Mergi la conţinutul principal

Din august, TVA redus la 9% în agricultură

Veste bună pentru producătorii agricoli: de luna viitoare scade TVA la 9% pentru mai multe produse şi servicii în acest sector. După cum a stabilit Executivul în cursul lunii iunie, începând cu data de 1 august 2016, cota redusă se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi pentru prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol. Detaliile acestei proceduri urmează să se aprobe, printr-un ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, până la finele lunii în curs.
Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, această măsură este importantă pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA şi în domeniul agricol în general. "La reducerea de TVA pentru agricultură constatăm că avem efecte pozitive în runda a doua, care închid cam peste o treime din pierderea iniţială, iar efectele de runda a treia, de multiplicare în economie, ajung chiar să acopere integral reducerea de venituri ca urmare a reducerii cotei de TVA. Desigur, este şi o măsură importantă pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA şi în domeniul agricol în general", a explicat Dragu, adăugând că agricultura are un potenţial important de a genera creştere economică, potenţial ce trebuie stimulat. "Agricultura am considerat de la început că are potenţial ce trebuie exploatat. Ponderea în PIB a agriculturii este de numai 4,5%, în timp ce alte domenii, de exemplu industria, are o pondere de 22,5%. Din studiile noastre, ponderea agriculturii în PIB este mult mai mică şi faţă de ţările europene cu care România se poate compara. Ca atare, am luat şi aceste măsuri pentru stimularea domeniului agricol şi pentru ca acesta să devină un factor suplimentar de creştere economică", a mai afirmat Anca Dragu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro