Mergi la conţinutul principal

Din cauza pandemiei, de luni elevii intră în vacanţă pentru două săptămâni

* decizia a fost luată pentru a limita creşterea alarmantă a cazurilor de Covid-19 * aproape 22.000 de îmbolnăviri au fost raportate în ultima săptămână în rândul angajaţilor din şcoli şi elevilor, dintre care la Brăila peste 200 * deşi a fost de acord cu măsura suspendării cursurilor fizice, Consiliul Naţional al Elevilor este de părere că ar fi trebuit să fie exceptaţi de la această regulă cei care susţin examene de

 

 

Începând de luni, 25 octombrie, toţi preşcolarii şi elevii intră în vacanţă pentru două săptămâni. Deşi în mod normal doar elevii din învăţământul primar ar fi trebuit să aibă o vacanţă de o săptămână, decizia a fost luată pentru toţi elevii şi pentru două săptămâni în contextul creşterii alarmante a cazurilor de Covid-19. Anunţul închiderii şcolilor a fost făcut miercuri seara de către preşedintele Klaus Iohannis.

”Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura, repet, singura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia. Ştiu că sunt mulţi care încearcă să vă spună că nu este aşa. Haideţi să vedem ce se întâmplă în lume. În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70% – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat. Pandemia, practic, nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă, din varii motive reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic. Iar la noi, în România, s-a declanşat o adevărată catastrofă, cu sute şi sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic. (…) Până când vă convingeţi să vă vaccinaţi, din păcate este nevoie de restricţii prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili. (…) Este evident că şcolile sunt puternic afectate şi prin elevii care sunt infectaţi, dar şi prin personal – profesorii, învăţătorii care se îmbolnăvesc”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şi anul trecut s-a luat o măsură similară pentru a opri valul 3 al pandemiei, atunci când vacanţa de Paşte a elevilor a fost prelungită.

Conform unei raportări făcute miercuri, 20 octombrie, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, în şcolile brăilene în ultima săptămână au fost confirmate peste 200 cazuri Covid-19. Vorbim de 141 de elevi confirmaţi şi de 85 de angajaţi, Şi la nivel naţional numărul de cazuri a crescut, fiind depistate aproape 22.000 cazuri. Mai exact, în rândul preşcolarilor şi elevilor au fost confirmate 16.168 cazuri, iar în rândul angajaţilor şcolii 5.590 cazuri.

 

Elevii critică modul în care autorităţile au gestionat pandemia: ”Statul a fost incapabil”

Deşi a susţinut măsura închiderii şcolilor pentru două săptămâni, dar cu excepţia claselor terminale care dau examenele naţionale în vară, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) declară că s-a ajuns în această situaţie deoarece statul nu a fost capabil să asigure desfăşurarea procesului de educaţie în condiţii de siguranţă.

”Statul a fost incapabil. Regulile pentru închiderea şi deschiderea şcolilor s-au schimbat de prea multe ori în ultima vreme, astfel că multe unităţi de învăţământ, inspectorate şcolare şi alte instituţii încearcă să descifreze modificări de pe o zi pe alta. Ni s-a spus că se va renunţa la pragul de incidenţă a infectărilor în luarea deciziei pentru suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică. Deşi am solicitat din capul locului, nici până la acest moment nu au ajuns teste non-invazive în şcoli. Infrastrucutra lipseşte în mult prea multe cazuri. Între timp, cât decidenţii par să aibă cu totul şi cu totul alte priorităţi, mii de elevi şi de cadre didactice au ajuns în spitale şi, din păcate, am început să numărăm şi pierderi de vieţi omeneşti. Aşa nu mai merge”, a transmis Consiliul Naţional al Elevilor.

De asemenea, elevii susţin că decizia suspendării cursurilor pentru toate clasele îi va afecta cel mai mult pe elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a pentru că anul şcolar va trebui prelungit cu două săptămâni în vederea recuperării materiei. Iar asta deoarece şcoala online s-a dovedit a fi deficitară la acest capitol de când a început pandemia.

”Nu e comod. În ultima perioadă, am fost promotorii învăţământului faţă în faţă şi ai deciziilor descentralizate. Dar autorităţile din România au fost incapabile să asigure un învăţământ sigur pentru toţi participanţii, motiv pentru care suntem nevoiţi să adaptăm starea de fapt la măsurile luate, deşi, în mod firesc, ar fi trebuit să fie exact invers. Nu ne rămâne decât să fim mai responsabili, mai atenţi şi mai empatici cu cei din jur. Suntem toţi în aceeaşi situaţie, fără niciun fel de ajutor din partea statului. Noi suntem aici - pentru elevi, părinţi, profesori. Nimeni nu poate submina dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate. De aceea, ne vom asigura că ne folosim de toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a asigura un învăţământ de calitate”, a mai transmis CNE.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro