Punctul de plecare al discutiilor este proiectul de act normativ intitulat "Infiintarea si organizarea administratiei Statiunii turistice de interes local - Lacu Sarat", proiect initiat de consilierii locali municipali: Sorin Bosneag (PSD), George Chirita (PSD), Alexandru Coada (PSD), Vasile Varga (PNL), Popa Petrica (PNL), Doru Damian (PSD), Doinita Ciocan (PSD), Florin Mija (PSD) si poate fi consultat pe site-ul Primariei la adresa www.pmb.braila.astral.ro. Ordinea de zi a dezbaterii include: prezentarea proiectului de act normativ referitor la infiintarea si organizarea administratiei Statiunii turistice de interes local, Lacu Sarat, prezentarea si discutarea observatiilor si propunerilor referitoare la proiect (recomandari referitoare la planul de dezvoltare a statiunii, la fondurile europene care pot fi accesate, la responsabilii pentru definitivarea planului de dezvoltare si pentru punerea acestuia in aplicare) si diverse (alte propuneri referitoare la dezvoltarea statiunii).
Planurile de dezvoltare vor fi discutate cu toti factorii interesati, mai ales in contextul derularii fondurilor structurale si al sprijinului pe care Uniunea Europeana il acorda pentru dezvoltarea turismului. Printre cei care au fost invitati sa participe la dezbatere se afla: consilieri locali municipali, reprezentanti ai Prefecturii, ai Consiliului Judetean, ai Primariei municipiului Braila, ai Primariei Chiscani, ai agentilor economici care-si desfasoara activitatea pe raza statiunii Lacu Sarat, specialisti in probleme referitoare la urbanism, Sistemul de Gospodarire a apelor, Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Drumuri Nationale, Agentia de Dezvoltare Regionala, OIR POS DRU Regiunea Sud Est, Directia Judeteana pentru Tineret, Casa Judeteana de Pensii, Agentia de Protectie a Mediului, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, organizatii neguvernamentale, jurnalisti. La dezbaterea publica poate participa, de asemenea, orice persoana interesata, asa cum prevede Legea nr. 52/2003. Precizam ca aceasta este prima dezbatere publica referitoare la o problema de interes local organizata la nivelul municipiului Braila.
Statiunea Lacu Sarat a ramas fara administratie proprie dupa 1989, Complexul Balnear a fost privatizat, o serie de cladiri si vile au fost retrocedate devenind proprietatea unor societati comerciale. Tot dupa 1989 a fost construita si Manastirea "Sfintul Pantelimon", au fost modernizate serele apartinind Directiei "Seroplant". In contextul alocarii fondurilor europene, intocmirea unui plan de dezvoltare a Statiunii "Lacu Sarat" a devenit prioritara.