• asta a anunţat preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, deranjat de faptul că la nivel central au apărut discuţii despre posibilitatea ca apa pentru irigarea culturilor agricole să nu mai fie gratuită • Rotaru a subliniat că ar fi o decizie cu efecte catastrofale pentru agricultura din România, în condiţiile în care a fost o perioadă secetoasă
Liderii PSD Brăila au tras, recent, un semnal de alarmă în privinţa măsurilor luate la centru privind Agricultura. Preşedintele social-democraţilor brăileni, senatorul Ion Rotaru, a vorbit despre faptul că în ultima perioadă se discută să nu se mai asigure gratuitate pentru apa folosită la irigarea culturilor agricole. Extrem de îngrijorat, Rotaru a dorit să sublinieze că deocamdată este doar o discuţie şi că nu s-a luat vreo decizie în acest sens, însă cu completarea că dacă s-ar pune în aplicare ar avea consecinţe catastrofale pentru agricultori. Şi asta pentru că anul trecut a fost secetă iar iarna a fost lipsită aproape complet de ninsori şi zăpadă.
“Imaginaţi-vă că o udare a unui hectar de pământ ajungea undeva în zona Vişani - dacă ne ducem pe zonă de treapta a patra de udare - că sunt pe trepte, 1 este Insula Mare şi apoi în funcţie de depărtare se ajunge până la treapta 4 -, ar fi ajuns între 5 şi 7 milioane lei vechi. Ne aşteaptă o vreme extrem de secetoasă. Nu a plouat aproape deloc până acum. Este secetă excesivă. Este secetă pedologică de acum! Dacă sapi în pământ o să găseşti de o palmă, o palmă şi jumătate, umezeală din ceea ce a mai plouat şi a fost acum, dar mai jos este mai tare pământul decât vara. Deci este o problemă extrem de gravă şi de serioasă, care va afecta agricultura şi agricultorii. Şi va însemna costuri. Pentru că trebuie să dai nu o udare! Să dai două, să dai trei, patru! Păi, imaginaţi-vă să dai patru udări numai cu 5 milioane lei vechi, chiar cu trei milioane lei vechi! Beneficiul pe un hectar de pământ, indiferent de cultură, nu este mai mare de 10 - 12%. Dacă scazi şi arendă, cheltuieli şi toate celelalte, mai plăteşti şi impozite, este clar că nu vor rezista”, a avertizat Rotaru.
PSD-iştii au dorit să sublinieze că agricultorii vor fi afectaţi în egală măsură, indiferent dacă sunt mici şi mari. Totodată, senatorul şi-a mai exprimat speranţa că programul de investiţii privind reabilitarea sistemului de irigat va continua.
“Eu sper că şi pe proiecte pe bani europeni se vor aloca în continuare fonduri pentru agricultori, astfel încât să procure utilaje, componente şi instalaţii pentru irigat. Pentru că văd că nu se mai întâmplă nimic din punctul ăsta de vedere. Şi este ruşine, este condamnabil că în Israel, în Grecia pe munţi, pe vârfuri de munte, printre stânci irigă. Şi irigă cu picătura! Iar noi înconjuraţi de ape şi cu un pământ extraordinar şi condiţii nemaipomenite, nu o să putem iriga, fie din cauza costului, fie din cauză că sistemul nu a fost pus la punct şi aşa mai departe”, a conchis senatorul.