Costurile operaţiunilor de deszăpezire din judeţul Brăila se ridică la valoarea de aproximativ 2 milioane de lei, adică undeva în jurul a 20 de miliarde lei vechi, bani pe care CJ Brăila i-a plătit pentru 900 de kilometri de drumuri curăţate de nămeţi. Întrebat cum a reuşit să se încadreze într-un buget mai mic faţă de cel al municipiului, Gheorghe Bunea Stancu a răspuns că s-a facturat ce trebuia facturat şi nu s-a grăbit să încarce zăpada de pe străzi. Concret, acesta a dat de înţeles că a urmărit îndeaproape traseul parcurs de utilajele de deszăpezire pe drumurile judeţene şi comunale şi a ajuns la concluzia că trebuie să se reducă factura. "Am stat unde trebuia să stau, am constatat ce trebuia să constatăm şi s-a facturat ce trebuia facturat. Noi am acceptat la plată ceea ce am considerat că s-a acţionat (...) Am fost mai orientaţi puţin şi nu ne-am repezit să cărăm toată zăpada, cu toate că era zăpada de 6-7 metri. Am sesizat care este «curba» temperaturilor, am analizat şi am intervenit numai când a fost nevoie", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean. Totodată, acesta a precizat că la nivel de judeţ s-au pornit şi staţiile de desecare şi s-a evacuat apa de pe câmpuri, prin pompare, pentru a nu se compromite culturile însămânţate. În acest context, Stancu a ţinut să le transmită agricultorilor care deţin terenuri în judeţ că ar fi bine să dea comenzi de desecare şi să nu privească impasibili cum le "bălteşte" apa pe terenurile agricole. "Suntem cu ochii pe câmpuri. Am observat că în unele zone bălteşte apa şi agricultorii nu prea se înghesuie să dea comenzi la desecare. Sunt 28 de staţii de desecare care pot fi pornite pentru a nu bălti apa pe câmpuri, fie însămânţate sau nu. Agricultorii să înţeleagă că nu merge ca noi, administraţia publică, să acoperim şi aceste costuri. Noi ne ocupăm de ceea ce înseamnă situaţii de urgenţă, cele care se încadrează şi sunt aprobate în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Restul îi interesează. Asta este. Când culeg recoltele nu le împart cu noi", a mai adăugat oficialul.
După ce, oficial, Primăria Brăila a încheiat operaţiunile de deszăpezire la nivel de municipiu, edilul-şef Aurel Simionescu a declarat că, per total, costurile se ridică în jurul valorii de 5 milioane de lei, respectiv 50 miliarde de lei vechi. Pe marginea acestui subiect, şeful din Primărie a explicat că transportarea zăpezii din oraş a rotunjit cu mult factura finală.
Judeţul va avea sigur «şenilate» în 2014
Cât despre intenţia de a achiziţiona pentru judeţ două utilaje cu şenile care vor fi folosite pentru situaţiile de urgenţă, Stancu a spus clar că nu renunţă la idee şi va lansa cât de curând şi licitaţia pe site-ul de achiziţii publice (SEAP). Deja s-au alocat de la bugetul judeţului Brăila 3 miliarde lei vechi pentru cumpărarea unui astfel de utilaj, suma urmând a fi completată prin finanţare europeană.