Mergi la conţinutul principal

Dezbateri “aprinse” pe tema concursului pentru managerii de spitale

• Guvernul a adoptat o serie de modificări în ceea ce priveşte ocuparea funcţiei de manager de spital, printre cele mai importante numărându-se eliminarea restricţiei conform căreia pot fi manageri doar medicii primari sau profesorii universitari • deşi a declarat că nu îşi mai doreşte încă un mandat, dr. Mihai Iugulescu a afirmat că ar fi potrivit ca la conducerea spitalului să se afle un medic • în vreme ce liberalii consideră benefice noile măsuri, social-democraţii consideră că prin această ordonanţă se încearcă înlocuirea anumitor directori de spitale

 

Guvernul a adoptat, recent, o ordonanţă privind modul de desfăşurare a concursurilor pentru managerii de spitale. Printre noile modificări aduse se numără, printre altele, prevederi conform cărora pot candida pentru funcţia de conducere şi alte categorii de persoane, nu doar medicii primari sau profesorii universitari, iar managerii vor putea opera sau preda doar după ora 16.00, până atunci ocupându-se exclusiv de problemele spitalului. Asta înseamnă că cei care sunt medici sau profesori pot face intervenţii chirurgicale sau preda după ce se termină programul de manager.

O altă noutate se referă la interzicerea managerului şi membrilor comitetului director al spitalului de a deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic sau al unei societăţi comerciale.

De asemenea, soţul/soţia, precum şi rudele de până la gradul IV ale managerului nu vor putea deţine o altă funcţie de conducere în cadrul aceluiaşi spital. În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul.

În această ordonanţă se mai arată că se vor organiza concursuri şi pentru şefii de secţii.

Legat de acest subiect, am cerut un punct de vedere actualului managerul al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, care a declarat că nu îl vizează în vreun fel acestă ordonanţă, deoarece nu îşi mai doreşte încă un mandat la conducerea unităţii spitaliceşti, iar după încheierea contractului, în primăvara anului viitor, se va dedica exclusiv activităţii medicale. Totuşi, legat de noile reglementări, Iugulescu a afirmat că ar fi potrivit ca în fruntea unui spital să fie un cadru medical, deoarece el cunoaşte cel mai bine problemele interne.

„Ca o idee generală, cred că e bine ca un manager de spital să fie medic, deoarece numai un medic poate să înţeleagă clar problemele medicale ale spitalului şi ele sunt, după 7 ani de stat în administraţia asta, undeva la 70-75% din tot ce înseamnă problematica spitalului. Mă refer la probleme legate de pacienţi, doctori, medicamente, cum împarţi banii pentru toate astea, cum faci asistenţa medicală mai bună, toate acestea pot fi înţelese mai bine de o minte de doctor. Restul trebuie să fie o minte de economist. Acuma nu ştiu care este orientarea ministerului, probabil că se consideră că partea asta de management trebuie să fie management pur. ti economist, trebuie să fie rentabil spitalul, iar dacă nu e rentabil iei clar măsurile şi îl faci rentabil”, a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul SJU Brăila.

 

Liberalii brăileni văd necesare schimbările la nivelul managerilor spitalelor

Candidaţii pe locurile eligibile la Senat şi Camera Deputaţilor din partea PNL Brăila, Florin Cîrligea, Antoneta Ioniţă şi Vasile Varga au abordat, recent, subiectul ordonanţei de urgenţă adoptată de Guvernul Cioloş privind manageriatul spitalelor universitare şi judeţene, cu precizarea că asemenea schimbări erau complet necesare. Mai exact, Varga a ţinut să îşi manifeste nemulţumirea în legătură cu modul în care se prezintă SJU Brăila astăzi sub bagheta lui Mihail Iugulescu, subliniind că managerul ar trebui să îşi aleagă dacă vrea să conducă spitalul sau să practice chirurgia.

„Credeţi că este normal, ca astăzi, când, de fapt, de un an de zile trebuia să avem Spitalul Judeţean terminat, să nu putem să spargem un zid, pentru că nimeni nu îşi asumă responsabilitatea? Credeţi că este normal să fie condus Spitalul Judeţean într-o asemenea manieră? Credeţi că este firesc, medicii care au venit să se angajeze la anumite secţii - vorbesc în special de cardiologie -, să aştepte un an de zile noua secţie de cardiologie? Le-au promis că le oferă un loc de muncă , dar cum nu s-a mai întâmplat nimic oamenii au plecat pentru că au tot fost amânaţi. Nu sunt medici suficienţi. Avem gărzi foarte multe. Managerul nu trebuie să fie neapărat doctor. Să dea un examen, să vedem dacă este sau nu în stare să conducă un spital judeţean sau unul universitar. Am văzut contractul managerului de la SJU Brăila. Păi nu se poate să ai un asemenea contract, cu asemenea bani, să stai o viaţă întreagă acolo, atâţia ani de zile şi tu să nu fii în stare... Pe contractul de management pe care îl ai să nu reuşeşti să pui procesul verbal de primire - predare în funcţiune? Nu e normal!”, a declarat Vasile Varga, a doua opţiune a PNL Brăila pentru Cameră.

O părere asemănătoare a afişat şi Antoneta Ioniţă, candidatul nr. 1 pe lista liberalilor la deputaţi, în ceea ce priveşte ocuparea în acelaşi timp a poziţiei de medic chirurg şi cea de manager.

„Eu ştiu ce a însemnat pentru mine să manageriez o secţie de 196 de persoane. În momentul în care aveam de consultat pacienţi, dacă trebuia să mă ocup şi de partea administrativă era foarte greu. Dar să ai un asemenea spital, cu atât de multe paturi, cu 4 pavilioane, este foarte greu. Nu se poate. Şi un medic chirurg, dacă intră în sală, asta presupune să stea foarte mult la operaţie. Deci eu consider că nu este o idee înţeleaptă a fi manager un chirurg. Trebuie să alegi: ori manager, ori chirurg”, a afirmat Ioniţă.

 

PSD-iştii acuză tehnocraţii de politizarea spitalelor

Mai puţin încântaţi de ordonanţa Guvernului Dacian Cioloş privind managerii spitalelor din România s-au arătat PSD-iştii. Atât Mihai Tudose, primul pe lista partidului pentru Cameră, cât şi Ion Rotaru nr. 1 la senatori, au ţinut să puncteze că adoptarea unei măsuri legislative pe un domeniu complicat precum Sănătatea nu trebuie să se facă prin ordonanţe de urgenţă. Mai mult, Tudose a punctat că cel mai probabil se încearcă înlocuirea unora dintre directorii de spitale PSD, cu unii sprijiniţi de actualul Guvern.

„În primul rând mă întreb unde era caracterul de urgenţă? Pentru că de asta este Ordonanţă de Urgenţă. Dar probabil că urgenţa lor este generată de faptul că simt că pierd, că se duc acasă şi dacă este publicată mâine ordonanţa în Monitorul Oficial, ghiciţi ce: mai au trei săptămâni să îşi pună nişte oameni acolo unde mai pot. Pentru că ăştia sunt tipii ăia care spun: noi nu facem politică, noi suntem curaţi şi acum 90% dintre ei candidează pe liste. Nu ăştia sunt? Combat ei nepotismul? (...) De ce să îi interzică managerului să facă politică? Chiar nu înţeleg. Au terminat totul şi era urgenţă pe chestia asta. Dar probabil că au doi - trei directori de spitale PSD-işti şi vor să îi radă până la alegeri. Ca să ne înţelegem”, a declarat Tudose.

La rândul său, Rotaru a punctat că un asemenea proiect pe sănătate ar fi trebuit supus dezbaterii publice înainte de a fi adoptat.

„Cât despre faptul că un medic chirurg nu ar trebui să opereze dacă este director de spital, sunt de acord cu această idee. Un medic trebuie să îşi facă datoria 8 din 8 ore. Nu le poţi împărţi între manageriat şi chirurgie, mai ales când vorbeşti de chirurgie. Şi nu e cu trimitere expresă la cineva anume”, a adăugat Rotaru.

 

Chiriac anunţă că Iugulescu va fi evaluat în decembrie

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a anunţat că Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean Brăila, va fi evaluat în luna decembrie. Acesta a punctat că în luna mai 2017 mandatul actualului manager se încheie, însă în cazul în care rezultatul evaluării va fi nesatisfăcător, nu va ezita să îl demită mai devreme.

„Se va face reevaluarea managerului Spitalului Judeţean Brăila, în luna decembrie. Chiar dacă el a luat satisfăcător la ultima evaluare. Vă aduc aminte că în cazul dânsului contractul se termină în mai 2017. Vom face şi reevaluarea, dar îi vom da criterii de performanţă pentru ultimele luni de mandat. Dacă evaluarea va ieşi nesatisfăcătoare atunci vom avea toate argumentele pentru a-l demite, a pune un manager interimar şi a organiza un nou concurs pentru postul de manager al spitalului. La prima evaluare s-au pierdut nişte paşi. Nu a fost făcută corespunzător. De data asta însă o să fim foarte pregătiţi. O să cer Comisiei de Evaluare să urmeze toţi paşii legali, astfel încât să nu mai existe niciun fel de dubiu sau vreun argument în care dânsul sau comisia să spună că nu au fost îndepliniţi toţi paşii legali în ceea ce priveşte evaluarea”, a declarat Chiriac.

 

Colegiul Medicilor consideră necesară o reformă a sistemului medical

Reprezentanţii Colegiului Medicilor sunt de părere că este necesară o reformă a sistemului medical, iar această ordonanţă se doreşte a fi un început. De asemenea, faptul că managerii de spital pot fi economişti sau de orice altă profesie nu doar medici primari sau cadre universitare în medicină este un lucru care ar conduce către o eficientizare a managementului şi o abordare diferită a problemelor din sistemul sanitar.

Chiar dacă medicii şi cadrele universitare pot fi buni manageri, consider că ar fi un câştig pentru societate dacă ar excela exclusiv în domeniul medical. Dacă un medic doreşte să fie şi manager de spital mi se pare normal ca activitatea medicală să o desfăşoare după ora16.00, iar gărzile să le efectueze în weekend. Elimiarea «nepotismului» din spitale ar fi, de asemenea, o măsură care ar determina creşterea performanţelor manageriale, dar consider că este exagerată măsura prin care se interzice managerului să promoveze în funcţii de conducere rudele până la gradul IV. Este bine cunoscut faptul că există familii de profesionalişti de excepţie şi ar fi o pierdere pentru societate excluderea acestora. Consider că selecţia ar trebui să se facă exclusiv pe baza performanţelor profesionale. În concluzie, schimbările în sistemul sanitar ar trebui să se facă gradual, cu o mai mare rigurozitate şi numai după o dezbatere publică transparentă”, a afirmat Dr. Cristina Stănescu, preşedinte Colegiul Medicilor Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro