Mergi la conţinutul principal

Din această lună, pensii mai mari, fără reţineri pentru asigurările sociale de sănătate

• plafonul până la care se aplică scutirea este de 2.000 lei • noile reguli nu se aplică retroactiv pentru drepturile restante

 

Conducerea structurii locale a Casei Naţionale de Pensii a anunţat că din această lună intră în vigoare prevederile potrivit cărora pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei nu se mai calculează şi reţine contribuţia la sănătate. “Potrivit normelor generale de drept, noile dispoziţii legale se aplică doar drepturilor care se cuvin începând cu luna februarie 2017. În situaţia în care după această dată pensionarilor li se cuvin şi li se plătesc drepturi restante cu titlu de pensie, ca urmare a efectuării unor recalculări ori revizuiri prevăzute de lege, pentru aceste sume se calculează şi se reţin atât contribuţia de asigurări sociale de sănătate, cât şi impozitul, în cotele prevăzute de lege pentru lunile anterioare datei de 1 februarie 2017, pentru care se achită drepturi restante”, a explicat directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Brăila, Sorin Enache.

Trebuie spus că anul 2017 se anunţă unul destul de bun pentru pensionari, în contextul în care, deja încă de luna trecută a fost mărit punctul de pensie cu 5,25%, ajungând la 917,5 lei, faţă de 871,7 lei cât a fost până atunci. Mai urmează o a doua majorare promisă de Guvern: în cursul lunii iulie valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.000 lei.  

Tot pentru pensionari, începând cu această lună sunt scutite de impozitare veniturile acestora. Tot începând cu luna februarie, cei care au pensii mai mici de 2.000 de lei sunt scutiţi, după cum aminteam mai devreme, şi de plata CASS. De neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei vor beneficia aproape 1,22 milioane de pensionari la nivel naţional, în cazul judeţului nostru fiind vorba despre circa 83.800 de persoane, care, prin această măsură, vor avea o creştere a pensiei în medie cu 77 lei.

În fine, cei care au pensii foarte mici şi beneficiază de indemnizaţii sociale vor primi mai mulţi bani de la 1 martie, după ce nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari va fi de 520 de lei,compartiv cu de valoarea actuală, de 400 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro