In timp ce unii detinuti muncesc sau invata pentru a scapa mai repede de inchisoare, altii se ocupa cu prepararea hranei pentru persoanele private de libertate, beneficiind de o zi cistig la trei zile muncite. Este vorba in special despre detinuti care au comis infractiuni grave si care nu pot fi scosi din unitate, pentru a merge la munca alaturi de ceilalti. In prezent, la Penitenciarul Braila, un numar de 35 de persoane private de libertate prepara mincarea de zi cu zi pentru 535 de detinuti. Astfel, 20 de bucatari sint folositi pe timp de zi, 3 bucatari pe timp de noapte, 9 la grupa de zarzavat, iar 3 se ocupa de distribuirea alimentelor sau transarea carnii, alimente ce urmeaza a fi folosite la prepararea hranei. Inainte de a intra in bucatarie, detinutii trec printr-un vestiar unde se pot spala si schimba, in camera respectiva fiind instalata si o cabina de dus. De asemenea, din mincarea pregatita zilnic pentru detinuti se iau probe care se pastreaza in frigider timp de 48 de ore, asta in eventualitatea aparitiei vreunui semn de imbolnavire. Tot la blocul alimentar din sectorul de detinere se prepara hrana si pentru persoanele din arestul Politiei. La popota, alti 5 detinuti sint folositi pentru a prepara mincarea servita cadrelor institutiei, insa acestia isi desfasoara activitatea sub supravegherea agentilor. Detinutii bucatari primesc si recompense pentru activitatea desfasurata, constind in reducerea pedepsei, astfel pentru trei zile de munca beneficiaza de o zi cistig. Pe de alta parte, detinutii folositi la blocul alimentar vor urma cursuri de calificare in meseria de bucatar, in baza protocolului incheiat intre Penitenciar si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca. "Conform legii 275/2006 prin munca prestata de persoanele private de libertate se urmareste mentinerea si cresterea capacitatii acestora de a-si cistiga existenta dupa liberare. Pe scurt, munca in penitenciar le poate oferi citeva oportunitati persoanelor private de libertate in vederea imbunatatirii competentelor sociale si de a-si mari, astfel, sansele lor de reintegrare in societate dupa liberare", a precizat purtatorul de cuvint al Penitenciarului Braila, subcomisar Simona Cioara.
Persoanele private de libertate din cadrul Penitenciarului Braila beneficiaza de anumite calorii, in functie de efortul depus pe perioada detentiei. Astfel, pentru cei care nu desfasoara activitati productive numarul de calorii este de 2855, cei care efectueaza astfel de activitati beneficiaza de un numar de 3645 calorii, iar persoanele privative de libertate care sint la regim alimentar primesc 3175 calorii. Masa unui detinut pe zi ajunge la 4,16 lei, fara a fi incluse carnea sau zarzavaturile care provin de la GAZ-uri, iar masa pentru un cadru al institutiei este in jur de 5 lei.
Purtatorul de cuvint al Penitenciarului a mai precizat ca pentru a corespunde din punct de vedere al normelor sanitare, in acest an, blocul alimentar din sectorul de detinere a fost reamenajat, fiind placat cu faianta si gresie si dotat cu timplarie termopan. De asemenea, s-a inlocuit instalatia cu un grad mare de uzura, au fost reamenajate filtrul si baia si s-au adus recipienti noi de inox folositi la transportul hranei pe sectiile de detinere. In prezent se lucreaza la reamenajarea magaziei de alimente in conformitate cu normele europene.