* după publicarea articolului nostru privind starea alarmantă în care se află sistemul de desecare aparținând ANIF Brăila (peste 70% din cei 4833 km de canale fiind nefuncționale!), cu sublinierea că de la potopul de ploi din 20 iunie a.c. s-a trecut la funcționarea a 43 stații de desecare, din care 18 în regim ISU, iar la Vădeni fiind cea mai grea situație – au apărut și reacții, opinii diferite
De exemplu, am primit un telefon din partea d-nei Carmen Bănică, administratorul unei societăți agricole. “Sunt total nemulțumită de felul în care acționat ANIF pentru scoaterea apei de pe un luciu de 2000 hectare, spre zona dinspre aerodrom. A trebuit să dau peste tot telefoane, și la prefectură, unde nu mi-a răspuns nimeni. Canalele ANIF nu sunt decolmatate iar tuburile de azbociment erau înfundate. Stația de desecare nu a funcționat timp de 15 ani, iar după două zile de la repornire s-a oprit din cauza unor probleme la un transformator; care ba avea curent, ba nu avea… Despre cei de la ANIF: directoarea a venit doar să se pozeze, Alfredo a trecut de două ori pe aici, iar primărița era în concediu… De circa o săptămână se acționează cu un excavator și o vidanjă de la Tancrad, și apa încă mai este pe câmp, deoarece a deversat canalul de desecare. Consider jignitoare expresia “balta” care nu a fost dirijată de noi spre canal, iar ANIF, unde sunt salarii foarte mari, trebuia să intervină serios la rezolvarea situației… Nu știu ce au făcut rău cetățenii, însă toți cei implicați, inclusiv fermieri, locuitori etc, să-și facă fiecare datoria, iar primăria să acționeze asupra celor vinovați de blocarea canalelor”.
“Trebuie să intervenim fiecare, dar și uniți pentru ieșirea din necaz !”
Este opinia unui binecunoscut și reputat fermier, dl. Costică Mocanu, fost președinte al Braicoop. “De 35 de ani de când fac agricultură aici, nu am mai întâlnit atâta puhoi de apă, căzută într-un timp extreme de scurt. De aceea, cu alți colegi fermieri și cu sprijinul ANIF am trecut la folosirea de utilaje, și nu numai, pentru scoaterea apei din câmp. Așa este, sunt probleme de zeci de ani cu colmatarea canalelor de desecare, dar nu poți să stai cu brațele încrucișate și doar să ceri, să reclami. Dar ăștia suntem, în general. Ca să numai vorbesc de atitudinea criminală a celor care au blocat canalele și în care au aruncat baloți de paie, gunoaie, dejecții animaliere, căzi de baie, moloz etc. Și să nu uităm că proverbul “ajută-te singur” este mereu valabil. De exemplu, stația care ne aparține ca fermieri a fost modernizată cu proiecte și fonduri puse mână de la mână. Mai sunt multe de de discutat, inclusiv de necesitatea unei bune relații, atitudini/politici dintre asiguratori și fermieri – spre a nu se mai ajunge la atâtea probleme cu despăgubirile, cu subvențiile etc. Și asta depinde foarte mult de guvern, de ministerul agriculturii”.
“Lucrurile sunt pe cale de a se rezolva”
Este precizarea d-nei Mihaela Bordei, directorul ANIF Brăila. “Vidanja și excavatorul de la Tancrad, unde am solicitat sprijin încă de acum o săptămână, împreună cu d-na primar Stanca Coman, ne-au fost de un real folos. Am reușit astfel să desfundăm cei 10-12 metri de tub cu diametrul foarte mare, apa a început să se retragă, și să nu uităm de intervenția operativă a ISU “Dunărea”. Da, am ținut permanent legătura cu d-nul prefect, iar cât privește necazul cu transformatorul în două faze lucrurile s-au rezolvat. Și mai este un aspect: noroiul foarte mare nu a înlesnit accesul unei macarale în câmp, trebuind găsită o rută ocolitoare. De asemenea, nivelul scăzut al apei nu ne-a permis folosirea unei pompe mari, ci a uneia de capacitate mică. Iar dacă e să vorbesc de necesitatea ca ANIF să aibă măcar un minimum de utilaje și mijloace de intervenție, prin lege (!) nu ni se permite să avem așa ceva… Oricum, suntem angrenați cu toate forțele să rezolvăm ce se întâmplă la Vădeni, inclusiv la d-na Bănică, dar și în celelalte zone cu probleme din județ”.