S-a spart sacul cu reclamaţii de la oamenii în uniformă. După ce poliţistul Eugen Bunea a tras semnale de alarmă cu privire la abuzurile comise de unii şefi şi a vorbit despre condiţiile de muncă jalnice, fiind vorba practic de nerespectarea unor drepturi legale, au prins curaj şi alţi lucrători de poliţie. Este vorba acum despre poliţiştii care vara sunt detaşaţi pe litoralul Mării Negre şi care s-au plâns de condiţiile în care sunt cazaţi, la Constanţa. Ei au ajuns să locuiască practic alături de gândaci, situaţia fiind sesizată de poliţişti detaşaţi de la toate inspectoratele de Poliţie din ţară, ei fiind cazaţi în acelaşi loc.
S-a transmis o sesizare şi la redacţia "Obiectiv Vocea Brăilei", prin care ni se comunică faptul că poliţiştii trimişi să îşi desfăşoare activitatea la Constanţa, în perioada sezonului estival, sunt nevoiţi să stea la un cămin studenţesc din zona "Pescăriei". Condiţiile de la acel cămin sunt sub orice critică iar gândacii colcăie. În aceste condiţii, activitatea oamenilor în uniformă este efectiv dată peste cap, întrucât ei nu se pot odihni cum trebuie, ci trebuie să iasă la vânătoare de insecte, după cum rezultă şi din fotografiile primite la redacţie.
Precizăm că de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, în luna iulie, au fost detaşaţi pe litoral 6 poliţişti, iar în luna august, numărul lucrătorilor trimişi la mare se ridică la 5. La nivelul întregii ţări, echipa de poliţişti detaşaţi în sezonul estival se ridică la 140, după cum ne-au transmis reprezentanţii IPJ Constanţa.
La Poliţia Brăila nu s-a primit vreo sesizare, cu privire la cazarea jalnică, dar se pare că reclamaţiile au ajuns la alte autorităţi, cel mai probabil din Constanţa, asta pentru că lucrurile au început să se mişte.
Poliţiştii detaşaţi nu au fost primiţi să ia masa la un hotel al MAI
Nemulţumirea lucrătorilor din cadrul inspectoratelor de poliţie nu a fost legată numai de cazare, ci şi de mâncare. Ni s-a comunicat şi faptul că poliţiştii nu erau primiţi să ia masa la un hotel din Constanţa, pe nume "Meridian", care aparţine de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Astfel, în momentul când poliţiştii au mers la restaurant li s-a spus că dacă nu sunt cazaţi acolo, nu pot lua masa în incintă. Au fost practic refuzaţi, ceea ce i-a determinat pe unii să răbufnească, astfel că informaţia a fost transmisă către presă. La hotelul respectiv se pare că preţurile sunt mai mici la mâncare, iar lucrătorii IPJ-urilor care aparţin de MAI, au mers acolo să mănânce fără a se gândi că vor fi refuzaţi. Cel mai probabil, avalanşa de turişti din sezonul estival i-a determinat pe cei de la hotel să nu mai primească la masă şi persoane din afara hotelului.
Totuşi, de la IGPR ni s-a transmis că această situaţie s-a remediat, în sensul că s-au purtat discuţii iar acum poliţiştii detaşaţi au posibilitatea să mănânce liniştiţi la "Meridian".
Legat de reclamaţia privind condiţiile de cazare, redactorii "Obiectiv Vocea Brăilei" s-au chinuit, în zadar, să ia reacţii. Am cerut un punct de vedere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, întrucât acolo am fost direcţionaţi, însă nu am primit vreun răspuns. De la Biroul de Presă am fost informaţi doar că solicitarea noastră a fost transmisă conducerii şi urmează să fim contactaţi. Nu a venit însă vreo informaţie cu privire la cele solicitate, până la închiderea ediţiei.
Infractorii trebuie ţinuţi la distanţă
Cei 140 de poliţişti din întreaga ţară detaşati pe litoral acţionează în zona staţiunilor pentru prevenirea faptelor antisociale şi protejarea drepturilor şi a bunurilor celor care aleg să îşi petreacă vacanţa la malul mării. În activităţi sunt angrenaţi poliţişti de la ordine publică, poliţişti rutieri, de la acţiuni speciale, de investigare a criminalităţii economice, de investigaţii criminale, criminalistică, transporturi şi de la arme, explozivi şi substanţe periculoase. Ei acţionează, în sistem integrat, împreună cu colegi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pentru toate astea merită, cu siguranţă, mai mult respect.