Devoratorii de teatru au vazut "Totul despre femei" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Devoratorii de teatru au vazut "Totul despre femei"

Cel mai apreciat spectacol al serii de luni din cadrul festivalului "Zile si nopti de teatru european la Braila" a fost "Totul despre femei" de Miro Gavran, regizat de Dalia Tamulevichiute, reprezentatie sustinuta de actorii Teatrului Dramatic din Klaipeda, Lituania. Piesa a fost structurata in cinci povesti care se intretes intr-un mod neobisnuit. Cele 15 femei din spectacol relationeaza ca vecine, surori, rivale, dar ceea ce le leaga este dorinta de a fi iubite si utile.
Spectacolul a fost foarte dinamic, schimbarea personajelor uimind spectatorul. Directorul Teatrului din Lituania, Valentin Dimas, a precizat ca spectacolul prezentat este o modalitate de a vorbi despre oameni.
Moderatorul dezbaterii de marti, Liviu Groza, a punctat faptul ca nu este un spectacol la indemina tuturor, ca pretinde vitalitate. Cele trei actrite, Nele Savichenko, Valentina Leonavichiute si Regina Shaltenyte, au spus ca energia spectacolului se datoreaza regizoarei, care dorea sa evidentieze mereu partile bune ale personajelor, cu care nu s-a lucrat usor, fiind o persoana foarte energica, dar in final experienta a fost interesanta.
La rindul sau, regizorul Sorin Militaru a apreciat prestatia celor trei actrite. "Pentru mine a fost o bucurie sa vad acest spectacol, trei recitaluri actoricesti de exceptie, o echipa unita. De multe ori se intimpla sa pierd titrarea de pe ecran, dar intelegeam totul din jocul lor", a mai explicat Sorin Militaru. "Este un spectacol foarte bun si nu poti sa spui altceva despre el. Actritele sint extraordinare, piesa a fost bine structurata, mi se intimpla rar sa vad asemenea spectacole", a concluzionat criticul Iulia Popovici. La rindul sau, actrita Liliana Ghita a spus ca se simte onorata ca a putut asista la o asemenea performanta.

"Aici scena este foarte mica, abia a incaput decorul"

Un alt spectacol al serii a fost oferit de Teatrul din Tirgu Mures, "Nora" de Ibsen, regizat de Sorin Militaru. Sala a fost plina, insa nu toti spectatorii au receptionat mesajul dorit si emotia, iar regizorul spectacolului a incercat la dezbatere sa explice situatia.
"La Tirgu Mures se joaca cu publicul pe scena. Aici scena este foarte mica, abia a incaput decorul, spatiul de joc a fost foarte redus, iar spectatorii erau departe si emotiile nu se transmit la fel. La Tirgu Mures decorul parea mic, in timp ce aici parea foarte mare. Efectul a fost dureros, dar asta este, nu poti sa iei si spatiul de joc cu tine la festivaluri. A fost un risc pe care mi l-am asumat. Apoi trupa din Tirgu Mures, desi este buna, este chinuita, este izolata. Acesta este primul festival la care au participat dupa foarte multi ani. Cladirea teatrului lor este in reparatii si ei nu au mai jucat din mai. Actorii trebuie sa joace ca sa fie in mina. Si ei au simtit ca a fost o reprezentatie mai putin reusita", a mai spus Sorin Militaru.

""Plastilina" nu este un spectacol la care sa te relaxezi, iti da de gindit"

Un alt spectacol a fost premiatul "Plastilina", al lui Radu Afrim, o reprezentatie tulburatoare despre destinul orfanilor, despre viata gri pe care o duc unii tineri din voia destinului crud. Numele spectacolului si al regizorului au strins o multime de tineri dornici sa urmareasca piesa, insa numai 150 dintre ei au putut sa si faca acest lucru.
Directorul teatrului "Toma Caragiu" din Ploiesti, Lucian Sabados, a explicat ca propune o alta filozofie asupra destinului nostru de zi cu zi, ca este un spectacol sensibil, senzorial, si care relationeaza extraordinar cu spectatorii. "Bucuria si emotia spectatorului la acest spectacol este uluitoare. La Ploiesti exista iubitori ai teatrului lui Radu Afrim pentru ca tinerii se regasesc in spectacolele lui. Mai mult, tinerii, studentii au inceput sa renunte la filme si sa mai vina la teatru. "Plastilina" nu este un spectacol la care sa te relaxezi, iti da de gindit".
Regizorul albanez Adonis Filipi a apreciat la "Plastilina" atit textul, cit si modul in care si-au exteriorizat sentimentele actorii. "Este un text contemporan, care a fost montat intr-o viziune unitara, fara a fi nimic fortat. S-a comunicat natural, au fost folosite metafore interesante. Si muzica a fost bine aleasa, spre satisfactia publicului care a putut percepe mai bine mesajul piesei".
Ca de obicei, atunci cind sint dezbateri despre textele lui Radu Afrim, au fost si pareri contra spectacolelor lui Afrim. "Astfel de spectacole aduc deservicii teatrului romanesc si ar trebui sa nu mai existe. Din cauza unor asemenea productii, arta are numai de pierdut. Aceste spectacole se impun cu forta repetitiei si cred ca ar trebui sa dispara", este de parere actorul Costel Burlacu.
Tot luni seara, la sala Studio s-a jucat si spectacolul "O statie" de Stefan Peca, regia fiind semnata de Carmen Lidia Vidu, o regizoare tinara, apreciata de directorul festivalului brailean, criticul Doina Papp, ca fiind in top. A fost un spectacol amuzant, adolescentin, foarte bine mixat, foarte bine jucat, dar care, din cauza orei inintate nu a avut foarte multi spectatori a mai spus Doina Papp.

Agenda festivalului

Miercuri - Recital Ada Milea& Co

Astazi, de la ora 18.00 in Sala Mare se va juca "Marlene", spectacol de la Teatrul de Comedie Bucuresti regizat de Catalina Buzoianu. De la ora 20.30 in Sala Studio se va sustine reprezentatia "Sint din Albania", realizata de actorii teatrului "Laborator XO5" si ai teatrului "Odisea" din Tirana, Albania.
Un concert Ada Milea&Co este programat pentru ora 21.00 la Sala "Darclee" a Centrul Cultural pentru Tineret, iar de la ora 22.30, la Clubul festivalului se desfasoara spectacolul "Momiia" dupa Cehov, realizat de Nicolae Urs.

Seminar despre dramaturgia tarilor din Est

Tot astazi, de la ora 12.00, in foaierul Teatrului "Maria Filotti" are loc seminarul "Dramaturgia tarilor din Est", coordonat de Dominique Dolmieu. Evenimentul se desfasoara cu doua zile mai devreme decit a fost programat pentru ca organizatorii au apreciat ca astazi sint mai multe persoane prezente la festival si dezbaterile despre dramaturgia tarilor din Est ar fi mai animata si mai interesanta.

Joi - "Mascariciul" cu Horatiu Malaele

Joi, de la ora 17,00, la Muzeul Brailei se va prezenta in cadrul festivalului un recital Cioran sustinut de Genoveva Preda.
De la ora 18.00, in sala Mare a Teatrului se joaca "Mascariciul", dupa "Cintecul lebedei" de Cehov, in regia lui Horatiu Malaele, spectacol al Teatrului "Lucia Sturza Bulandra".
De la ora 20.30 actrita Adriana Trandafir sustine un recital "Maria Tanase".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro