Poate că nu e frumos să blestemi pe cineva, dar las-o-n pana mea de treabă: atunci când un nene îţi pune un munte de zăpadă în faţa garajului, nu mi se pare deloc deplasat să îi urezi să aibă parte de atâtea pene de maşină (nu de tufiş) câtă zăpadă ţi-a pus în faţa uşii garajului.
Cred că blestemele sunt binevenite. În primul rând, îl ajută pe emiţător (pe cel care lansează blestemele) să se elibereze de nervi, de tensiunea momentului. E reconfortant să îi doreşti cuiva să i se întâmple ceva nasol, atunci când ştii că acel cineva ţi-a făcut rău. Iar fericirea supremă vine atunci când afli că respectivului (persoanei asupra căreia ai aruncat blesteme) i s-a întâmplat ceva rău. Te simţi ca şi cum ai fi câştigat la Loto. Sau, mai degrabă, ca şi cum ai fi un mic dumnezeu, pentru că ai reuşit, doar cu puterea minţii, să faci pe cineva să plătească pentru răul pe care ţi l-a făcut. Nu te-ai dus să îi tragi o bâtă de base-ball la picioare, nu ai pus interlopii să îl aranjeze... doar ai spus o vorbă acolo, cu năduf, şi ai aşteptat să se împlinească profeţia. Pe de altă parte, se spune că dacă blestemi pe cineva fără să ai dreptate, cică blestemul se întoarce împotriva ta. Adică, relele alea pe care i le-ai dorit acelei persoane ţi se vor întâmpla ţie. Nasol moment, nu-i aşa?
În cazul de faţă, însă, al brăileanului care s-a trezit cu muntele de zăpadă în faţa garajului, omul are perfectă dreptate. Prin urmare, acele două milioane de pene pe care brăileanul i le „urează” respectivului sunt perfect justificate. Eu nu m-aş grăbi să îi bat obrazul brăileanului care a lansat blestemul din poza alăturată. Şi asta pentru că, serios vorbind, el a fost băiat bun, în sensul că nu i-a „urat” chestii urâte, cu accidente, boli incurabile sau murit „instrumentul” la intrare, ci nişte banale pene. Şi ca să o zicem pe aia dreaptă, o pană la maşină nu a ucis pe nimeni. Dimpotrivă, când faci o pană îţi exersezi musculatura, mobilitatea, ba chiar şi psihicul îl pui un pic la treabă, căci nu e lucru uşor să dai ca nebunu’ la manivelă, singur cuc pe marginea drumului. (Neamu lu' MANIVELĂ)