• candidatul la Alegerile Prezidenţiale din partea Alianţei UN OM (alianţa electorală dintre Pro România şi ALDE), actorul Mircea Diaconu, a venit ieri la Brăila pentru a convinge brăilenii să îl voteze • printre altele, Diaconu a fost întrebat despre pensii speciale, proiectele sale, ce ar putea fi schimbat în România, de ce să rămână tinerii în ţară etc. • candidatul a explicat că preşedintele nu se poate implica în mod direct şi nu poate rezolva probleme punctuale, rolul său fiind cel de arbitru
O vizită în pas rapid şi presărată cu explicaţii tehnice şi ironii pe alocuri - cam aşa ar putea fi descris, pe scurt, tabloul vizitei de ieri la Brăila a candidatului la prezidenţiale susţinut de Pro România şi ALDE, Mircea Diaconu. Actorul s-a aflat în oraşul nostru pentru a se întâlni şi a sta de vorbă cu oamenii aflaţi în jurul prânzului în zona Centrului Istoric, în ideea de a-i convinge să îi acorde votul la Alegerile Prezidenţiale. Întâmplător sau nu, candidatul Alianţei electorale UN OM, s-a oprit pentru o oră în apropierea sediului PSD Brăila, unde a primit întrebări de la brăileni şi a încercat să ofere răspunsuri serioase sau ceva mai ironice, după caz.
Oamenii l-au întrebat dacă are proiecte legate de pensionari, ce părere are despre pensiile nesimţite ale aleşilor, dacă are vreun proiect de ţară, ce anume ar schimba în România, care ar fi primul lucru pe care l-ar face în calitate de preşedinte, ce ar putea face pentru ca tinerii să nu mai plece masiv în străinătate şi multe altele. Diaconu a ţinut să le răspundă tuturor, însă fără să precizeze ceva concret, lucru ce a condus la nemulţumirea, furia, chiar amuzamentul unora dintre curioşi.
“El nu e actorul acela?! Ce vrea?!”, a întrebat unul dintre brăilenii care se aflau la ora 13:30 pe fosta Regală. “Să fie preşedintele ţării”, a răspuns un altul, izbucnind în râs. Şi astfel de scenete s-au repetat la nivelul mulţimii de oameni care s-a adunat fie să îl asculte, fie să se pozeze cu Diaconu, sau pur şi simplu să vadă de ce s-a strâns lumea într-un singur loc.
“Să vă explic. Astea nu sunt competenţe ale preşedintelui. Treburile astea punctuale. Un preşedinte trebuie să se ocupe de alte lucruri. Asta este zonă de administraţie, zonă guvernamentală şi parlamentară preponderent, fiindcă legile le face Parlamentul şi le aplică Guvernul. Un preşedinte însă trebuie să meargă - de aia deranjez acum atât de multă lume -, fiindcă eu consider că această potecă de până acum pe care au mers unul după altul nişte preşedinţi cu prestaţie mai bună sau mai rea - nu contează -, dar pe aceeaşi potecă au mers şi au făcut-o greşit. Nu asta e poteca. E o altă potecă. Iar cealaltă potecă este necurăţită, nemăturată de 30 de ani. Şi s-a îmburuienit. Aia este de tip morală publică, principii generale, noţiuni, valori, identitate naţională”, a declarat Diaconu, întrebat ce părere are despre pensiile speciale.
“Şi proiectul dumneavoastră, care este?”, a răsunat o altă voce. “Proiectul meu este să stau pe culoarul ăsta. Şi în zona politică să îşi facă bătăliile, concurenţele, polemicile. Iar preşedintele nu apare decât când este constituţional să apară. În rest, el nu intervine în zona asta. El face arbitraj, neutralitate. Deci un preşedinte după Constituţia noastră trebuie să fie nepartizan şi nepolitic. Şi este singurul meu motiv de a fi în faţa dumneavoastră. În sensul că eu sunt din 2014 independent, am ieşit din PNL-un vechi. Ăsta e noul PNL. Am candidat independent la Parlamentul European. Aşa am trăit şi acolo. În cadrul unui grup politic liberal din Parlamentul European. Dar statutul meu a fost în continuu acesta de independent”, a continuat răspunsul candidatul Alianţei UN OM.
La un moment dat, unul dintre brăilenii prezenţi l-a întrebat pe Diaconu care ar fi primul lucru pe care l-ar face dacă ar ajunge preşedinte, iar acesta a răspuns, în glumă, că îşi va pune cravată. Ulterior, acesta a punctat că rolul preşedintelui este să pună presiune publică atunci când apar probleme, astfel încât celelalte administraţii să le rezolve.
«În România nu a fost comunism! A fost fripturism, a fost jigodism»
O brăileancă a insistat pe ideea că în prezent oamenii care vor să se implice în România încă se lovesc de uşi închise şi de o amprentă comunistă, iar Diaconu a insistat pe ideea că în ţara noastră, până în 1989, putem discuta despre “fripturism şi jigodism”, dar nu neapărat despre comunism în adevăratul sens al cuvântului.
“Nu e nicio amprentă comunistă. Nu am timp să discutăm aici. În România nu a fost comunism! A fost fripturism, a fost jigodism. Comunismul e altceva. E o doctrină, domnule! Câţiva, chiar şi Ceauşescu avea capul pătrat. Eu am idee, că am trăit cu ei şi ştiu. Nu a fost comunism. A fost în alte părţi comunism - comunism ca doctrină. Şi din păcate când a căzut ceea ce numim comunism a continuat fripturismul. Asta e problema noastră! Că e în plin fripturism, în neştire şi nu se mai termină”, le-a mai spus Diaconu brăilenilor.
Precizăm că în timpul vizitei lui Diaconu în Brăila, în preajma sa s-au aflat şi deputatul Pro România Emilia Meiroşu, alături de alţi membri de partid, precum şi consilierul municipal ALDE Daniela Rădulescu, vicepreşedintele CJ Cătălin Murea şi consilierul judeţean George Turiac, însă “aliaţii” au stat în grupuri distincte.