Descoperire astronomică de excepţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Descoperire astronomică de excepţie

O planetă „geamănă" a lui Jupiter care gravitează în jurul unei stele „gemene" cu Soarele, HIP 11915, de care o desparte o distanţă egală cu aceea dintre Jupiter şi Soare, a fost identificată de o echipă internaţională de astronomi, acesta putând fi un pas crucial în căutarea unor sisteme planetare similare sistemului nostru solar, a anunţat Observatorul European Austral (ESO).
Steaua HIP 11915 este catalogată drept „geamănă" cu Soarele întrucât îi seamănă la compoziţie şi are aceeaşi vârstă cu acesta. Descoperirea, prezentată într-un articol publicat în revista „Astronomy and Astrophysics", a fost efectuată cu ajutorul unui telescop de 3,6 metri al ESO instalat în Chile, în observatorul din La Silla, şi s-a realizat în cadrul unui studiu care urmăreşte să găsească „un sistem solar 2.0".

Alcătuirea sistemului nostru solar

Conform teoriilor actuale, formarea de planete cu masă comparabilă cu cea a planetei Jupiter are o mare influenţă asupra arhitecturii sistemelor planetare. Existenţa, pe orbita unei stele de tipul Soarelui, a unei planete cu masă şi caracteristici orbitale similare cu cele ale lui Jupiter lasă să se întrevadă posibilitatea ca sistemul de planete din jurul respectivei stele să fie asemănător sistemului nostru solar, explică ESO.
Cercetările de exoplanete efectuate până în prezent au permis descoperirea unor sisteme planetare ale căror regiuni interioare sunt populate cu planete masive, care depăşesc de mai multe ori masa terestră. În sistemul nostru solar însă, partea centrală este ocupată de planete stâncoase, în timp ce giganţii gazoşi precum Jupiter se găsesc în regiunile exterioare.

Cel mai productiv observator astronomic

Teoriile mai recente susţin că modul în care sunt dispuse obiectele din sistemul nostru solar, atât de propice apariţiei şi dezvoltării vieţii, este un rezultat al prezenţei planetei Jupiter şi al efectului gravitaţional produs de această planetă gigantică în timpul formării sistemului solar. În consecinţă, descoperirea unui geamăn al lui Jupiter ar putea fi un moment important pe calea descoperirii unui sistem planetar asemănător cu al nostru.
„Această descoperire este, sub toate aspectele, un semn emoţionant al probabilei existenţe a altor sisteme solare, care aşteaptă să fie descoperite", a declarat Megan Bedell, de la Universitatea din Chicago, principal autor al articolului asupra acestui studiu.
ESO este principala organizaţie interguvernamentală de astronomie din Europa şi este cel mai productiv observator astronomic din lume. Susţinut de 15 state şi având sediul central în Germania, ESO gestionează trei observatoare astronomice de clasă internaţională în Chile: La Silla, Paranal şi Chajnantor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro