Ieri, 2.246 de absolvenţi de liceu au susţinut proba scrisă obligatorie a profilului şi specializării. Cei mai mulţi au susţinut proba la matematică, pe două grade de dificultate, mai greu la profilul matematică -informatică şi mai uşor pentru cei care au urmat profilul ştiinţele naturii sau filiera tehnologică. Candidaţii care au urmat liceul la profilul uman au susţinut proba la istorie.
Mai câştigaţi au părut a fi candidaţii care au dat proba la istorie, ca de obicei. Ei au ieşit mai mulţumiţi din sălile de examen. "Nu a fost greu, ne-a picat comunismul la partea a III-a şi a fost ok. Nu mi s-a părut dificil", a spus Florina Hatos, absolventă a Liceului "Cerna". "Comunismul a fost o perioadă importantă a istoriei noastre. Trebuia să înveţi. Am tratat toate subiectele, dar acum nu ştiu cât o să iau. Cu exigenţă cred că voi lua cel puţin şapte, dar să vedem rezultatele", era încrezător Marius Moşescu de la Liceul "Panait Cerna".
În schimb, matematica i-a pus la grea încercare chiar şi pe cei mai buni. "Subiectele au fost destul de accesibile. Am rezolvat aproape tot. Mă aştept la o notă peste nouă", a spus Ciprian Rusu, un candidat de la centrul de examen de la Colegiul "Bălcescu". Alţi candidaţi de la acelaşi centru considerau că dacă vor lua peste opt, vor fi fericiţi. "Aşa şi aşa a fost. Subiectul I mi s-a părut mai dificil, au fost acolo nişte exerciţii mai grele. În rest, a fost destul de bine. Mă aştept să iau o notă de opt", a spus Florentina Ţârdea de la Liceul "Cerna". Şi mai dezamăgiţi au fost candidaţii de la centrul organizat la Liceul tehnologic "Moisil". La matematică au fost situaţii când foile de examen s-au returnat complet goale. Unii absolvenţi au ieşit înjurând din sala de examen. Cei care au reuşit, totuşi, să rezolve câte ceva erau nemulţumiţi. "Subiectele nu au fost ca şi cele publicate cu o zi înainte pe site-ul edu.ro, dar au fost abordabile. Nu au fost foarte complicate. Eu am lucrat, am făcut şi pregătire, dar nu ştiu cât voi lua. Colegii mei spuneau că au obţinut alte rezultate.... Nu ştiu. Mă aştept la un şase, dar nu ştiu. Să vedem rezultatele", a spus Cristina Rizea de la Liceul Tehnologic "Saligny". "Subiectele de la partea a III-a au fost mai grele. Au fost multe exerciţii la care nu ne aşteptam. În variantele făcute de noi erau altfel de exerciţii. Au fost şi ca acestea, dar puţine. Nu ne aşteptam să ne dea din acestea", a spus dezamăgit candidatul Leonard Baltă de la Liceul "P. S. Aurelian", aprobat şi de colegul său Gabriel Luciano.
"Subiectele au fost sub media de dificultate a anilor trecuţi"
Despre subiectele de la matematică, inspectorul şcolar general Iulian Danielescu a spus că au fost mai uşoare decât în anii trecuţi. "Subiectele au fost sub media de dificultate a anilor trecuţi. Elevii care au muncit patru ani pot obţine note mari. Itemii au venit şi în sprijinul celor care sunt mai slabi la matematică, au fost şi pentru ei exerciţii astfel încât să poată obţine nota minimă cinci sau chiar şase, impus pentru promovarea examenului. Faţă de cum se munceşte la Colegiul "Bălcescu" subiectele nu au fost grele. Acum, ce se face la alte şcoli, nu ştiu, dar cred că au fost subiecte bune, care au avut şi itemi de departajare, dar şi pentru nota minimă", a explicat inspectorul general Iulian Danielescu.
Şi la istorie subiectele au avut un grad mediu de dificultate, a precizat profesoara Corina Pavel de la Colegiul "Bălcescu". "Subiectul I solicita redactarea după modelul afişat chiar pe site-ul edu.ro. Nu au fost inexactităţi, subiectele nu au probleme de interpretare şi au fost strict din programă. În mod normal, subiectele I şi II puteau fi rezolvate aproape integral, fără dificultăţi. Subiectul III putea fi şi el atins în funcţie de posibilităţile candidatului de a realiza un eseu. Aici ei trebuia să fie atenţi pentru că se punctează atât conţinutul, cât şi modul de redactare. Trebuia să vorbească despre ideologia totalitară, comunism, despre cele două perioade ale comunismului, stalinismul şi perioada naţionalist-comunistă. În eseu partea centrală trebuia să aibă în vedere faptul istoric. Două acţiuni de politică externă le ştiu din clasa a XI-a şi nu ar trebui să le pună probleme de conţinut eseul. Un subiect mai delicat este cel în care li se solicită numirea unor practici politice din perioada stalinismului. Aici ei ar putea să facă nişte confuzii cu alte tipuri de măsuri, dar acest subiect este pentru departajarea celor buni de cei foarte buni. Ne aşteptăm la rezultate bune", a spus prof. Corina Pavel.
Inspectorul şcolar general Iulian Danielescu a mai precizat că, la Brăila, nu a fost eliminat din sala de examen niciun absolvent de liceu.
Candidaţii de la bacalaureat mai au de susţinut proba la alegere a profilului şi specializării vineri, iar primele rezultate sunt aşteptate duminică, 8 iulie, la prânz.