• tensiunile din tabăra PND Brăila s-au mutat, ieri, la Consiliul Judeţean, după ce consilierul Cătălin Iordache a sesizat în plen o serie de nereguli privind modul haotic în care se cheltuie banii contribuabililor de către administraţia PSD • acesta a atras atenţia asupra faptului că CJ Brăila finanţează anual o serie de asociaţii “fantomă” care nu au activitate, că angajează avocaţi deşi are juriştii proprii cu salarii de 8.000 lei, la fel cum consilierii puterii votează fără să analizeze proiectele şi comit greşeli grave • PND-istul a stârnit forfotă în rândul PSD-iştilor după ce a afirmat că Marius Dobrotă este incompatibil, după ce a votat un proiect privind finanţarea HC “Dunărea” deşi este membru în AGA şi a participat la votul bugetului • Iordache s-a aşezat lângă consilierii liberali, adică în opoziţie, de unde i-a făcut “zile fripte” şefului CJ Brăila, Francisk Chiriac, acuzându-l în nenumărate rânduri, cu argumente
Situaţie critică pentru PSD-işti, ieri, la şedinţa ordinară a CJ Brăila după ce fostul lor partener, PND-istul Cătălin Iordache, a decis să “întoarcă armele” şi să “ia cu boldul” aproape fiecare proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. Principala temă a zilei? Cheltuirea haotică şi nejustificată a banului public. Fie că a fost vorba despre nebuloasa facturilor la apa de ploaie în cazul CUP Dunărea, fie despre finanţarea handbalului sau alte cotizaţii ale CJ, Iordache a avut grijă să “îi tragă de mânecă” pe PSD-işti de fiecare dată, concomitent cu criticile consilierilor PNL, spre iritarea vizibilă a preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac şi a celorlalţi social-democraţi.
Ca un prim exemplu, PND-istul (aşezat pe un alt rând faţă de şefa sa de partid, Simona Drăghincescu, alături de PNL) a comentat faptul că CJ Brăila alocă anual bani publici pe post de cotizaţii către diferite asociaţii de la nivel naţional, care nu au niciun rol concret. De exemplu, pe ordinea de zi a şedinţei de ieri s-a aflat plata cotizaţiei CJ Brăila către Asociaţia Directorilor Economici şi Contabililor din Judeţele din România (500 lei), Asociaţiei Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România (3.508 lei), Asociaţia Secretarilor de Judeţe din România pe anul 2018 (500 lei). Este adevărat că unele sunt mai mult sume simbolice, însă consilierul a ţinut să demonstreze că majoritatea din CJ Brăila, votează proiecte pe bandă rulantă fără să le analizeze utilitatea, în linie cu aparatul din subordine.
“Această asociaţie a Directorilor Economici este moartă din 2013. Dacă vă uitaţi pe site-ul ei veţi vedea că din 2013 nu face nimic. NIMIC! Domnule preşedinte, dumneavoastră înţeleg că susţineţi proiectul că e al dumneavoastră, dar îmi puteţi spune cine e preşedintele asociaţiei? Cum îl cheamă pe directorul respectiv?”, a întrebat Iordache.
Chiriac i-a cerut răspunsul directorului economic al CJ Brăila, Drăguţa Dan, care a precizat că preşedinte ar fi Nicoleta Anton, omologul ei de la CJ Tulcea.
“Când a fost doamna preşedinte aleasă pe funcţie? Când s-au făcut alegeri? Anul trecut?! Haideţi că vă spun eu: să ştiţi că eu am citit statutul acestei asociaţii şi preşedintele nu poate fi decât unul pe patru ani. Doamna respectivă de la Tulcea a fost aleasă în 2013. Habar nu aveţi de nimic! Şi vreţi să dăm 5 milioane lei vechi ca să vă trimitem pe dumneavoastră în plimbările pe care le organizează unul sau altul! Eu am vorbit cu doamna de acolo. Vreau ca acest proiect să fie respins pentru că asociaţia nu există, nu are niciun scop, n-a făcut niciun proiect!”, a continuat Iordache, fără prea mult succes, deoarece proiectul a fost aprobat de majoritate, la fel ca celelalte de pe ordinea de zi.
Acesta a numit asociaţiile ca fiind de tip “fantomă” şi a continuat prin a-i cere lămuriri secretarului judeţului Dumitrel Priceputu privind ultima sa activitate în cadrul Asociaţiei Secretarilor. Răspunsul a fost că Priceputu a participat în noiembrie 2017 la o întâlnire în Sibiu, moment în care PND-istul a răbufnit din nou cerând detalii despre costurile călătoriei, dar şi rezultatele vizitei respective.
“Este o Asociaţie fantomă. Pentru PSD-işti 5 milioane lei vechi nu înseamnă nimic. Am înţeles! Dar vă zic eu că reprezintă jumătate din salariul minim pe economie. Sunteţi în situaţia fericită în care puteţi vota orice, dar să ştiţi că lucrul acesta se va termina curând”, a mai continuat Iordache.
“E o ameninţare, nu?”, a replicat Chiriac. “E o prorocire. Eu ameninţ oameni de calibrul meu domnul preşedinte, vă rog frumos!”, a continuat PND-istul. “La oameni atât de mici vă referiţi?”, a continuat ironiile şeful CJ.
Bani şi pentru servicii juridice externe
De asemenea, Cătălin Iordache, alături de consilierii PNL, a ţinut să atragă atenţia şi asupra faptului că se aprobă achiziţionarea de servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică pe anul 2018, în condiţiile în care CJ Brăila are propriul compartiment juridic. PND-istul a solicitat ca directorul compartimentului, Mioara Duţu, să îi transmită câţi jurişti are CJ Brăila, totodată să îşi prezinte salariul net lunar. Duţu a explicat că în prezent sunt 3 jurişti (cu şase ani vechime, cinci ani vechime şi 13 luni vechime) în cadrul compartimentului. De asemenea, că debutantul şi încă unul dintre juriştii CJ, nu pot reprezenta instituţia la Curtea de Apel, ci doar la Judecătorie, motiv pentru care uneori, pentru procesele importante este nevoie de avocaţi din exterior. Cât despre salariu, directorul a punctat că primeşte 8.000 lei (net) lunar, în timp ce debutantul 2.500 lei.
“Cât? 8.000 lei? În condiţiile astea de ce aveţi nevoie de serviciu de consultanţă?”, a răbufnit din nou Iordache. La rândul lor, liberalii au solicitat să fie prinsă o sumă maximă în cadrul proiectului pentru a plăti serviciile viitoare ale avocaţilor, însă amendamentul, deşiu corect, nu a trecut la vot. Precizarea şefului CJ a fost că în buget există o sumă de 100.000 lei tocmai pentru astfel de situaţii şi că banii vor fi alocaţi de acolo.
Emoţii în tabăra PSD pentru incompatibilităţi
Un alt proiect care a stârnit atenţia consilierilor judeţeni, ieri, a fost unul introdus suplimentar pe ordinea de zi, privind aprobarea contribuţiei CJ Brăila la dezvoltarea activităţii sportive Handbal Club “Dunărea” Brăila pe anul 2018.
După ce şi-a sfătuit colegii să voteze “împotriva” proiectului, Iordache a venit şi cu un anunţ bombă.
“Îi sfătuiesc pe colegii mei să voteze «împotriva» acestui proiect pentru că întreaga prezentare pe care o aveţi dumneavoastră în spatele hotărârii - şi e un lucru foarte serios -, are la bază un document al AGA la HC Dunărea. Ei bine, acest document final al Adunării Generale merge în instanţă unde, timp de 15 zile, poate fi contestat. Dacă în aceste 15 zile este contestat - şi mie mi-a şoptit cineva că se va întâmpla lucrul ăsta -, şi trece de instanţă, dumneavoastră practic, faceţi o ilegalitate. Deci vă salvez de pârnaie! Folosiţi un document care încă nu este oficial! Atenţie! Dacă George Caranica a scris aici şi a semnat, iar dumneavoastră aţi înghiţit-o... Această hârtie devine oficială după ce este dusă la instanţă şi după ce trec cele 15 zile! Nu putem să venim pe o hârtie semnată de un nimeni de la PSD, şi să dăm 25 miliarde de lei vechi! O fi Caranica omul dumneavoastră, dar nici chiar în halul ăsta!”, a comentat Iordache, punându-şi în aplicare o primă parte a planului său privind un anunţ şocant.
“Nu este omul meu. Poate dumneavoastră aveţi «oameni». Eu am colegi!”, a ţinut să dea replica Francisk Chiriac.
Iordache a cerut în continuare eliminarea proiectului pe motiv că este ilegal sau să se voteze “împotrivă”. În acel moment, liderul PNL, Alexandru Dănăilă, a propus un amendament prin care a solicitat să se specifice în proiect că hotărârea îşi va produce efectele doar în momentul în care documentele justificative vor rămâne definitive. Lucru care, după câteva şovăieli a fost acceptat de comun acord şi votat. Ulterior, s-a aprobat şi proiectul amendat.
“Aş vrea să consemnaţi, domnule preşedinte, că domnul consilier PSD Marius Dobrotă se află din acest moment în incompatibilitate pentru că a votat proiectul şi a semnat şi la AGA în acelaşi timp. Ia uitaţi-vă. El nici nu ştie ce scrie săracul!”, a declarat Iordache, stârnind agitaţie în tabăra PSD.
“Acolo sunt reprezentant! Domnule preşedinte, lăsaţi-mă să lămuresc. Eu m-am prezentat acolo ca reprezentant în AGA. Nu are nicio incompatibilitate AGA la handbal, pentru că nu sunt în Consiliul de Administraţie”, a declarat Dobrotă.
“Domnule, ai votat bugetul! AGA a propus şi l-ai votat. Tu l-ai propus, tu l-ai votat. Nu înţelegi că eşti în incompatibilitate? Eşti OUT! Deci faceţi-vă rost de alt consilier judeţean. Eu cu mâna mea depun plângere la ANI!”, a continuat Iordache.
“Există instituţii abilitate care vor cerceta”, a afirmat la rândul său Simona Drăghincescu, încercând să îşi liniştească partenerii de la PSD.
“Care te vor cerceta şi pe tine, stai liniştită”, a adăugat Iordache.
Război Chiriac vs. Iordache
Atacurile pe bandă rulantă venite din partea consilierului Cătălin Iordache, nu au picat deloc pe gustul foştilor săi parteneri, iar şeful CJ Brăila nu s-a ferit să îşi manifeste public indignarea.
“Domnule consilier, pentru că tot aţi început să faceţi tot felul de dezvăluiri, fac public către instituţiile statului abilitate, ţinând cont că deţineţi foarte multe informaţii care ar clarifica anumite aspecte, să se autosesizeze. Pentru că dumneavoastră nu daţi informaţii statului pentru a clarifica unele lucruri şi le ţineţi ascunse. Asta este infracţiune! (...) Aţi fost în poziţia PSD, acum sunteţi la PNL”, l-a avertizat Chiriac pe Iordache, însă fără prea mare succes. Iar atacurile au continuat.
“Eu, în poziţia PSD?! Adică eu am asuprit acest popor vreodată domnule preşedinte? Faceţi mişto de mine? Mă vedeţi pe mine de stânga?”, a spus Iordache. “Este la PND şi va fi preşedinte”, a sărit în “ajutor” liberalul Marian Sîrbu. “Îi urez succes!”, a replicat la rândul său Drăghincescu.
Iodache l-a criticat pe Chiriac şi pentru faptul că deşi se laudă cu investiţii la Spitalul Judeţean nu a văruit secţiile, lucru pe care el l-a făcut într-o secţie, ajutat de cineva din Statele Unite. “Cu toate acestea, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect privind reabilitarea Palatului Administrativ, care a fost aprobat”, a ţinut să mai atragă atenţia PND-istul, arătându-se nemulţumit de priorităţile şefului CJ. “Dumneavoastră nu aveţi tupeu de PSD-ist, dumneavoastră aveţi triplu tupeu. De PNL-ist, de ce vreţi dumneavoastră. Aţi întrecut de cel puţin 10 ori măsura tupeului. Şi ascultaţi-mă că vă spun bine ce spun. Credeţi că dacă aţi început această sarabandă a discuţiilor, a înregistrărilor şi acestui mic şantaj, credeţi că mă sperie? Răspunsul este nu!”, i-a transmis Chiriac lui Iordache.
“Domnule preşedinte, mă acuzaţi de şantaj aici, pe mine. Păi, cum nu? Aveţi mintea scurtă rău! Nu vă supăraţi. Memoria, pardon! Păi, aţi spus acum zece secunde că e şantaj. V-aţi dat seama că e penal? Nu vă dau în judecată, staţi liniştit. Mi-e milă de oamenii care sunt în situaţia dumneavoastră, puşi pentru că PSD nu a avut pe cine să pună preşedinte”, a replicat Iordache şi atacurile au continuat până la încheierea şedinţei.
Şeful CJ Brăila chiar a ţinut să spună că se aşteaptă şi la alte episode de “dezvăluiri” din partea PND-istului.
Precizăm de asemenea, că în cadrul aceleiaşi şedinţe au existat dezbateri lungi cu amendamente şi cu o serie de probleme şi la alte proiecte privind: desemnarea reprezentanţilor CJ Brăila la Spitalul Judeţean, respectiv de modificare a organigramei spitatului, modificarea în profunzime a regulamentului finanţării sportului brăilean, şi un altul privind modificarea regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apă şi Canalizare. În legătură cu toate acestea vom reveni zilele următoare.