Mergi la conţinutul principal

Dezastru la bac

Jale mare la Bacalaureatul din 2008. Numai 57,92% promovabilitate, ceea ce ne plaseaza printre ultimele judete din tara. La Braila exista o situatie fara precedent: doua licee au promovabilitate 0% la seria curenta, adica nu a promovat nici un candidat dintre cei de la zi. Aceste scoli sint Liceul "Matei Basarab" din Maxineni si "Grup Scolar "Oncescu" Ianca. La Ianca, dintre cei 72 de candidati prezentati au promovat doar doi, si aceia din promotiile anterioare. Rezultate slabe s-au mai inregistrat, pe seria curenta, la: "Nenitescu" - 14%, "Saligny" - 25%, "Edmond Nicolau" - 27%, "Istrati" - 27%, "Gh. K. Constantinescu" - 29%, "Brancoveanu" - 36%, Insuratei - 39%, "Brancusi" - 41%, "Moisil" - 42%, "Valsan" Faurei - 45%, "P. S. Aurelian" - 56%, "Angelescu" Ianca - 59%. Aceste procente, la unele scoli ar mai putea sa cresca putin daca se vor elimina si elevii seralisti. De exemplu, la "Edmond Nicolau", la zi, promovabilitatea este de 33%, la seria anterioara este de 15%, iar la seral de numai 6%. La toate aceste scoli rezultatele proaste sint cauzate in mare parte de doua motive. Proba de la matematica a fost dificila, ca si disciplinele tehnice, in special "Asigurarea calitatii" - materie noua si greoaie. Un alt motiv pentru care s-au obtinut rezultate atit de proaste este faptul ca au intrat in examen absolventi care au urmat clasele a IX-a si a X-a la scolile de arte si meserii. Ei au luat cu chiu cu vai Testele Nationale, au facut un an de completare si apoi inca doi ani cursul superior al liceului. "Sistemul de evaluare pentru acesti elevi trebuie schimbat pentru ca nu este normal sa fie evaluati cu aceleasi subiecte si cei care au intrat din prima la “Balcescu”, si cei care provin de la scolile de arte si meserii. Oricit s-ar lucra cu ei diferentele nu pot fi acoperite. Acum nici nu puteam sa nu-i lasam sa dea bacalaureatul, pentru ca ar fi pierdut si atestatul si dupa aceea nu ar mai fi putut sa se angajeze. Eu ma asteptam sa nu aiba rezultate bune, dar chiar sa nu ia nici unul nu credeam", a spus directorul Teodora Ilie de la "Edmond Nicolau".
Judetul Braila nu a mai inregistrat rezultate atit de slabe la examenul de bacalaureat de cel putin 6 ani: 2002 - 83%, 2003 - 69%, 2004 - 77%, 2005 - 80%, 2006 - 74%, 2007 - 68%. Rezultatele sint foarte proaste si in comparatie cu ce s-a intimplat in tara, Braila ocupind printre ultimele locuri in topul judetelor, dupa mediile inregistrate la examenul de bacalaureat.
De precizat ca dupa rezolvarea contestatiilor, pot aparea modificari in ceea ce priveste procentul de promovabilitate din acest an.

Lucrul serios, tot timpul - cheia unui rezultat bun la Bac

Doar zece licee brailene au reusit sa obtina rezultate onorabile. Cele doua colegii nationale, "Murgoci si "Balcescu", sint la egalitate, cu 100% promovabilitate, urmate indeaproape de "Iorga" cu 99% si Liceul de Arta cu 98%. Liceul de Arta a avut intotdeauna promovabilitati foarte bune, insa anul acesta rezultatele au fost deosebite. Directorul Adrian Simion a precizat ca acesta este rezultatul muncii constiincioase pe tot parcursul anului scolar. "Noi tratam foarte serios toate disciplinele la care se da examen la bacalaureat. Nu stiu cite licee au mai facut anul acesta simulari. Noi am facut pentru toate disciplinele, la modul cel mai serios, iar cine nu a participat la ele nu a intrat in bacalaureat. In fiecare simbata s-a muncit cu elevii. Tezele la liceu sint unice, dau toate clasele in aceeasi zi, in conditii de examen, si acest lucru ii baga in priza", a declarat pentru "Obiectiv" directorul Adrian Simion. La Grupul Scolar "Ana Aslan", promovabilitatea a fost foarte buna, 94%, ca si la Pedagogic - 92% si Liceul cu Program Sportiv - 90%. La Liceul "Cerna" promovabilitatea este de 82%, la Colegiul Economic este de 78%, iar la "Sebastian" - 74%.
"Si la noi au fost citeva surprize la matematica, doi elevi au luat cinci, dar ei nu erau orientati pe mai departe catre partea reala. La unele clase sint note mari, insa la altele notele sint in jur de 7.00. Generatia nu a fost slaba, dar volumul de munca a fost foarte mare. Practic ei au avut de rezolvate 1.500 de subiecte, iar unii cred ca nu si-au gestionat bine timpul, astfel incit sa treaca prin toate subiectele. Cred ca asa se explica notele mai mici decit asteptarile. La matematica, daca nu au invatat foarte bine si teoria si sa fi rezolvat si exercitiile, puteau fi surprinsi. Unii copii mi-au spus ca ei au lucrat, dar nu si-au mai amintit artificiile pentru ca inainte de examen nu au avut timp sa revada toate exercitiile. Unii au spus de exemplu ca la matematica, la proba F, se putea termina intr-o ora si jumatate. Nu a fost chiar asa. Se cereau multe chestiuni calitative, justificari teretice, si nu a fost simplu cum parea", a spus directorul Colegiului National "Nicolae Balcescu", Carmen Botea.

La Liceul de Arta si la "Iorga", cele mai mare medii din Braila

Surprize au fost in acest an si la topul primelor medii. Cea mai mare este 9.94 si a fost obtinut de doua absolvente: Cristina Cojocaru de la Liceul de Arta si Ioana Faur de la "Iorga". Cristina Cojocaru este o absolventa de exceptie despre care toti profesorii vorbesc la superlativ. A avut in gimnaziu media 10.00, la liceu a avut tot media generala 10.00, iar la probele de la bacalaureat a obtinut un singur 9.65 la scris, la limba romana. Este si olimpica de mai multi ani, la nivel national, la Istoria Artei. La "Murgoci", cea mai are medie a fost 9.93 si apartine Georgianei Bogdan, iar la "Balcescu" cea mai mare medie a fost 9.92 si apartine Florentinei Bobocea. Absolventii de la colegii au dat examen la matematica, iar cele doua eleve care au obtinut 9.94 au dat examen la geografie si la istorie. O medie mare a obtinut si Antoaneta Gheorghita - 9.75 de la "Cerna", Natalia Novac - 9.58 de la "Perpessicius", Elena Roxana Matache - 9.49 de la LPS, Brindusa Mindrescu - 9.47 de la Colegiul Economic, Georgiana Mocanu - 9.43 de la "Angelescu" Ianca, Marius Dragan - 9.41 de la "Sebastian", Anca Gheorghe - 9.40 de la Insuratei, Simona Grigoras - 9.35 de la "Aslan", Daniela Girba - 9.27 "Edmond Nicolau", Elena Rosca - 9.25 "Moisil" si Ovidiu Urse - 9.02 de la "Brancusi.

Ultimii la promovabilitate, primii la copiat

Din nefericire, Braila se afla si intre cele 20 de judete care au mai multi absolventi eliminati pentru fraude. Cei zece absolventi sint de la: "Edmond Nicolau" - Nicoleta Condrache, Valentin Stefan si Mihaela Todoran, "Saligny" - Ionut Silviu Arghir si Adrian Hobincu, "Brancoveanu" - Giorgian Stroe, "Cerna" - Clara Popa - Rolea, "Oncescu" Ianca - Stan Stelica Toma, "Angelescu" Ianca - Sorin Nicolae Tirloi si "Nenitescu" - Irina Constantin. Profesorii considera ca sint vinovati si candidatii care n-au inteles ca regulile impuse prin regulament trebuie respectate, dar si supraveghetorii. "Supraveghetorii trebuie sa previna aceste situatii pentru ca un copil, un tinar este tentat tot timpul sa copie. Copiilor daca le spui de la inceput regulile - ciornele nu circula, nu au voie sa vorbeasca, nu au voie sa se miste, ei le respecta. Cel care copie nu scrie nimic de la inceput, il vezi si stai cu ochii pe el. Dupa jumatate de ora daca vede ca nu poate face nimic pleaca singur sau il prinzi la jumatatea tezei copiind si il dai afara. Dupa un asemenea exemplu, nu mai misca nimeni", a declarat un cadu didactic care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro