Dezbatere publica pentru modernizarea Statiunii Lacu Sarat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dezbatere publica pentru modernizarea Statiunii Lacu Sarat

Societatea civila, autoritatile, agentii economici dar si specialistii in derularea fondurilor europene isi dau mina pentru modernizarea Statiunii Lacu Sarat, locatie emblematica a Brailei. Reprezentantii Asociatiei Pro Democratia club Braila au anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, faptul ca au solicitat organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de hotarire referitor la statiunea Lacu Sarat, proiect initiat de opt consilieri locali municipali: Sorin Bosneag (PSD), George Chirita (PSD), Alexandru Coada (PSD), Vasile Varga (PNL), Popa Petrica (PNL), Doru Damian (PSD), Doinita Ciocan (PSD), Florin Mija (PSD).
Reprezentantii Asociatiei Pro Democratia club Braila considera ca planurile referitoare la dezvoltarea Statiunii Lacu Sarat trebuie dezbatute cu toti factorii interesati, mai ales in contextul derularii fondurilor structurale si al sprijinului pe care Uniunea Europeana il acorda pentru dezvoltarea turismului. In acest sens, printre cei care ar trebui sa participe la dezbaterea publica se afla: consilierii locali municipali, agentii economici care-si desfasoara activitatea in Lacu Sarat, specialisti in probleme referitoare la urbanism, Agentia de Dezvoltare Regionala, OIR POS DRU Regiunea Sud Est , Directia pentru Tineret Judeteana, agentii de turism, Casa Judeteana de Pensii, Agentia pentru Protectia Mediului, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, organizatii neguvernamentale interesate, mass-media, etc. In opinia reprezentantilor APD club Braila, in cadrul dezbaterii trebuie discutate doua aspecte: cel referitor la liniile de finantare europene ce pot fi accesate pentru modernizarea statiunii astfel incit sa fie cheltuiti cit mai putini bani de la bugetul local si cel referitor la intocmirea unui plan de dezvoltare al statiunii pe 5 ani, asfel incit toti factorii implicati sa stie de unde pleaca, pe ce resurse financiare si umane se bazeaza si unde trebuie sa ajunga peste 5 ani. Reprezentantii APD club Braila au solicitat organizarea unei dezbateri publice si in cursul anului trecut, dar nu au primit nici un raspuns. Acum, in contextul alocarii fondurilor structurale, organizatia a depus o noua cerere in data de 3 aprilie 2008.

Istoricul statiunii

Statiunea turistica Lacu Sarat este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri, datorita efectelor terapeutice ale apei. Prima analiza a apelor a fost efectuata in 1861 si incepind din 1886, statul construieste un stabiliment modern de bai. "In anul 1899, Lacu Sarat apare ca o statiune bine amenajata care a fost vizitata de peste 3.400 de persoane. In anul 1900 se inaugureaza linia de tramvai Braila Lacu Sarat, care deschide o noua etapa in dezvoltarea statiunii. In Lacu Sarat functionau: vila regala "Principele Nicolae", inscrisa in categoria cladiri publice, 16 vile particulare, hoteluri de categoria I precum “Ancora”, “Camelia”, “Elena”, “Mihailescu”, “Lenuta”, restaurantul “Casinou”, hoteluri de categoria II precum “Schor”, “Traianus”, “Balanescu”, “Bucu”, “Popescu” si restaurantele “Schor”, “Capsa”, “Mihailescu”. Totodata, in statiune existau vile si case ale celor care locuiau efectiv in statiune si care, in cea mai mare parte gazduiau persoane venite la tratament", se arata in proiectul de hotarire al celor 8 consilieri locali municipali.
Dupa 1989, statiunea a ramas fara administratie proprie, complexul balnear a fost privatizat, o serie de cladiri si de vile au fost retrocedate si reparate, devenind proprietatea unor societati comerciale, s-a construit Manastirea "Sf. Pantelimon", au fost modernizate serele apartinind Directiei Seroplant.

Cadrul legislativ - Legea 52/2003

Dezbaterea publica reprezinta barometrul unei bune guvernari. Aceasta este reglementata de Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. Autoritatea publica emitenta este obligata sa decida organizarea unei intilniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ, daca acest lucru a fost cerut in scris de catre o organizatie neguvernamentala sau de catre o autoritate publica. Autoritatea publica trebuie sa analizeze toate recomandarile referitoare la proiectul de act normativ in discutie. Anuntul privind sedinta publica se afiseaza la sediul autoritatii publice, poate fi inserat in site-ul propriu si se transmite catre mass-media cu cel putin trei zile inainte de desfasurare.

Primaria sprijina organizarea dezbaterii publice pentru statiunea Lacu Sarat

Cei opt initiatori ai proiectului de hotarire au solicitat reinfiintarea "Administratiei Lacu Sarat", organism cu personalitate juridica. Acesta va avea rolul de a coordona intreaga activitate, va avea sarcina de a asigura intretinerea statiunii, paza acesteia, incasarea taxelor si a impozitelor, dar si alte atributii conferite prin regulamentul de organizare si functionare ce va fi aprobat de Consiliul Local Municipal.
Referitor la acest proiect, s-au conturat doua curente de opinie: unul care are in vedere organizarea dezbaterii dupa alegerile locale, astfel incit sa se evite transformarea acestei initiative intr-o tema electorala si altul referitor la organizarea dezbaterii conform Legii 52/2003, respectindu-se termenele din actul normativ care reglementeaza aspectele practice ale organizarii dezbaterii publice. "Proiectul pe care l-am initiat impreuna cu alti sapte colegi din CLM este unul administrativ. Noi am propus infiintarea unei administratii, a unui serviciu, a unei directii care sa coordoneze activitatea din statiune. Proiectul a fost aminat foarte mult. Dezbaterea ar trebui sa se desfasoare sub titulatura “Statiunea Lacu Sarat - trecut, prezent si viitor”. Ar fi bine ca aceasta dezbatere publica sa se organizeze dupa alegerile locale, astfel incit sa nu devina tema de campanie electorala", a precizat Sorin Bosneag. Primarul Constantin Sever Cibu a precizat ca proiectul nu este inca finalizat, dar ca o dezbatere publica pe marginea modernizarii statiunii Lacu Sarat este binevenita, in sensul ca este bine ca toti factorii interesati sa se afle la masa discutiilor, sa se intocmeasca un plan de dezvoltare viabil si sa se identifice liniile de finantare europene ce pot fi accesate. "Imediat ce va fi stabilita data dezbaterii si vor fi transmise invitatiile, Primaria va pune la dispozitie o sala pentru aceasta actiune", ne-a declarat primarul Cibu.
Vasile Varga, consilier local municipal PNL, a precizat ca statiunea Lacu Sarat este de un interes deosebit datorita efectelor terapeutice ale apei. "Crearea unei administratii in statiune reprezinta un prim pas pentru dezvoltarea zonei care trebuie, intr-adevar, realizata cu fonduri europene. Dezbaterea publica trebuie organizata asa cum prevede Legea nr. 52/2003. Hotarirea care va fi adoptata va putea produce efecte dupa alegeri. O organizare eficienta a statiunii poate aduce bugetului local mai multi bani. Important este sa se realizeze un plan urbanistic, un plan de dezvoltare a statiunii si sa se respecte traditiile", a concluzionat Vasile Varga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro