Mergi la conţinutul principal

Despre reguli. "Bastilia" din anii '80

Imi amintesc cu mare drag de anii de liceu. De fapt, imi amintesc cu mare drag de colegii de clasa. Indiferent de rezultatele la invatatura, indiferent de posibilitatile materiale ale parintilor, tineam unii la ceilalti, mergeam impreuna la petreceri, ne ajutam la lectii, intr-un cuvint eram uniti. Uniti in fata cui? Uniti in fata TERORII instaurate de conducerea liceului. Despre ce liceu e vorba? Ei bine, am absolvit Liceul "Nicolae Balcescu" in anii '80, in plin comunism. Am prins la conducere doi oameni care, sint sigura, au marcat negativ memoria tuturor elevilor din acea perioada. Balcescu a fost atunci prima institutie de invatamint din Braila care si-a ferecat portile si chiar a construit un zid inalt in spatele cladirii, pentru ca elevii sa nu poata "evada". De fapt, sa nu poata chiuli, de parca "tocilarilor" de la "Balcescu" - asa cum eram porecliti de elevii celorlalte licee din Braila, inclusiv de cei de la "Murgoci", unde era mai multa libertate - le ardea de chiulit. Sa fim seriosi! Cine reusea sa intre la "Balcescu", la clasele de matematica-fizica, stia de la bun inceput ca-l asteapta 4 ani de invatat pe rupte, dar sansa de a trece examenul de admitere la facultate era de cel putin 90%. Altminteri ajungeai muncitor necalificat, la strung, in cel mai bun caz. Asadar, in acele vremuri, in Balcescu, N-AVEAU CUM sa ajunga niste golani sau niste golance, ori niste elevi razgiiati, tupeisti, nesimtiti, care trebuia disciplinati cu paru'. N-a contat pentru directorul liceului si nici pentru adjuncta care-l seconda. In fiecare zi trebuia sa mai nascoceasca noi reguli, care mai de care mai absurde. Daca ajungeai la liceu cu un minut peste ora 7.50, riscai sa nu mai intri la ore, daca numarul matricol nu era cusut temeinic pe haina, astfel incit sa reziste la smuciturile profesorului de serviciu ce pazea cu vigilenta poarta, ti se scadea cu un punct nota la purtare. Daca fetele aveau breton sau cozile nu erau bine impletite pina-n virf, ca la tiganci, riscai in cel mai bun caz o ciufuleala zdravana. Unghiile trebuia taiate pina'n carne, altminteri erai dat afara de la ore in urma controalelor inopinate din timpul cursurilor. NU tocuri mai mari de 3 cm, NU sarafan mulat pe corp, NU par mai lung de 2 cm la baieti, NU, NU si NU. Ti-era groaza sa nu te-ntilnesti in pauza, pe holuri, cu directorul sau directoarea. Cine fuma? Vai de el, daca era prins sau mirosit. Fetele riscau exmatricularea pentru cel putin o saptamina, iar baietii erau tunsi zero si pusi sa varuiasca WC-ul.
Am terminat liceul si, intr-adevar, am luat la facultate din prima, la fel ca toti colegii mei cu exceptia unuia, care a intrat anul urmator. Un rezultat exceptional, la fel cum s-a intimplat cu promotii intregi care-au terminat "Balcescu". Da, si? Credeti cumva ca toate regulile acelea absurde, teroarea aceea care putea pur si simplu de cum intrai in liceu, m-au facut sa invat mai bine? M-au facut mai desteapta? Au avut vreun rol in formarea mea ca om? Atunci pentru ce mi-au umbrit anii de liceu? Nici acum, dupa atitia ani, n-am reusit sa gasesc un raspuns.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro