Dezvoltarea patrimoniului forestier, ofensiva în lupta cu deşertificarea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dezvoltarea patrimoniului forestier, ofensiva în lupta cu deşertificarea

"Starea şi importanţa patrimoniului forestier la început de mileniu III" a fost tema celei de-a 2-a sesiuni de dezbateri în cadrul Forumului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă şi Protecţia Mediului, acţiune găzduită pentru a doua oară de Regiunea 2 Sud-Est, de această dată la Brăila, după ce prima sesiune a avut loc la Constanţa. Acţiunea a fost organizată de Fundaţia "Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă", împreună cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti", Academia Română, COGEN România, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, Agenţia de Dezvoltare Regională S-E, Consiliul Judeţean şi Fundaţia EUROACTION. Forumul a fost dedicat Conferinţei Naţiunilor Unite privind Mediul şi Dezvoltarea, programată în decembrie anul acesta la Copenhaga, având ca temă schimbările climatice şi combaterea lor. De altfel, Ion Iliescu, preşedintele Fundaţiei "Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă", a abordat pe larg acest subiect subliniind importanţa stabilirii unui plan de dezvoltare durabilă a României. În discursul său, fostul preşedinte al ţării a abordat şi o temă mai veche, dar încă fierbinte din punctul de vedere al controverselor stârnite: cea a fostelor CAP-uri (Cooperative Agricole de Producţie). În opinia sa, desfiinţarea acestor structuri a fost una dintre cele mai mari greşeli făptuite imediat după '89, care a generat efecte în lanţ şi a condus la "situaţia dezastruoasă în care se află acum sectorul agricol". Revenind la tema dezbaterii de ieri, Iliescu a subliniat importanţa refacerii fondului forestier distrus prin tăierile masive după finalizarea procedurilor pe legea retrocedării terenurilor către foştii proprietari, punctând că unul dintre efectele vizibile în zona Câmpiei Române, dar şi în Bărăgan este fenomenul de deşertificare. De asemenea, invitaţii prezenţi ieri la eveniment au abordat teme de actualitate, precum starea patrimoniului forestier din România, necesitatea conservării ecosistemelor forestiere, în paralel cu refacerea şi dezvoltarea fondului forestier, inclusiv prin creşterea perdelelor forestiere de protecţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro