- De unde pina unde a ales Diana Tusa sa candideze pentru Camera Deputatilor in Braila?
- In primul si in primul rind, pentru ca Braila are nevoie de oameni tineri, cu putere de munca si care sa nu poarte in spate interesele de afaceri si dezinteresul fata de Braila ale politicienilor din garda veche. In al doilea rind, pentru ca am muncit in Braila si am inteles care sint problemele acestui oras. Primul meu contact cu Braila a fost acum un an si jumatate. Am fost desemnata la nivel national sa ma ocup de reorganizarea filialei de tineret a PNL Braila. Pe vremea aceea, nu exista tineret liberal la nivel de judet. M-am apucat de treaba si am realizat foarte repede cite probleme nerezolvate are Braila. Orasul m-a adoptat, iar eu vreau sa fac tot ce imi sta in puteri, sa pun umarul la rezolvarea problemelor cu care se confrunta.
- Care sunt atributele ce ar trebui sa caracterizeze un politician?
- Respect, harnicie si multa munca. Enorm de multa munca in folosul celor care te-au trimis in Parlamentul Romaniei, sa le rezolvi problemele, nu sa dormi in scaun. Cred ca acestea sint si caracteristicile care lipsesc majoritatii politicienilor si nu ma refer neaparat la Braila.
- Inteleg ca doriti sa "improspatati" putin viata politica din Braila? Cum anume veti face asta?
- Sincer, da. Imi doresc foarte mult ca Braila sa nu mai fie ultima, ci sa fie un oras model pentru Romania, sa iasa din aceasta amorteala administrativa, care nu o duce nicaieri. Politicienii din "vechea garda" - si ma refer aici la oameni care, intr-un fel sau altul, incearca sa reproduca sistemul "politic" de dinainte de '89 - chiar nu isi dau seama ca vremea lor a trecut. Sigur, au cistigat bani foarte multi. Au relatii bine cimentate in administratie. Sint "nasii" multor combinatii oneroaso-politice de anvergura. Sint... "grei", ce mai. Dar probabil nu realizeaza ca electoratul, prin prezenta din ce in ce mai scazuta la vot, tot incearca sa transmita ceva: a venit momentul unei schimbari. Nu se mai poate sa vrei sa cistigi numai tu, ca politician, fara sa dai absolut nimic "angajatorului" tau, care este cetateanul care te-a votat, care te-a investit cu incredere. Pur si simplu, nu mai tine. Oamenii s-au trezit. Acum vor ceva concret, vor ca politicienii sa isi faca treaba, sa munceasca in interesul cetatenilor, sa sporeasca bunastarea, sa mearga treaba mai bine.
"Am multe idei, am multe solutii pentru municipiu si pentru cartierele din colegiul meu"
- In acest context, ce va face sa credeti ca sinteti mai buna decit genul de politicieni descrisi mai sus ?
- Am citeva atuuri. Foarte important, cred eu, este experienta bogata in administratie. Conduc cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor de peste doi ani. Sint o persoana tinara, dinamica si moderna. In plus, m-am implicat in problemele Brailei si am reusit, din pozitia mea, sa pun in practica proiecte utile pentru oras. Am multe idei, am multe solutii pentru municipiu si pentru cartierele din colegiul meu. De altfel, as vrea sa exemplific cu citeva actiuni ale mele, efectuate cu mult inainte de nominalizarea mea ca si candidat din partea PNL in colegiul Radu Negru - Buzaului - Viziru - Lacu Sarat - Km 10.
- Actiuni care au fost bine primite de cetatenii Brailei.
- De catre cetateni, da. Au existat si citeva voci din clasa politica ce au incercat sa dea o tenta electorala acelor actiuni. Insa, dupa cum stiti, la acea vreme, nu stiam daca voi candida sau nu. De cind au inceput discutiile pe acest subiect, am afirmat ca, mai intii, voi demonstra ce pot sa fac si numai daca filiala se va convinge ca sint persoana care merita sa ii reprezinte, numai atunci voi candida. Se pare ca dumnealor s-au convins. La Delegatia Permanenta am iesit pe locul trei, din cei noua candidati. Deci, membrii PNL din tot judetul au vazut in mine un om hotarit, perseverent, pe care te poti baza. In ceea ce priveste proiectele derulate de mine pina acum, scopul lor principal a fost acela de a arata ca politicienii se pot implica in viata comunitatii pe care o reprezinta. Asta este un element esential pe care vechea garda nu il intelege: s-a terminat cu timpul in care politicianul era votat de comunitate, patru ani nu facea nimic si apoi iesea in campanie sa mai ceara votul oamenilor inca o data. Votul uninominal a schimbat jocul politic. Acum raspunzi in fata alegatorilor, nu mai ai unde sa fugi. Esti obligat sa te implici in viata comunitatii locale. Iar eu am ales sa ma implic.
- Vorbeati de actiuni si de implicare. Imi puteti da citeva exemple ?
-Bineinteles. Actiunile mele au vizat intregul judet, nu numai municipiul. In primul rind, am sustinut cit am putut activitatea municipalitatii. Fondurile alocate de Guvern pentru Comuna din Paris, finantarea unor cheltuieli necesare serviciului de furnizare a energiei termice pentru populatie, in scopul mentinerii pretului gigacaloriei la acelasi nivel cu cel din anii precedenti, trecerea unitatii militare "Caporalul Musat" in patrimoniul Primariei, in vederea dezvoltarii unui proiect imobiliar sint doar citeva. Ce sa va mai spun? Au fost mai multe... am luat legatura cu reprezentantii Secretariatului de Stat pentru Culte si am insistat ca bisericilor din municipiu si celor din judet sa le fie alocate fonduri pentru renovare sau constructie. Totodata, municipiul si comunele din judet au beneficiat de fonduri suplimentare, fonduri cu care fiecare primar si-a rezolvat din problemele urbei sale: drumuri comunale, lucrari de canalizare, de pietruire sau de asfaltare, acordare de ajutoare sociale etc. O alta problema importanta a fost aceea a alocarii fondurilor pentru unitatile de invatamint.
- Disputa cu fostul inspector scolar general Tudoran, care nu a raspuns solicitarilor Ministerului Invatamintului privind necesarul de fonduri pentru scolile din judet, a facut ceva vilva.
- Da, mi se pare ilustrativa intimplarea pentru starea de dezinteres si lene care s-a instaurat in administratia braileana. Nu "observase" adresa ministerului, "uitase" sa trimita lista cu unitatile scolare care aveau nevoie de reabilitare... Pur si simplu nu inteleg cum un functionar platit de braileni, pentru a veghea la buna educatie a copiilor lor, putea fi atit de indolent incit sa rateze alocarea unor fonduri substantiale, din simpla lene. E strigator la cer!
"Vechea garda a distrus acest oras si l-a lasat in paragina"
- Care credeti ca sint primele trei probleme ale vietii brailenilor?
- Din punct de vedere pur administrativ, ciinii comunitari, mizeria si drumurile din oras sint prioritare. Dar la fel de importante sint si lipsa spatiilor de joaca pentru copii si a celor destinate sportului. In ansamblu insa, problema principala o reprezinta lipsa de perspectia, amorteala administrativa de care vorbeam mai inainte. Nu exista o viziune inchegata, realista pentru viitor, nimic prin care Braila sa devina un oras model pentru zona de sud-est a Romaniei. Nu sint investitori, desi sint sigura ca multi oameni de afaceri ar dori sa investeasca intr-un oras care are o asezare strategica de invidiat. Nu exista perspectiva dezvoltarii turismului, desi potentialul este extraordinar.
- Si credeti ca le veti rezolva?
- La aceasta intrebare ar fi simplu sa va raspund ca unul dintre politicienii "grei" despre care vorbeam mai inainte. Adica sa spun "da", sa promit ca voi face si voi drege, ca voi rezolva toate problemele. Ei, bine, eu spun doar atit: cunosc bine cum functioneaza Parlamentul Romaniei si stiu ca oamenii nu au incredere in aceasta institutie fundamentala a tarii. De aceea, vreau sa aduc Parlamentul aproape de fiecare locuitor al colegiului meu. Prin comunicare permanenta cu acestia, pentru a cunoaste direct problemele fiecaruia. Cred in nevoia unei schimbari radicale si profunde la nivelul clasei politice din Braila. Vechea garda a distrus acest oras si l-a lasat in paragina. Orasul acesta arata ca si cei care l-au condus pina acum. Eu vreau sa fie modern, sa aiba un viitor, iar oamenii sa aiba speranta unui trai mai bun. Am experienta administrativa necesara pentru ca cetatenii Colegiului meu sa ma "angajeze" sa ii reprezint. Ei sint angajatorul meu, iar eu sint salariatul lor pe care trebuie sa il puna la munca.