Mergi la conţinutul principal

Detinutii au adus Penitenciarului 6 miliarde de lei vechi

Aproximativ 200 de detinuti, din aproape 600, ai Penitenciarului de Maxima Siguranta Braila muncesc pentru a cistiga bani si totodata pentru a mai reduce din zilele de detentie. Cea mai mare parte a veniturilor obtinute ajung, insa, la institutia care-i "cazeaza", restul fiind ai lor.
Anul acesta, condamnatii au adus Penitenciarului Braila venituri extrabugetare in valoare de 6 miliarde de lei vechi. Suma reprezinta, de fapt, 70% din cistigurile totale, bani ce sint folositi pentru imbunatatirea conditiilor de detentie. In ceea ce-i priveste pe cei care muncesc, 90% din ce le revine lor ii cheltuie in timpul detentiei, iar 10% sint depusi in banca si ii primesc la eliberare, cu dobinda aferenta. Sapte brigazi cu detinuti muncesc in domeniul contructiilor si in fabrici de mobila, iar alte doua lucreaza in sistem deschis, in incinta Gospodariilor Agrozootehnice (GAZ). Timpul de lucru este de 8 ore pe zi si doar cu acordul lor pot munci pina la 50 de ore pe saptamina. Pe linga banii primiti, detinuti mai au de cistigat si zile in minus la pedeapsa. Si anume, pentru 4 zile de munca remunerata se considera ca au executat 5 zile, la 3 zile pentru care nu primesc bani, cistiga 4 zile de detentie, iar la doua nopti muncite, 3 zile. Sistemul are si un substrat social, prin munca incercindu-se responsabilizarea si reintegrarea lor.
Zile mai putine in spatele gratiilor pot obtine si daca se apuca de scoala, pentru fiecare semestru absolvit cistigind 30 de zile, plus un salariu minim brut pe economie. In aceasta situatie se afla 26 de detinuti, 16 dintre ei urmind cursurile claselor I-IV, iar diferenta cele de V-VIII. Pentru absolvirea unor cursuri de calificare si recalificare, aproape 80 de detinuti au cistigat anul acesta 15 zile de detentie. Conducerea unitatii face demersuri pentru derularea unui program prin care detinutii sa poata face acolo si liceul.

Pina in 15 zile de invoire pe an, pentru detinutii cu nota 10 la purtare

Un al treilea avantaj pe care il pot avea mergind la munca sau facind scoala este faptul ca, in baza unui comportament adecvat, pot obtine invoiri din Penitenciar pina in 15 zile pe an. Ele se acorda in baza Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, dar si a unei Decizii a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care reglementeaza modalitatea de acordare a recompenselor. Pe linga permisiunile de iesire, documentul reglementeaza si modalitatea de acordare a unor recompense, prin ridicare a unei sanctiuni disciplinare sau suplimentarea dreptului la pachete si vizite.
Exista criterii diferite de acordare a recompenselor, in functie de regimul de detentie in care a fost incadrat detinutul si anume daca se afla la maxima siguranta (in care se incadreaza cei cu fapte grave) inchis, semi-deschis sau deschis. In toate cele 4 "sisteme", pentru un deces in familie se acorda pina la 5 zile de invoire, insa pentru regimul de maxima siguranta aceasta reprezinta, de altfel, si singurul caz in care detinutii pot iesi din Penitenciar. Anul acesta, s-au aprobat invoiri pentru doi detinuti de la regimul de maxima siguranta: in septembrie, un batrin a fost eliberat pentru 24 de ore deoarece ii murise fiul, iar luna trecuta asasinul lui "Canaru", apropiat al gruparii "Buricea", Razvan Contu, zis "Folea", a fost "invoit" pentru sase ore, pentru a lua parte la priveghiul tatalui sau. De precizat ca la iesirea din Penitenciar, cineva semneaza pentru detinut, dar asta nu inseamna ca in cazul in care detinutul fuge, insotitorul va fi tras in vreun fel la raspundere. Este mai mult o masura de constientizare si singurul lucru care il poate afecta pe insotitor, daca detinutul fuge, este ca va avea o bila neagra daca va ajunge vreodata in Penitenciar. Pentru "Folea" de exemplu, a semnat chiar Ghita Buricea.
In semestrul I al anului au fost aprobate 11 invoiri a cite 5 zile si alte 55, de 24 de ore, iar in semestrul II, fara luna decembrie, 13 invoiri pentru 5 zile si 80 de invoiri a cite 24 de ore. In perioada sarbatorilor, 22 de detinuti vor pleca acasa pentru 24 de ore si alti 10 vor primi invoiri intre 2 si 5 zile. "Am considerat ca aplicarea cu strictete a legii in privinta invoirilor, chiar daca se spune ca este prea permisiva, reprezinta o modalitate de constientizare a persoanelor ca se pot reintegra in societate. Se simte o schimbare radicala, dovada fiind comunicarea din ce in ce mai strinsa cu detinutii. Am decis sa le acordam si vizite la masa, pentru cei din sistemele de maxima siguranta si inchis si chiar vizite la cabine, cu sistem de separare, pentru cei care au un comportament corespunzator in mod constant. In preajma sarbatorilor vom spori toate masurile de supraveghere si control in sectoarele de vizita, inclusiv la intrarea in unitate, la Punctul de Control", ne-a precizat Ionel Gilca, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro