Panică, ieri, în municipiul Brăila. Mai multe autospeciale ale pompierilor, maşini de poliţie şi jandarmerie, ambulanţe SMURD şi SAJ, au străbătut oraşul cu sirenele pornite, toate îndreptându-se către Şantierul naval.
Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea" al judeţului Brăila a fost anunţat, ieri, la ora 11.20, prin Sistemul Naţional pentru Apeluri Unice 112, de către şeful serviciului privat pentru situaţii de urgenţă, despre producerea unui incendiu la o navă în construcţie ce se află acostată la cheu în incinta SC VARD Brăila SA. Acesta a solicitat în sprijin intervenţia echipelor serviciului profesionist pentru situaţii de urgenţă.
În urma detaliilor solicitate de către personalul din dispecerat cu privire la producerea evenimentului, a reieşit faptul că incendiul a izbucnit în urma unor lucrări de tăiere în interiorul corpului navei, acesta fiind observat cu întârziere întrucât personalul se afla în pauza de masă. Din cauza materialelor combustibile (vopseluri şi diluanţi) aflate în zona de producere, focul s-a extins cu repeziciune în tot compartimentul, manifestându-se cu degajare de fum dens şi gaze toxice.
În interiorul corpului navei a fost găsită o persoană ce prezenta arsuri şi simptome specifice intoxicării cu fum, iar doi lucrători au fost surprinşi la înălţime pe schela exterioară a navei. Mai mult, un lucrător ce asista la operaţiunile de intervenţie şi salvare s-a dezechilibrat şi a căzut în fluviul Dunărea în zona bazinului de armare nave, fără a mai ieşi la suprafaţă. Pe fondul agitaţiei şi panicii produse în rândul lucrătorilor, încărcătura transportată de o macara din zona apropiată evenimentului s-a desprins şi a căzut pe o cabină modulară în care au fost surprinse două persoane.
Din fericire, cele relatate mai sus nu repezintă o situaţie reală, ci scenariul unui exerciţiu pus la cale de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea" Brăila pe platforma Şantierului naval.
Conform planului, specialiştii ISU au intervenit prompt cu toate mijloacele din dotare şi cu echipajele specifice acestui gen de intervenţii.
"Astfel, Detaşamentul 1 de Pompieri Brăila a participat cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială pentru intervenţie şi salvare de la înălţimi, o autospecială de descarcerare, o ambulanţă SMURD, un autocamion de intervenţie şi o barcă pneumatică împreună cu echipa de scafandri, Detaşamentul 2 de Pompieri Brăila cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autospecială pentru descarcerare grea. Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă a fost, de asemenea prezent cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o autosanitară. Poliţişti, jandarmi şi paramedici ori medici ai Serviciului de Ambulanţă au răspuns apelului de urgenţă, de asemnea cu mijloacele din dotare", a precizat lt. col. Stoian Ştefan, purtătorul de cuvânt al ISU.
Exerciţiul a decurs conform aşteptărilor şi planurilor, astfel încât, la sfârşit, toţi participanţii au plecat spre unităţi cu mulţumirea misiunii îndeplinite.
Desfăşurarea de forţe nu a trecut neobservată de brăileni care, nedumeriţi, se întrebau ce se întâmplă. Chiar şi la redacţie am primit mai multe telefoane. Din fericire, iată, nu a fost vorba de o situaţie de urgenţă, ci doar de un exerciţiu pus în practică de pompierii militari.