Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Din culisele spectacolului "Antigona"

In cadrul unei conferinte de presa, conducerea Teatrului "Maria Filotti" si toti cei care au colaborat la realizarea spectacolului "Antigona", regizat de Emmanuel Ray, au raspuns intrebarilor indiscrete ale presei. Directorul Veronica Dobrin a povestit cum a aparut ideea acestei colaborari, cu ocazia festivalului "Zile si nopti de teatru european la Braila", ca acesta este un spectacol asteptat de public si ca relatia de colaborare cu teatrul din Chartres al carui director este regizorul Emanuel Ray va continua.

Emmanuel Ray - "M-a interesat vorba, privirea, masura gesturilor, tensiunea dintre personaje"

Regizorul Emmanuel Ray a spus ca a ales acest spectacol pentru ca il considera atemporal, pentru ca problemele Antigonei si ale lui creon pot fi intilnite oriunde, in orice societate. De asemenea, el a multumit tuturor colaboratorilor sai, pentru ca este constient ca nimic nu poate reusi fara efortul concentrat al echipei. "In acest spectacol m-a interesat sa pastrez ideea de Antigona, nu sa fiu clasic sau modern. M-a interesat vorba, privirea, masura gesturilor, tensiunea dintre personaje. A fost o parte in care am lucrat abstract, in special ritualurile. A fost destul de dificil, pentru ca orice text universal se raporteaza la referinte culturale nationale si din acest punct de vedere a fost mai dificil insa cred ca am reusit sa fac ceea ce mi-am propus, cred ca este un spectacol reusit", a spus regizorul Emmanuel Ray.

Bujor Macrin - "Teatrul antic este foarte simplu, insa exact din acest motiv este foarte greu de realizat"

Referitor la dificultatile intimpinate din cauza limbajului, actorul Bujor Macrin a spus: "Cind actorul a reusit sa construiasca starea personajului, dificultatile limbajului au disparut. Cu acest spectacol de teatru antic trupa tinara a acestei institutii a demonstrat ca a ajuns la maturitate. Teatrul antic este foarte simplu, insa exact din acest motiv este foarte greu de realizat. De asemenea, este un mare cistig ca s-a lucrat cu doi oameni deosebiti, Emmanuel Ray si Natacha Boulet-Raber".

George Toropoc - "Am jucat cu foarte mare placere"

Un alt actor care s-a implicat mult in acest proiect a fost George Toropoc. "Am fost incintat de colaborarea cu Emmanuel Ray, am simtit ca a fost benefica pentru noi aceasta intilnire cu scoala franceza de teatru. Dragostea si prietenia pe care ni le-a acordat se simt in spectacol. Am jucat cu foarte mare placere. Aceasta initiativa de a ne intilni cu reprezentanti ai altor scoli de teatru este extraordinara".

Mihaela Trofimov - "Am simtit nevoia sa fac aceste schimbari pentru ca sunau mai bine pentru mine"

Mihaela Trofimov a spus ca se bucura de fiecare rol pe care-l face, deci si de Antigona. "Teatrul antic te obliga la o rostire anume, insa sint fericita pentru ca am facut acest rol. Chiar am facut citeva modificari ale textului, pentru ca am comparat diferite traduceri, cu originalul. Am simtit nevoia sa fac aceste schimbari pentru ca sunau mai bine pentru mine".

Liliana Ghita - "In «Antigona» lumina creata de Natacha Boulet-Raber este un personaj"

Directorul artistic al institutiei, Liliana Ghita, a spus ca atit in viata, cit si pe scena intilnirile sint esentiale. "Pentru un om de teatru ideal este sa intilnesti omul potrivit la momentul potrivit. In cazul «Antigona» acest ideal a fost implinit pentru toti actorii. Ca om de teatru si ca spectator avizat, pot sa spun ca in «Antigona» lumina creata de Natacha Boulet-Raber este un personaj, traieste, exista, respira. Este o senzatie pe care am avut-o la toate reprezentatiile".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii