Mergi la conţinutul principal

UPDATE: Descinderile de la cămătarii din Brăila, cu Titi Sgîrcitu cap de listă, au legătură cu Dosarul „AHMEYA”

• ieri, procurorii DIICOT au efectuat 9 percheziţii domiciliare pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în infracţiuni de cămătărie şi şantaj • potrivit unor surse judiciare şi a informaţiilor transmise de România TV, în listă ar fi chiar Titi Sgîrcitu, cel care mai are la activ astfel de fapte • este vorba despre trei suspecţi care au dat bani cu camătă şi apoi, prin ameninţare şi violenţă, au constrâns împrumutaţii să returneze banii, ba chiar şi casele, prin obţinerea drepturilor de proprietate a unor imobile

 

UPDATE: Acuzaţiile din dosarul „Ahmeya” se extind.

Potrivit informaţiior transmise de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), activitățile în cauza privind descinderile de ieri de la Brăila reprezintă o extindere a cercetărilor prin disjungere într-un dosar penal în care aceleași persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale.

În acest dosar, ofițerii DGA au fost delegați să efectueze acte de urmărire penală. Surse din rândul anchetatorilor ne-au informat că este vorba despre partea a doua din acelaşi dosar „Ahmeya”. Rămâne de văzut dacă în lista acuzaţilor mai apar şi alte persoane în afară de cele trimise deja în judecată.

Reamintim că, la jumătatea lunii martie 2016, DIICOT - Structura Centrală a dispus trimiterea în instanţă a inculpaţilor Liliana Valentina Ştefan - fostă Sgîrcitu, SC Ahmeya Pharm SRL, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, Daniela Vasile şi contabila “Ahmeya”, Iolanda Ionica Serghiev. Aceştia sunt acuzaţi de către anchetatori de “constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, instigare la fraudă informatică, uz de fals în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată”.


 

Descinderi la cămătarii din Brăila. Cap de listă ar fi chiar interlopul Titi Sgîrcitu

Cămătăria este în floare la Brăila. O grupare care a tot împrumutat bani şi i-a recuperat apoi prin folosirea violenţei, datornicii fiind constrânşi să dea chiar şi casele pe care le aveau în proprietate, a fost destructurată de procurorii DIICOT.

S-au făcut descinderi pe meleagurile brăilene, cu tot cu mascaţi, nouă persoane urmând să ajungă  la sediul DIICOT pentru audieri. Rămâne de văzut care sunt acuzaţii şi dacă aceştia vor ajunge în spatele gratiilor.

După cum ne-au informat surse judiciare, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, dar şi potrivit informaţiilor transmise ieri de România TV, la jurnalul orei 14.00, liderul cămătarilor brăileni ar fi chiar Titi Sgîrcitu. Acesta urma să ajungă la sediul DIICOT pentru audieri.

Potrivit comunicatului DIICOT, la data de 25 octombrie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupție (DGA) au efectuat un număr de  9 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Brăila. Acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj în formă continuată, spălarea banilor şi evaziune fiscală în formă continuată. “În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2004 – 2015, un număr de 3 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat, iniţial în scopul comiterii unor infracţiuni de şantaj, grup profilat ulterior pe săvârşirea şi a unor alte fapte ilicite, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit, prin acţiuni permanente sau periodice, dar decisive, mai multe persoane. Membrii grupului infracţional au acordat împrumuturi cu titlu de camătă iar, ulterior, în scopul de a-şi asigura recuperarea sumelor de bani şi a dobânzilor aferente unor împrumuturi succesive, prin ameninţare şi acte de violenţă fizică, au constrâns mai multe persoane vătămate  să returneze banii prin obținerea drepturilor de proprietate a unor imobile”, au arătat procurorii.

După ce au obţinut bani cu nemiluita, membrii grupării au omis, probabil intenţionat, să le declare în vederea impozitării. În unele cazuri, suspecţii au disimulat  provenienţa ilicită a unor  imobile cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproximativ 600.000 euro. La sediul DIICOT- Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii un număr de 9 suspecţi.

 

Şantajistul Titi Sgîrcitu

Titi Sgîrcitu are pe listă mai multe infracţiuni şi condamnări, ultimul dosar care îl vizează fiind “Ahmeya”, aici fiind vorba de mega-afacerea cu medicamente, respectiv decondarea unor reţete fictive, pusă la punct de familia Sgîrcitu, soţ şi soţie. Între timp, Liliana Sgîrcitu a decis că este mai bine să divorţeze de soţ, asta după ce i-au luat la întrebări procurorii.

Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional a fost constituit de foştii soţi Liliana şi Titi Sgîrcitu care, timp de mai bine de patru ani, au prejudiciat bugetul statului cu sume de ordinul milioanelor de lei. În data de 21 septembrie 2015, procurorii DIICOT au dat iama în mega-afacerea “Ahmeya”, lanţul de farmacii brăilene deţinut de Liliana Sgîrcitu, pe vremea aceea soţia controversatului Titi Sgîrcitu.  Potrivit actelor de urmărire penală, cei doi brăileni ar fi atras în grupul infracţional medici de specialitate, medici de familie şi funcţionari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila. “Numitul Titi Sgîrcitu a înfiinţat societatea SC Ahmeya Pharm SRL, al cărei administrator este soţia sa - Sgîrcitu Liliana Valentina. Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul CJAS Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, sus-numiţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind la acel moment de 1.800.000 lei”, au arătat anchetatorii. Dosarul “Ahmeya” este în curs de judecată la Tribunalul Brăila.

Lista infracţională a lui Sgîrcitu este însă mai lungă. În octombrie 2012, Titi Sgîrcitu a primit condamnare după condamnare în dosarele în care era judecat şi a ajuns la închisoare. La începutul lunii, judecătorii gălăţeni au dat sentinţa finală pentru interlop şi apropiaţii săi în cazul atacului din 2007, de la discoteca lui “Piciu”, din Tichileşti. Pedeapsa a fost redusă însă la jumătate faţă de cea aplicată în primă instanţă, astfel că Titi Sgîrcitu a primit doar un an şi 10 luni, faţă de 4 ani cât primise cu un an în urmă. După numai două săptămâni, Titi  a fost condamnat de Curtea de Apel Galaţi şi într-un dosar de şantaj. Şi în această cauză interlopul a obţinut o reducere a pedepsei aplicate în primă instanţă, de la 7 ani închisoare la 4 ani şi 8 luni închisoare. În acest dosar, fraţii Sgîrcitu şi un amic de-al lor au fost judecaţi pentru că au agresat un brăilean, în plină stradă, care a împrumutat de la ei aproximativ 8.000 de euro, pe care i-ar fi restituit fără să achite şi camătă. În acelaşi dosar, Titi Sgîrcitu a fost judecat şi pentru alte trei infracţiuni de şantaj asupra altor persoane. În urma contopirii pedepselor, Sgîrcitu a rămas să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv 4 ani şi 8 luni închisoare.

El a ajuns la închisoare dar, anul trecut, a reuşit să se libereze. Aflat în Penitenciarul Focşani, Titi Sgîrcitu a fost liberat condiţionat din închisoare, la data de 18 septembrie 2015.


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro