Specialiştii spun că, după data de 8 august, ,,vom trăi pe datorie". Ei au ajuns la această concluzie după ce au realizat o serie de calcule, în care au luat în considerare amprenta de carbon, resursele de pescuit, totalitatea animalelor domestice crescute în gospodării, culturile agricole, evoluţia pieţei construcţiilor, dar şi utilizarea apei, conform Descoperă, precizeaza MEDIAFAX.
În anul 2015, termenul limită a fost 13 august, zi considerată de specialişti ca fiind recordul absolut de la realizarea primei estimări, în 1970, şi până acum. Atunci, data-scadentă a fost stabilită ca fiind 23 decembrie. De atunci, acest termen nu a fost depăşit: în 1980 a fost 3 noiembrie, în 1990 a fost 13 octombrie, în 2000 a fost 4 octombrie, în 2005 a fost 3 septembrie, iar în 2010 a fost 28 august.
,,Efectele epuizării resurselor naturale sunt deja vizibile: lipsa apei potabile, deşertificarea, eroziunea solurilor, scăderea productivităţii agricole, despăduririle, dispariţia unor specii etc. Putem trăi pe credit doar provizoriu, deoarece natura nu ne permite acest lucru", susţin specialiştii Global Footprint Network.
Emisiile de dioxid de carbon sunt considerate ca fiind principalele elemente responsabile pentru accelerarea procesului de epuizare a resurselor Terrei.
,,Ele reprezintă 60% din întreaga noastră amprentă ecologică asupra planetei", au adăugat reprezentanţii ONG-ului american.
Cercetătorii estimează că, în cazul în care emisiile mondiale de dioxid de carbon nu vor fi diminuate până în 2030, termenul-limită în care resursele mondiale pentru un an se vor epuiza va fi data de 28 iunie.