Frumuseţea fizică aduce angajaţilor de sex masculin nu doar avantaje, ci şi dezavantaje, la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Maryland din Statele Unite ale Americii. Consideraţi mai competenţi şi deci mai periculoşi de colegii lor, bărbaţii frumoşi sunt priviţi de multe ori şi cu o doză mare de neîncredere în mediile profesionale, afirmă Marko Pitesa, coordonatorul acestui studiu american.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a patru experimente: evaluarea CV-ului, sesiuni de întrebări şi răspunsuri, interviuri şi aprecierea profilurilor studenţilor de la universităţile de comerţ. De fiecare dată, participanţilor le erau prezentate diverse fotografii: unele cu persoane cu trăsături armonioase, altele cu indivizi care nu au avut şansa unor astfel de trăsături. şi, după toate probabilităţile, autorii studiului au ajuns la concluzia că bărbaţii din primul grup nu au deloc o viaţă profesională uşoară.
Experimentele au analizat simultan alura bărbaţilor şi pe cea a femeilor, iar "soarta" acestora din urmă pare destul de clară: într-adevăr, este dăunător pentru o femeie să fie frumoasă în mediul ei profesional, pentru că ea va fi considerată în mod automat mai puţin competentă şi chiar proastă.
Rezultatele prezintă un grad mai mare de complexitate în cazul bărbaţilor. Un bărbat frumos este în general considerat - deşi în mod inconştient, spune profesorul Marko Pitesa - drept o persoană mai competentă. Profilul său va fi privilegiat în cadrul interviurilor de angajare, în momentul în care se caută un membru nou pentru o echipă care lucrează la un proiect comun. În schimb, dacă în ecuaţie intră elementul "concurenţă", colegii bărbatului frumos se vor teme pentru posturile lor şi, începând din acel moment, situaţia va deveni dificilă pentru el.
„Dacă sunteţi vânzător de maşini, vânzătorul de maşini de lângă voi este concurentul vostru direct, deoarece, dacă el vinde mai multe maşini decât dumneavoastră, atunci prima voastră va scădea", a explicat un jurnalist de la NPR, radioul public american. Această situaţie s-ar traduce, potrivit lui Marko Pitesa, printr-o discriminare în mediul profesional.
Veştile rele pentru bărbaţii frumoşi nu se opresc însă aici: ei sunt consideraţi egoişti, au mai puţine şanse de a impresiona cu reuşitele lor profesionale, iar femeile care îi admiră într-o primă fază îi uită apoi foarte repede.
Totuşi, frumuseţea aduce şi câteva avantaje care nu sunt deloc neglijabile: ea permite găsirea mult mai rapidă a unui partener de viaţă, este asociată cu o stare de sănătate mai bună, persoanele în cauză sunt mai convingătoare şi, de asemenea, reprezintă un avantaj major în politică.