Din 3 martie, liber la cererile pentru plata la hectar din fonduri UE aferenta lui 2008 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Din 3 martie, liber la cererile pentru plata la hectar din fonduri UE aferenta lui 2008

Agricultorii pot depune, in perioada 3 martie - 15 mai, cereri pentru subventia pe hectar din fonduri UE, aferenta anului 2008, desi nici un fermier nu a primit deocamdata vreun ban pentru anul 2007. Pentru sumele cuvenite in 2007, inceperea platilor este estimata pentru luna martie.
Din 3 martie incepe noua campanie de cereri pentru platile la hectar din fonduri UE. Intervalul de depunere a cererilor va coincide cu perioada in care Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) gestioneaza procesul de acordare a platilor pentru anul 2007, astfel ca angajatii vor fi foarte ocupati.
"Avem deficit de personal, dar ne bazam pe faptul ca deja exista experienta, ceea ce va usura treaba. Nu putem angaja in mod temporar pentru ca nu avem baza legala", a declarat directorul general al APIA, Dan Gherghelas.
Perioada in care se depun cererile in fiecare an este 1 martie - 15 mai (in acest an campania incepe la 3 martie pentru ca 1 si 2 sint zile nelucratoare - n.r.). Fermierii pot continua sa depuna cereri si in perioada 16 mai - 9 iunie, dar cu penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intirziere. Dupa data de 10 iunie cererile nu mai sint acceptate.
Ca si anul trecut, fermierii vor primi si in acest an o invitatie in care va fi specificata ziua si ora la care trebuie sa vina la sediul local al APIA pentru a completa cererile pentru platile pe suprafata.
In 2007, perioada de depunere a cererilor a fost prelungita cu doua saptamini, prin derogare a Comisiei Europene, pina la sfirsitul lunii mai. Anul trecut au fost depuse in total 1,24 milioane de cereri, dintre care 11.500 au facut obiectul unor penalizari, pentru ca au fost depuse cu intirziere (in intervalul 1-25 iunie).
Fermierii care au depus si in 2007 cereri de sprijin vor primi un formular cu datele pretiparite, dar cu casute libere, pentru fiecare rubrica, pentru a inscrie eventualele modificari.
De asemenea, fermierii vor avea acces in acest an la o baza de date pe internet, care cuprinde hartile pe care isi identifica parcelele. Procesul de identificare a parcelelor este o etapa necesara pentru primirea platilor.
"Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a pus la dispozitia fermierilor un program de prezentare a hartilor digitale, accesibil prin internet incepind cu data de 21 februarie 2008. Aceasta baza de date contine imagini aeriene ale intregii suprafete agricole a tarii, limitele administrative si limitele suprafetelor de teren (blocuri fizice) necesare fermierilor pentru identificarea parcelelor agricole pe care le utilizeaza si pentru care pot depune cerere de sprijin financiar de la Uniunea Europeana si de la bugetul national", se arata intr-un comunicat al institutiei, remis ieri.
Instrumentul este util fermierilor care au acces la internet, cit si autoritatilor locale si specialistilor APIA, Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA), Directiilor Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), agentilor agricoli de pe linga primariile comunelor. Acestia vor asista fermierii la identificarea corecta a parcelelor agricole.
"Programul poate fi accesat pe baza unei parole care va fi furnizata fermierilor si institutiilor implicate in campania de depunere a cererilor de sprijin financiar 2008 de catre centrele judetene/locale APIA", se mai spune in comunicat.
Pe linga plata unica pe suprafata din fonduri UE agricultorii mai primesc si plati complementare de la bugetul de stat. Unele dintre acestea depind de nivelul productiei, cum ar fi in cazul inului, cinepei si "culturilor energetice", unde valoarea subventiei depinde de cantitatea livrata de fermier spre procesare.
In plus, din acest an au fost introduse si plati pentru fermierii care livreaza tomate spre procesare.
Platile aferente anului 2007 ar putea incepe cel mai devreme la inceputul lunii martie si se ridica, in total, la 440 de milioane euro. Pentru 2008, suma este de circa 533 de milioane euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro