* adăpostul pentru câini care funcționează la Lacu Sărat s-a privatizat după ce Asociația Einfach Tierschutz e.V. din Germania a decis, recent, să cumpere amplasamentul și să îi dea o nouă denumire: “Phoenix Shelter” * în prezent, acesta este manageriat de ONG-ul “Happy Dogs In Mediums” ca reprezentant al asociației nemțești în România și urmează să intre într-un proces de modernizare și să se autorizeze la DSV * nemții au rupt orice fel de colaborare cu Primăria Brăila, astfel că nu vor mai fi obligați să facă eutanasieri și nici să grăbească procesul de adopții lunare * pe lângă padocuri noi și alte viitoare investiții în adăpost, aceștia au comandat realizarea unei carantine/sală de operații care va fi gata la sfârșitul lunii, astfel că, din martie, vor începe campanii de sterilizări gratuite ale câinilor din oraș * întreruperea colaborării “Happy Dogs” cu Primăria a fost aprobată și de CLM Brăila, în luna decembrie 2017, prin urmare municipalitatea a rămas oficial doar cu adăpostul de câini din Unirea * Jens Waldinger (FOTO), fondator și prim-președinte la Einfach Tierschutz e. V. consideră cumpărarea adăpostului o victorie pentru toți iubitorii de animale
Veste extrem de bună pentru iubitorii de animale din Brăila: adăpostul de câini de la Lacu Sărat s-a privatizat și spune un mare «NU» eutanasierilor. Asociația Einfach Tierschutz e.V. din Germania, reprezentată în România de “Happy Dogs In Mediums”, asociație care a manageriat adăpostul Lacu Sărat după ieșirea din schemă a ONG-ului “Dog Rescue Romanian” (din august 2017), a decis, recent, să întrerupă colaborarea cu Primăria Brăila și să demareze procedurile de cumpărare a spațiului, după ce municipalitatea nu s-a înțeles la plata chiriei anuale. Nemții au discutat cu cei doi proprietari ai locației - SC Activități Sanitar Veterinare Horez SRL și SC Tepirent DS SRL -, au semnat contracte de vânzare-cumpărare în luna decembrie a anului trecut și deja au achitat o mare parte din sumă, iar în prezent sunt în curs de a obține autorizații de funcționare de la Direcția Sanitară Veterinară Siguranța Animalelor (DSVSA). Ce înseamnă acest lucru? În primul rând, un altfel de adăpost pentru câini la Brăila, unde eutanasierile nu mai pot fi impuse, adopțiile nu mai sunt grăbite, și unde condițiile de cazare ale animalelor ar trebui să se îmbunătățească simțitor în următoarea perioadă, după cum anunță reprezentanții ONG-ului din Germania. Mai mult, pe lângă realizarea de noi padocuri, modernizarea celor existente, amenajarea unui spațiu de joacă pentru câini, membrii asociației anunță că au comandat și achiziționat deja un amplasament care va avea destinația de carantină și sală de operații, dotare ce ar trebui să sosească undeva la finalul acestei luni. Astfel, din martie, aceștia susțin că vor demara o serie de campanii pentru sterilizări gratuite ale câinilor de pe străzile orașului, dar și a celor cu stăpâni.
Totodată reprezentanții “Einfach Tierschutz” au decis să dea în sfârșit un nume adăpostului Lacu Sărat, astfel că acesta funcționează mai nou ca “Phoenix Shelter”.
Planurile pentru câinii din adăpost și speranțele privind voluntarii
Potrivit reprezentanților Asociației Happy Dogs In Mediums, după ce Primăria Brăila i-a anunțat că nu s-a înțeles la prețul chiriei anuale cu unul dintre proprietarii spațiului (n.r. - SC Tepirent DS SRL, administrată de Camelia Vătafu) în care funcționa adăpostul de câini din Lacu Sărat, ONG-ul a fost pus în situația unei alegeri extrem de dificile: să plece sau să încerce să cumpere pentru a dezvolta locația. Germanii au ales varianta a doua și deja au achitat jumătate din suma la care s-au înțeles, ulterior, cu cei doi proprietari. Iar dacă până acum se fereau să investească în adăpost, plecând de la ideea că aveau contract de colaborare anual cu municipalitatea, acum, din moment ce dețin spațiul, lucrurile se pot schimba simțitor. Membrii asociației - al cărei nume plănuiesc să îl schimbe cât de curând în “Phoenix Dogs” -, sunt în curs de încheiere a contractelor cu diverși parteneri (pentru incinerator, gunoi, deșeuri medicale etc), care le sunt necesare în vederea obținerii autorizației de la DSV. Dar chiar și așa, deja au început modernizarea spațiului prin realizarea de noi padocuri pentru câini. “Phoenix Shelter” găzduiește acum în jur de 370 de câini. Nemții plănuiesc, în primă fază, să reabiliteze și cuștile existente, să creeze un spațiu de joacă în aer liber pentru câini, unde patrupedele vor putea fi eliberate zilnic pentru a se plimba. Mai mult, aceștia susțin că au ca scop principal îmbunătățirea condițiilor câinilor din adăpost și speră ca numărul maxim de maidanezi cazați într-un padoc să scadă în curând de la 6 la 4 animale.
De asemenea, interesant de precizat este că au achiziționat din Galați un amplasament care va deservi pe post de carantină și clinică veterinară în adăpost și care va beneficia de toate utilitățile. Totodată, din luna martie, ONG-iștii au de gând să demareze o serie de campanii de sterilizare a câinilor maidanezi, precum și a celor cu stăpân și îi invită pe brăileni să îi sprijine. Adăpostul are un medic veterinar, dar și contract cu o clinică veterinară privată, din oraș pentru a suplini momentele în care propriul specialist lipsește.
Cât despre adopții, de principiu, reprezentanții asociației ne-au precizat că acestea sunt 100% internaționale, chiar și așa, nu refuză să își deschidă porțile brăilenilor sau românilor interesați să ia acasă vreun câine. În prezent maidanezii oferiți spre adopție sunt prezentați doar pe pagina oficială de Facebook a Einfach Tierschutz e.V., însă după cum ne-au declarat aceștia, se lucrează și la realizarea unei pagini pentru România, unde brăilenii, și nu numai, îi vor putea contacta dacă vor dori.
Asociația se bazează strict pe donații, astfel că încearcă să fie cât mai deschisă cu privire la orice investiție făcută, precum și cu raportări privind starea animalelor din adăpost. De asemenea, reprezentații “Happy Dogs” ne-au mai precizat că sunt dispuși să răspundă la apeluri din partea oamenilor privind câini accidentați, că vor încerca să îi preia și să îi trateze, însă în condițiile în care aceștia vor rămâne în adăpost ulterior și vor fi oferiți spre adopție celor pe care asociația îi consideră potriviți.
“Noi oricum o să luăm și câini de pe stradă. De multe ori îi aducem în brațe, vă dați seama. Nu avem serviciu pentru așa ceva. Doar dacă vin oameni la poarta adăpostului cu căței... S-a mai întâmplat. Vin cu mașini, îi lasă în fața porții și pleacă. Dar ce poți să le faci?! Unde să duci câinii?! Îi preluăm. Oricum, important este că nu ne mai obligă nimeni nici să eutanasiem câini, nici să eliberăm padocurile. Înainte era stipulat în parteneriat că dacă pleacă 30 de câini sunt aduși imediat alții de pe stradă, pentru ca adăpostul să fie permanent la capacitate maximă”, au mai precizat reprezentanții asociației.
Și la capitolul voluntari, “reflectoarele” sunt tot pe Germania. Sursa citată ne-a precizat că se fac vizite lunare din partea “Einfach Tierschutz”, astfel că cei 7 angajați ai adăpostului primesc deseori ajutor din partea voluntarilor aduși din Germania. Chiar și așa, aceștia au precizat că speră ca ajutorul venit din partea iubitorilor de animale din Brăila să fie mai mare pe viitor, acum că ONG-ul a rupt orice legătură cu Primăria și nu mai primește niciun fel de impuneri privind eutanasierile.
“Câinii care ajung în adăpost intră într-un proces de vaccinare, sterilizare, microcipare și înregistrare în Rex. Legea nu obligă să sterilizăm câinii imediat ce au sosit în adăpost, dar niciun animal nu poate pleca de acolo prin adopție dacă nu trece prin aceste proceduri. Oricum, încercăm să îi sterilizăm constant ca să nu se înmulțească”, au mai adăugat aceștia.
Cine este asociația care a preluat adăpostul de câini Lacu Sărat
Asociația “Einfach Tierschutz”, (n.r. - Pur și simplu, bunăstarea animalelor) din Germania a apărut din inițiativa câtorva activiști cu experiență, specializați pe drepturile animalelor, după cum se precizează pe pagina oficială de Facebook. Aceștia punctează că au dobândit experiență atât în Germania, cât și în țări precum Bulgaria, Danemarca, România, Spania, Ungaria și Ucraina, unde au avut în mare parte grijă de câinii de pe străzi.
“Am ajutat la hrănirea și îngrijirea a sute de animale, le-am oferit ajutor medical și am realizat campanii de sterilizare. Am strâns donații în bani și mâncare și am fost mereu acolo, când animalele au avut nevoie de noi. (...) La începutul lui 2016 am lansat un proiect nou, experimental în social media, care funcționează precum o rețea între cei ce doresc să ajute proiecte de genul adăposturilor de animale. Fiind un soi de «freelancer în protecția animalelor» am oferit ajutorul multor cluburi prin acest nou proiect. I-am ajutat pe toți cei care ne-au cerut asta, chiar și cu informații, dar și prin implicare directă print intermediul site-ului nostru. Am adunat toate solicitările de ajutor venite din partea adăposturilor de animale, organizațiilor de protecție, asociațiilor etc. și l-am publicat în rețelele de socializare, unde au putut fi văzute de foarte mulți voluntari atât de acasă, cât și de peste hotare. (...) Proiectul nostru a inspirat din ce în ce mai mulți oameni, așa că după numai o jumătate de an de la apariție, am reușit să avem mai bine de 70.000 de suporteri și numărul lor este în creștere”, se arată pe pagina “Einfach Tierschutz”.
Aceștia explică faptul că în cele din urmă au ajuns la concluzia că trebuie să își facă propriul club pentru a obține resursele financiare necesare pentru un nou proiect al cărui principal scop este de a ajuta la rezolvarea problemei câinilor comunitari din Europa. Și astfel a luat ființă proiectul care a ajuns și la Brăila.
“Vom prelua un adăpost din România care are mai bine de 450 de câini și pe care vrem să îi îngrijim. Chiar și așa, nu încercăm doar să găsim stăpâni câinilor, ci în cele din urmă să ajungem la o sustenabilitate care să permită o îmbunătățire a condițiilor din adăpost. Asta înseamnă să realizăm un adăpost profesional, cu standarde ridicate, care să îl facă să își merite numele. Și nu doar un adăpost decent pentru animale, cu adopții responsabile, ci mai important, unul unde să se realizeze sterilizări la scară mare, care ar trebui să contribuie la rezolvarea problemei câinilor vagabonzi în următorii ani. Ne propunem să realizăm de cel puțin patru ori pe an campanii de sterilizare a câinilor maidanezi sau cu stăpân din oraș. Însă este foarte importantă și educația și implicarea populației, pentru că fără ajutorul și participarea oamenilor, problema nu poate fi rezolvată pe termen lung”, mai notează reprezentanții asociației din Germania, făcând referire la adăpostul Lacu Sărat.
Jens Waldinger, fondator și prim-președinte la Einfach Tierschutz e. V. a ținut de asemenea să anunțe pe rețelele de socializare momentul în care a semnat, pe 12 și 13 decembrie 2017, contractele de vânzare-cumpărare ale adăpostului din Lacu Sărat, catalogând evenimentul drept o victorie pentru toți iubitorii de animale.
“Ce zi! Jumătate din adăpost a fost cumpărat. Einfach Tierschutz e.V. din acest moment este proprietarul «Phoenix Shelter». Cealaltă jumătate aparține unui proprietar privat, dar care de asemenea este dispus să vândă!! Asta înseamnă că din 2017 Phoenix Shelter va deveni proprietatea Einfach Tierschutz e. V.”, nota fericit Jens Waldinger. În aceeași zi, acesta a mai anunțat că a cumpărat și carantina/clinică pentru câini, iar pe 13 decembrie a revenit cu precizarea că a semnat și contractul de vânzare - cumpărare cu celălalt proprietar al adăpostului. “După încheierea acestui contract, câinii noștri nu vor mai avea motive să se teamă că vor ajunge din nou pe străzi sau că vor fi uciși! Suntem un adăpost privat! Semnez pentru noi toți. Pentru fiecare dintre cei care ne-au ajutat să realizăm acest miracol. Vă mulțumesc foarte mult tuturor celor care ați contribuit!!!”, a mai adăugat Waldinger.
CLM a aprobat întreruperea colaborării cu «Happy Dogs» pentru adăpost
Așa cum am precizat, în ultima ședință ordinară a CLM Brăila de anul trecut, consilierii municipali au aprobat un proiect prin care au revocat o hotărâre mai veche referitoare la asocierea, prin Serviciul de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărire Locală Brăila, cu Asociația Happy Dogs In Mediums, în vederea preluării de către aceasta a activităților desfășurate în adăpostul public pentru câinii fără stăpân din localitatea Lacu Sărat. Hotărâre care oricum fusese modificată în luna octombrie 2017, după ce au apărut câteva neînțelegeri la nivelul clauzelor contractuale.
În raportul de specialitate al proiectului se arată că protocolul de colaborare între ONG-ul cu rădăcini în Germania și CLM Brăila a fost semnat ca urmare a solicitării acestuia. Obiectul îl constituia preluarea activităților din adăpostul Lacu Sărat. ”Totodată s-a avut în vedere extinderea capacității de cazare a adăpostului, crearea unui spațiu pentru cazarea temporară a cailor abandonați pe domeniul public, promovarea adopțiilor, preluarea unui număr cât mai mare de câini din cei capturați de echipa Serviciului Specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Brăila”, se arată în cadrul documentului. Contractul urma să intre în vigoare de la 1 decembrie 2017.
Obligația SUPAGL Brăila era aceea de a asigura chiria spațiului unde își desfășoară activitatea adăpostul Lacu Sărat, închiriat de la SC Activități Sanitar Veterinare Horez SRL și SC Tepirent DS SRL, din ianuarie 2015. Ei bine, contractele privind închirierea au încetat la 31 decembrie 2017, însă Primăria nu s-a înțeles la preț cu cel de-al doilea proprietar. De asemenea, cum răspunsul acestuia urma să sosească după data intrării în vigoare a contractului cu “Happy Dogs”, municipalitatea s-a văzut nevoită să înceteze colaborarea cu aceștia.
Proiectul privind revocarea colaborării cu asociația care gestionează adăpostul, a fost aprobat în unanimitate cu 25 voturi “pentru” din partea consilierilor prezenți. În prezent, Primăria Brăila mai are un singur adăpost de câini, cel de la Unirea, gestionat de SUPAGL.