Mergi la conţinutul principal

Dezbatere etică în cazul profesorului Lupu

Comisia de Etică a Liceului de Artă se întruneşte astăzi, după ce, zilele trecute, presa s-a inflamat la postarea FB a profesorului brăilean Ştefan Lupu, care comenta un articol al unui coleg din Sibiu, cu privire la "dreptul profesorului de a purta armă în şcoală (...) pentru a-l împuşca pe elevul care refuză predarea gadget-ului ori se exprimă injurios".
Miercuri, la Liceul de Artă "Hariclea Darclee" s-a întrunit Consiliul Profesoral, la care a participat şi inspectorul şcolar general Cătălin Canciu, iar astăzi, Comisia de Etică numită în acel consiliu va dezbate cazul dascălului brăilean, deşi acesta a şters mesajul respectiv, ba chiar şi-a prezentat scuze în acelaşi spaţiu public.
"Rămâne ca această Comisie de Etică să dezbată cazul şi să ia o decizie, pe care o va propune spre aplicare Consiliului de Administraţie al liceului", ne-a declarat profesor Cătălin Canciu, inspector şcolar general.

"Şi eu sunt om al şcolii, dar n-am avut tentaţia să împuşc pe cineva"

Însuşi primarul oraşului, Aurel Gabriel Simionescu, şi-a dat, ieri, cu părerea despre acest subiect, în cadrul conferinţei de presă săptămânale.
"Nu este un subiect închis. Eu i-am sugerat să-şi ceară scuze, am văzut că a făcut-o, dar după ce am spart ulciorul...Observ, nu numai în învăţământ, că nu mai avem răbdare, înţelegere. Şi eu sunt om al şcolii, dar nu am avut niciodată tentaţia să împuşc pe cineva. (...) Îl cunosc pe domnul Lupu de multă vreme, mie nu mi s-a părut a fi un om impulsiv sau violent, dimpotrivă", a declarat primarul Aurel Gabriel Simionescu.
Întrebat şi despre celelalte cazuri relatate de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei", primarul Simionescu n-a avut deloc o părere bună despre dascălii care nu au coloană vertebrală şi recurg la gesturi nedemne de statutul lor.

"Făcea aprecieri nepotrivite, agresive legate de mine şi activitatea mea"

Tot ieri, au apărut noi reacţii şi în cazul de la Cuza Vodă, care a răzbit în presă după ce, tot pe Facebook, un elev din clasa a opta a postat un filmuleţ în care se vedea cum colegii săi strică băncile şi scaunele din sala de clasă. Atunci, directoarea şcolii a demisionat, iar noul director, profesorul de sport Costel Baboi, care a venit în funcţie de luni, 11 ianuarie, a primit deja primele reclamaţii.
"Într-adevăr eu am depus sesizare la Inspectorat, însă încă de luni, fiindcă trebuie să fac acele servicii şi am mai fost obligaţi prin regulament şi să stăm toate cele opt ore dintr-o zi de lucru la şcoală. Hotărârea aceasta a fost luată în vacanţă. Problema e că la şcoală eu nu pot să fac activităţile curente, să pregătesc lecţiile, fiindcă n-am computer, n-am cărţi, n-am materiale. Astfel, ajung la 10-12 ore pe zi de lucru. Nicăieri în regulament nu scrie că trebuie să desfăşor cele opt ore în şcoală", ne-a declarat profesor Nicoleta Prioteasa, profesoara de limba română care a depus reclamaţia la ISJ.
Cât despre informaţia potrivit căreia aceasta s-ar fi certat cu directorul pe holul şcolii, profesoara a negat situaţia prezentată de Daniela Mitu.
"Nu ne-am certat, am vorbit. Nu ştiu de unde au înţeles copiii acest lucru, poate fiindcă am venit în clasă şi le-am spus că nu mai facem celelalte activităţi extracurriculare, fiindcă pregăteam şi noi ceva pentru data de 15 ianuarie, activitate omagială de ziua poetului Mihai Eminescu. Aşa...vom face ceea ce vom putea. Poate de aici au dedus copiii că ne-am certat. Nu am nimic cu domnul director, dar încă din vremea în care eram doar colegi, domnia sa făcea aprecieri nepotrivite, agresive legate de mine şi de activitatea mea: că sunt copii care nu ştiu să scrie şi să citească, că nu las copii corigenţi...", a mai spus Nicoleta Prioteasă.
Cert este că şi la Cuza Vodă s-au deschis noi şi noi verificări. Inspectoratul Şcolar Judeţean şi-a trimis, tot ieri, un reprezentant acolo pentru a evalua situaţia. Şi la Bărăganu, de unde a venit o altă sesizare, consemnată tot în ediţia noastră de ieri, se fac verificări în privinţa managementului defectuos reclamat de o persoană din sistem, dar care a folosit un pseudonim. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro