acest domeniu oferă o gamă largă de mecanisme ce pot produce soluţii pentru problemele pregnante ale societăţii. Îmi doresc să mă implic în acest proiect, deoarece reprezintă una dintre cele mai bune oportunităţi pentru a dezvolta şi a crea un proiect durabil şi benefic pentru comunitatea din care fac parte!”
Alexia Mihăilă - “Chiar dacă sunt cea mai tânără din echipa de proiect, acest lucru m-a motivat să mă implic şi mai tare. Pasiunea mea este fotografia, iubesc să captez momentele interesante şi unice din viaţa mea şi să le împărtăşesc celorlalţi. Îmi doresc să mă implic alături de tineri din Brăila pentru a putea să ne bucurăm împreună de un mediu plăcut în care să ne dezvoltăm şi să creştem ÎMPREUNĂ!”
Evelina Grama - “Sunt cântăreaţă de mică şi mă mândresc cu acest lucru. Muzica pentru mine înseamnă totul, face parte din mine şi din lumea mea, este modul meu de a-mi exprima sentimentele şi trăirile. Sunt pregătită să contribui la dezvoltarea comunităţii mele şi să le arăt şi altora cum muzica este o portiţă către lumea sentimentelor, a imaginaţiei şi a cunoaşterii de sine!”
Adriana Bibicu - “Pasiunea mea este teatrul, prin care pot spune că m-am descoperit. Consider că experienţa mea şi dragostea cu care mă implic vor fi benefice şi voi putea să transmit aceste lucruri şi tinerilor care vor lua parte la activităţile pe care le vom derula.”
Anca Ioana Iordache - “Dansul şi fotografia au devenit parte din mine. Am crescut în acest mediu, iar până în momentul de faţă am avut oportunitatea să excelez alături de echipa din care fac parte atât la concursuri naţionale, cât şi internaţionale. Cu inima deschisă mă voi implica, pentru a dezvolta şi a contribui la viaţa tinerilor din Brăila!”
Sebastian George Popa - “Când am primit oportunitatea să mă implic în cadrul acestui proiect m-am bucurat enorm, deoarece în sfârşit ideea mea poate să prindă viaţă. Iubesc sportul, de mic am practicat sport de performanţă, iar datorită cunoştinţelor dobândite până acum îmi doresc să ajut tinerii să aibă o viaţă sănătoasă, un ritm de viaţă echilibrat şi desigur să aibă grijă de ei.”
Cei care vor să afle mai multe despre primul Centru de Tineret din Brăila sunt invitaţi să urmărească pagina Forumul Tinerilor din România - Brăila. În final, Gabriel Ion a lansat şi o invitaţie către copiii şi tinerii brăileni care vor să facă parte din proiectul Brăila Youth Hub.
“Invităm copiii şi tinerii din Brăila să ni se alăture, să ia parte la activităţile noastre diverse. Sunt sigur că fiecare îşi va găsi locul şi vor avea parte de timp de calitate! Ne dorim să ajutăm cât mai mulţi tineri, în mod gratuit, iar misiunea noastră va continua cu aceeaşi implicare şi dragoste faţă de comunitatea noastră!”, este mesajul lui Gabriel Ion.