Descoperiri şi informaţii ştiinţifice demne de reţinut | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Descoperiri şi informaţii ştiinţifice demne de reţinut

Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc, scrie agerpres.ro.

Spaţiu

Sonda Messenger, aparţinând NASA, s-a prăbuşit pe Mercur, aşa cum se prevăzuse, după epuizarea carburantului, punând astfel capăt unei misiuni fructuoase de explorare a celei mai mici planete din sistemul solar, care este şi cea mai apropiată de Soare. Lansată în 2004, sonda Messenger s-a plasat pe orbita lui Mercur în martie 2011. Prevăzută iniţial să dureze un an, misiunea Messenger a fost prelungită de două ori. Sonda a furnizat în 2012 date care au confirmat ipoteza că Mercur conţine mari cantităţi de apă sub formă de gheaţă în craterele din zonele polare, unde nu ajung niciodată razele soarelui.

O echipă de astronomi americani a calculat distanţa până la o galaxie care s-a dovedit cea mai îndepărtată aglomerare de stele identificată până în prezent în Univers. Denumită „EGS-zs8-1", galaxia, depistată graţie strălucirii ei puternice, este unul dintre cele mai masive corpuri cereşti din perioada „primei copilării" a Universului, fiind datată de experţi la 670 de milioane de ani lumină după Big Bang.

O echipă de astronomi a descoperit cel mai tânăr exemplu al unuia dintre cele mai vechi obiecte din Univers - un roi globular - o maternitate stelară în care sunt pe cale să se nască milioane de stele. Milioane de stele se pot forma din materia masată în astfel de roiuri globulare, însă observaţiile au indicat că în roiul nou-descoperit nu străluceşte încă nicio stea.

Tehnologie

Producătorul californian de vehicule electrice de lux, Tesla, a prezentat o „baterie pentru acasă", care va revoluţiona, potrivit fondatorului firmei, Elon Musk, „întreaga infrastructură energetică din lume". Tesla Powerwall poate stoca electricitatea furnizată de panouri solare sau de reţeaua de electricitate în momentul în care se livrează energie ieftină - îndeosebi noaptea. Bateria, concepută să fie fixată pe peretele casei sau în garaj va fi pusă în vânzare pe piaţa americană în vara acestui an.

Compania americană SpaceX a testat cu succes un sistem de ejectare care ar urma să permită, pe viitor, astronauţilor de la bordul capsulei sale spaţiale Dragon V-2 să poată ameriza în siguranţă în cazul producerii unei avarii la lansare.

Au început testele în spaţiu a două prototipuri care ar putea reprezenta viitorul zborurilor cosmice: un avion spaţial şi un sistem de propulsie cu velă solară. Avionul orbital autonom X-37B a fost conceput de NASA şi construit de compania Boeing pentru US Air Force. Satelitul „LightSail" foloseşte o velă solară pentru propulsie - în acelaşi mod în care un vas cu vele este împins pe apă de puterea vântului, acest satelit va fi propulsat de vântul solar.

Planeta

Un studiu avertizează că o specie de animale din şase riscă să dispară ca efect al încălzirii climatice, dacă emisiile de dioxid de carbon vor continua în ritmul actual. Acest pericol de dispariţie ar varia în diferite regiuni de pe glob.

ONU a atras atenţia că deşeurile de la aparatele electronice şi electrocasnice se transformă într-un veritabil „tsunami mondial", cu efecte grave asupra sănătăţii oamenilor şi a naturii. În 2014 s-au aruncat 41,8 milioane de tone de produse electronice şi electrocasnice (aparatură pentru bucătărie, maşini de spălat, instalaţii pentru baie), care ar fi putut fi reciclate.

Concentraţiile de dioxid de carbon la nivel mondial au depăşit 400 de părţi per milion în luna martie pentru prima dată de la începerea monitorizării fenomenului, a anunţat National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA. Creşterea este atribuită în mare măsură arderii de către oameni a combustibililor fosili.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro