Mergi la conţinutul principal

Detinuta gravida este libera

Gicuta Coman, 29 de ani, incarcerata la 29 iunie a.c, pentru sase luni, pentru neplata pensiei alimentare, gravida in sase luni si jumatate, a fost, ieri, pusa in libertate, cel putin pentru o perioada. Practic, ieri, instanta Judecatoriei Braila a admis cererea formulata de detinuta, prin avocatii angajati de catre deputatul independent de Tulcea Nati Meir, intreruperea executarii pedepsei, invocindu-se starea speciala a femeii. Tinara este insarcinata, iar la dosarul cauzei nu exista nici macar un document care sa ateste acest fapt. Din punct de vedere juridic, tinara este libera incepind de ieri seara. Ramine, insa, ca avocatii angajati sa continue dezbaterea cazului sau, pentru ca ea sa ramina pentru totdeauna in libertate. In primul rind, pentru anularea sentintei de condamnare, se impune o revizuire a dosarului, ceea ce avocatii au sustinut ca vor cere in scurt timp.

Judecata in regim de urgenta

Ieri, intr-o sala a Judecatoriei Braila, s-a decis soarta detinutei gravide. Practic, initial, la ora 12.00, instanta s-a intrunit pentru a dezbate preschimbarea termenului de judecata de la data de 15 august, cum se stabilise cu citeva zile in urma, in 4 august, pentru judecarea cererii de intrerupere a executarii celor 6 luni de inchisoare. Cererea a fost admisa, insa instanta a cerut la dosar si un raport medical, o expertiza care sa ateste virsta sarcinii femeii. Deputatul independent Nati Meir, care si-a pus avocatii la "bataie", a platit raportul de expertiza, 2.500.000 lei, iar la ora 15.00 instanta s-a intrunit din nou, pentru a analiza, de asta data, cererea de intrerupere a executarii pedepsei. Raportul medical a consemnat faptul ca sarcina femeii are 25 de saptamini, adica aproximativ sase luni si jumatate, dar si ca "exista iminenta unui avort spontan". Avocatul Gheorghe Florescu, din Baroul bucurestean, a solicitat, in acest context, intreruperea executarii pedepsei. Putin dupa ora 16.00, instanta s-a intrunit din nou si a admis cererea. Numai ca sentinta pronuntata la acea ora suporta si un termen de 10 zile de apel. Prin urmare, avocatii au luat drumul Parchetului, institutia care ar fi putut formula apel impotriva sentintei, si au inaintat o cerere prin care procurorii sa renunte la aceasta cale de atac. Prim- procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, Fanel Mihalcea, ne-a confirmat ca exista o asemenea cale legala prin care procurorii isi pot anunta intentia de a nu anula sentinta. "Din punctul nostru de vedere, solutia data de instanta este temeinica si legala, motiv pentru care nu formulam apel", ne-a declarat, in exclusivitate pentru "Obiectiv", Mihaela Leu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe linga Judecatoria Braila, care a si fost procuror de sedinta in toate infatisarile de ieri. Altminteri, presedinte de instanta a fost, ieri, insusi Aurelia Rosioru, presedintele Judecatoriei Braila. Pina la redactarea sentintei, definitivarea acesteia si trimiterea catre Penitenciar, in vederea punerii in aplicare n-a mai fost decit o chestiune de timp.
Ieri a fost zi grea atit pentru custozii Gicutei Coman, cadrele de penitenciar, care au avut misiunea de a o duce de ici-colo pe condamnata, dar si pentru detinuta, care n-a apucat, toata ziua, sa manince decit doi biscuiti. "Nu pot nici sa maninc. Astept sa vad ce spun judecatorii", ne-a spus Gicuta, intre doua termene-fulger de judecata. Ea a trecut, ieri, si printr-o riguroasa expertizare medicala si faptul ca legistul a afirmat ca exista chiar si riscul unui avort spontan a ingrijorat-o. Daca la primele doua infatisari, ea parea usor absenta la ceea ce se intimpla in jurul ei, intre timp s-a imbujorat, fiind foarte atenta chiar si la articolele de lege care au dus la punerea ei in libertate. Femeia era constienta ca libertatea obtinuta ieri este una provizorie si le-a multumit reporterilor nostri fiindca au facut din cazul ei un subiect de presa si l-au mediatizat, asa incit, s-a ajuns la o intrerupere rapida a executarii inchisorii. Reamintim ca Gicuta a formulat, la 24 iulie, si o cerere de gratiere, catre Presedintie, insa la aceasta inca nu a primit raspuns. In contextul in care i s-a intrerupt executarea inchisorii, cererea de gratiere trebuie reformulata, insa, dupa un an si jumatate.

Libera, dar incotro?

Avocatul Florescu a sustinut, insa, ca va urmari indeaproape acest caz si ca va cere o redeschidere a dosarului, fiindca "nu este posibil sa condamni pe cineva la inchisoare pentru neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere, in situatia in care persoana respectiva nu a avut serviciu, nu a avut posibilitati materiale sa plateasca. Vom vedea cum s-a probat atunci reaua credinta". Mentionam ca reporterii nostri au intrat in posesia sentintei prin care Gicutei i-a fost luat copilul, in 1999. Prin hotarirea de divort, intr-un termen din 17 septembrie, la care a fost prezenta si Gicuta, insa fara aparator, instanta a decis incredintarea copilului, pe atunci de patru ani, catre tatal Valeanu. Motivul succint al acestei decizii: "Pirita a parasit domiciliul conjugal, ducindu-se la numitul Coman Marian (actualul sot - n.r.)". La procesul de incredintare a copilului, Gicuta a cerut minorul, insa avocatul care l-a reprezentat pe fostul sot a contestat cererea ei, iar instanta i-a dat copilul tatalui. Atunci, s-a stabilit si ca Gicuta sa plateasca lunar cite 90.000 lei. Ulterior, pensia s-a majorat, la peste 250.000 lei, iar in 2003, desi femeia s-a prezentat la proces si a spus - zice ea - ca nu are nici un fel de posibilitati materiale, pensia s-a marit la 500.000 lei. De doi ani, femeia n-a mai reusit sa plateasca aceasta pensie. Initial, ea a fost condamnata la 3 luni de inchisoare cu suspendare, insa fiindca timp de doua luni n-a platit restanta de aproape 10.000.000 lei, instanta a condamnat-o la 6 luni de inchisoare cu executare. Curios este ca la dosarul care a fost urmat de condamnare nu exista vreun document care sa ateste ca, la incarcerare, femeia era gravida. Acum, dupa eliberare, Gicuta inca este derutata si nu stie incotro s-o ia. Din punct de vedere juridic, starea ei inca este sub semnul provizoratului. Legea spune ca intreruperea executarii pedepsei functioneaza pina cind copilul implineste virsta de un an. Practic, femeia a fost lipsita de aparare si numai reactia cadrelor de penitenciar si a jurnalistilor nostri care, efectiv, au descoperit acest caz, a dus la eliberarea, chiar si provizorie a femeii.
"Intentionam sa cerem si incredintarea copilului din prima casatorie. Detinuta vrea acest lucru. Dorim, de asemenea, sa o ajutam financiar ca sa poata plati pensia din urma si pe viitor. De asemenea, insistam sa se rejudece cazul", au adaugat avocatii lui Nati Meir.
Tot ieri, Judecatoria Braila a formulat un comunicat potrivit caruia "interventiile" deputatului Nati Meir nu au determinat solutionarea urgenta a cauzei: "Asemenea afirmatii reprezinta incercari de folosire in scopuri politice a actului de justitie si nu au nici o legatura cu activitatea reala a instantei", a sustinut judecator Florin Nita, purtator de cuvint al Judecatoriei Braila.
Ieri, la ora 18.30, Gicuta Coman a iesit pe poarta Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta Braila. A zimbit si a multumit celor care au contribuit la solutionarea urgenta a cazului ei. Ea a urcat in masina avocatilor, care au dus-o acasa, in comuna Viziru. Acolo o asteapta un copil in virsta de doi, pe care-l are cu actualul sot, dar si copilul de 10 ani, aflat la fostul sot.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro