In Romania, fanii erau cei care se deplasau cu zecile (sutele?) la conventiile nationale sau doar zilele cite unui cenaclu - dar asta prin anii '90, cind excursiile le erau platite de altii. Pe vremea aceea existau si fanzine... Acum, fanul roman este o notiune teoretica. El iubeste literatura F&SF, dar nu (prea) cumpara carti. Prefera, daca se poate, sa le descarce gratis de pe net. Despre cartile autorilor romani... e si mai dificil de vorbit. Dar am remarcat ca e foarte comod sa se clameze inexistenta unui F&SF romanesc. Probabil ca fanii care spun asta o spun cu fata la propria lor bibiloteca din care autorii romani cam lipsesc... Din care revistele romanesti, atitea cite sint, putine, foarte putine, si cu aparitii din ce in ce mai rare, lipsesc.
Cind apare o carte a unui autor roman sau o revista... fanul roman tace. Nu cumpara, nu citeste, nu comenteaza. Stiu ca pe vremuri fanul roman umbla dupa fiecare revista, dupa fiecare ziar care avea un colt de pagina SF. Acum, nu. Sta in casa si remarca inexistenta unui F&SF romanesc.
Nu vreau laude din partea fanului roman. Dar ma astept ca macar sa cumpere cartile si revistele pe care le facem, sa le comenteze, sa scoata in evidenta ce e bun, ce e rau in ele, pentru ca noi sa putem merge mai departe. Ca daca fanii nu cumpara si nu citesc, cartile si revistele nu vor mai aparea, scriitorii nu vor mai scrie si... da, la capatul acestui drum ne asteapta Inexistenta. De-abia atunci nu vom mai exista. Nici noi, scriitorii, editorii, dar nici ei, fanii. Pentru ca le va lipsi "obiectul muncii".
La fel ca in alte domenii, nici in literatura nu putem reusi decit impreuna.