Mergi la conţinutul principal

Despre valori morale și naționale la Ianca. Elevii brăileni au vizitat fostul aerodrom militar

• luni, 12 februarie, un grup de elevi îndrumați de prof. Raluca Ionescu a fost oaspetele Muzeului Ianca, condus de prof. Ion Bărbuceanu • în aceeași zi, elevii au vizitat fosta „colonie”, hangarele și fosta bază aeriană, care va deveni, curând, Aeroclub teritorial pentru sporturile aeronautice • oaspeții au ascultat fascinați istorisirile fostului pilot de vânătoare și comandant al unității, comandor (ret.) Mihai Nicolae

 

Luni, 12 februarie, un grup de elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” Brăila au fost oaspeții Muzeului și ai fostului aerodrom militar de la Ianca, aflat, acum, în administrarea Aeroclubului României, în cadrul unei activități „despre valori morale și culturale, valori locale și naționale, în scopul recunoașterii și asumării identității naționale”. 

„La un pas de noi, se află o lume despre care, din păcate, doar din cărți, fotografii sau povești aflăm câte ceva. Ceea ce a fost odinioară cea mai modernă bază aeriană a României, primul aerodrom militar modern din țară, unde a avut loc primul zbor cu un avion cu reacție de tip YAR-17, devenită ulterior Divizia 3 Aviație Vânătoare, astăzi a devenit poveste”, precizează prof. Raluca Ionescu, inițiatoarea activității.

Prof. Raluca Ionescu este chiar fiica fostului comandant al unității militare de aviație din perioada Revoluției, de la Ianca, regretatul col. comandor Mihai Enache. La activitate au participat elevii clasei a IX-a B, precum și elevi ai claselor XI B și XII C, însoțiți de prof. Alina Crețu și prof. Georgiana Ichim.

 „Emoția doamnei profesoare a fost mare: a revenit în locul unde a locuit o bună parte din timp, la bunici, apoi în colonie. În vizita făcută cu elevii clasei domniei-sale, a vizitat muzeul, zona centrală a orașului și fosta bază de aviație. Sper ca vizita de astăzi, cât și cea de miercuri, a aceluiași liceu din Brăila, să fie un început și pentru alți elevi din municipiu, cât și din județ”, a precizat prof. Ion Bărbuceanu, fondatorul Muzeului Ianca, gazda elevilor de la „Mihail Sebastian”.

La Muzeul Ianca, oaspeții au fost întâmpinați de fostul comandant al Unității Militare 01918, comandor (ret.) Mihai Nicolae, și de către Ionel Bicoiu, desemnat de Aeroclubul României pentru administrarea pistei fostei unități militare, ce va deveni, potrivit prof. Raluca Ionescu, Aeroclub teritorial pentru sporturile aeronautice.

Următorul obiectiv vizitat a fost „colonia” de la Ianca, „cu tot ce a reprezentat viața departe de lume, oază de bine și frumos, precum și unitatea militară din care a mai rămas doar un punct de radiolocație”. Aici, col. comandor (ret.) Mihai Nicolae a retrăit, prin poveștile sale de suflet, împărtășite elevilor, frânturi ale vieții de pilot. „Având aprobarea directorului general al Aeroclubului României, am putut ajunge și la pistă. Am lăsat în urmă un parc în ruină, o școală dărâmată, blocuri avariate de timp și am văzut că lumea se mișcă. Aici, ceva va prinde viață. Așa că... nu e totul pierdut! Cele două hangare vorbesc despre stilul arhitectural sovietic, înălțimea spațiului, iluminarea conferă fiecăruia un aer unic. Acest spațiu va renaște și, odată cu el, lumea aviatică „de pe Ianca”. Aeroclubul României, asteptăm inaugurarea!”, a mai spus prof. Raluca Ionescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro