Deszăpezirea Brăilei. Stadiul pregătirilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Deszăpezirea Brăilei. Stadiul pregătirilor

• administratorii de drum din Brăila au prezentat prefectului judeţului cum s-au pregătit pentru sezonul rece 2019-2020 • de deszăpezirea municipiului se vor ocupa “Eco” şi “Rer”, în timp ce drumurile judeţene vor fi în grija asocierii “Tancrad”-”Eurobuilding” • drumurile naţionale, aflate în administrarea SDN, sunt încă sub efectul acordului cadru încheiat cu SC “Rad Trans SRL&Sc Florconstruct” SRL, urmând a fi semnat contractul subsecvent

 

Instituţiile Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Judeţean şi Secţia de Drumuri Naţionale (SDN) Brăila au fost chemate la şedinţă, la Prefectură, pentru a da raportul despre stadiul pregătirilor pentru sezonul rece, pe segmentul deszăpezirii. Astfel, în cazul Municipalităţii, vor fi doar doi operatori care vor acţiona pe şosele, “Eco” SA şi “Rer Ecologic” SRL, după ce cea de-a treia firmă, “Brai-cata”, a anunţat, printr-o adresă înregistrată în 14 octombrie, că nu se poate ocupa de deszăpezire pentru perioada rece 2019-2020, pentru că nu are “capacitatea de a angaja servicii de deszăpezire mecanică aferente seozului rece, potrivit documentului postat pe site-ul Prefecturii. Anunţul a fost făcut chiar de către primarul Marian Dragomir, în timpul şedinţei, menţionând un episod negativ, respectiv faptul că operatorul are datorii vechi de 2 ani către societăţile ce au ajutat la deszăpezire, iar de curând au sosit noi popriri pentru “Brai-cata”, la Primăria Municipiului, de câteva milioane de lei.

Sectorul ce-i revenea firmei menţionate era delimitat de Str. Împăratul Traian-Piaţa Traian-str. Mihai Eminescu-str. 1 Decembrie 1918-Bd. Dorobanţilor (exclusiv)-Bariera Dorobanţilor-Şos. Buzăului-Şos. Naţională Veche-str. Rândunicii-şoseaua de centură-Şos. Vizirului-str. Mecanizatorilor, Dunăre exclusiv sectorul delimitat de str. Pontonieri-Calea Călăraşilor-Prelungirea Dorobanţilor-Dunăre. Acum, zonele menţionate vor fi împărţite între ceilalţi doi operatori, “RER” şi “Eco”. 

Cele două societăţi vor acţiona cu 134 de utilaje per total, fiind pregătite cu 294 de tone de sare şi 24 de tone de nisip. Totuşi, primarul Dragomir a menţionat că deszăpezirea se va face exclusiv cu sare. Zăpada adunată din municipiu va fi transportată în locaţiile trecere bac Stânca, str. Malul Dunării-Telbra, Zona de umplutură-Romanel, Şos. Baldovineşti-pasaj CF, fostul Depozit de inerte -Şos. Dig, poligon Vulpea.

 

Acorduri-cadru pentru drumurile judeţene şi naţionale

 

De drumurile judeţene, aflate în administrarea Consiliului Judeţean, se va îngriji asocierea Trancrad SRL-Eurobuilding SRL. A fost încheiat acordul cadru de servicii în octombrie 2019, pe o perioadă de 2 ani. “Pentru a se putea interveni cu operativitate, începând cu data de 1.11.2019, contractantul va face dovada că la data semnării contractului deţine baze şi puncte de sprijin amplasate pe raza judeţului Brăila, dotate cu utilajele necesare asigurării intervenţiei operative pentru întreaga reţea de drumuri judeţene, cât şi stocul minim de materiale necesar unei prime intervenţii, precum şi necesarul de carburanţi şi lubrifianţi corespunzător acestei intervenţii”, potrivit informării pe care a prezentat-o secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, la şedinţa de la Prefectură.

Drumurile naţionale de pe teritoriul brăilean sunt în administrarea Secţiei de Drumuri Naţionale Brăila. Şeful secţiei, ing. Doiniţa Corban, a menţionat că în prezent se montează indicatoare specifice anotimpului de iarnă, (polei, gheaţă, zăpadă etc.), astfel că până pe 15 noiembrie trebuie să fie montate 237 de bucăţi. Montarea panourilor parazăpezi va începe din 1 noiembrie, termenul de finalizare fiind 1 decembrie, însă acesta poate suferi modificări, în funcţie de eliberarea terenurilor de culturi şi de realizarea lucrărilor agricole pentru primăvară. Pentru utilaje şi echipamente pentru intervenţie, este încheiat un acord cadru pe o durată de 4 ani cu asocierea SC Rad Trans SRL & SC Florconstruct SRL, acesta fiind ultimul an de contract subsecvent ce urmează a fi semnat “conform bugetului şi fondurilor alocate”, aşa cum a menţionat ing. Corban.

Prefectura a solicitat primăriilor din judeţ să declare stadiul pregătirilor pentru sezonul rece. Potrivit răspunsurilor primite, 37 de unităţi administrativ-teritoriale au în proprietate utilaje de deszăpezire care se află în stare bună de funcţionare. În plus, dintre acestea, 10 UAT-uri au încheiat sau vor încheia contracte de închiriere utilaje sau de prestări servicii de deszăpezire. Primăriile Dudeşti, Frecăţei şi Rîmnicelu au răspuns că vor încheia contract de închiriere utilaje doar în caz de strictă necesitate, iar Gemenele, Măraşu, Roşiori şi Stăncuţa au încheiat convenţii de colaborare cu agenţi economici pentru servicii de deszăpezire.

Pentru celelalte 6 primării care nu deţin utilaje de deszăpezire, situaţia se prezintă astfel: 3 au încheiat contracte de prestări servicii de deszăpezire (Chiscani, Traian, Unirea), iar celelalte 3 sunt în curs de încheiere a unor astfel de contracte (Gropeni, Tudor Vladimirescu şi Vădeni) cu agenţi economici care au dotările necesare pentru intervenţii. Totodată, majoritatea UAT-urilor au constituit deja un stoc minim necesar de materiale antiderapante, altele sunt în curs de aprovizionare, dar există şi primării care nu au comunicat stadiul: Mircea Vodă şi Vădeni. Cam jumătate dintre comune au şi cantitatea minimă de combustibil necesară deszăpezirii, alte 13 sunt în curs de constituire a stocului minim, în timp ce Chiscani, Mircea Vodă, Unirea, Traian şi Vădeni nu au comunicat către Prefectură nimic despre combustibil.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro