* luni, clopoțelul a sunat pentru 122 de deținuți de la Penitenciarul Brăila, unde a avut loc festivitatea de deschidere a anului școlar 2022 - 2023 * pentru clasele I-IV, forma de școlarizare “A doua șansă”, au fost selecționați 29 deținuți, la clasele V-VIII, frecvență redusă, au fost selecționați 47 de deținuți, iar pentru clasele IX – X sunt 46 deținuți * la Penitenciarul Tichilești, 104 persoane aflate în executarea unei măsuri educative privative de libertate sunt înscrise la cursurile școlare
Prima zi de școală pentru deținuții din cadrul Penitenciarului Brăila și Centrul de Detenție Tichilești. Clopoțelul a sunat pentru 122 de deținuți de la Penitenciarul Brăila și un număr de 104 persoane privative de libertate de la Tichilești.
Astfel, în data de 5 septembrie, la Penitenciarul Brăila a avut loc festivitatea de deschidere a anului școlar 2022 - 2023, ca urmare a Protocolului de Cooperare încheiat între Penitenciarul Brăila și Inspectoratul Școlar al Județului Brăila. Totul în scopul creării cadrului care să permită îmbunătățirea condițiilor de școlarizare și a rezultatelor procesului de educare și profesionalizare a persoanelor aflate în executarea unei pedepse private de libertate. Potrivit reprezentanților unității de detenție, școlarizarea organizată și desfășurată în penitenciar constituie o componentă principală a normalizării și încurajează independența și responsabilitatea deținuților. “Inspectoratul școlar Județean Brăila împreună cu școala generală «Nikos Katzantzakis» Brăila și Colegiul Tehnic «Costin D. Nenițescu» vor asigura organizarea cursurilor de școlarizare pentru un număr de 122 deținuți, astfel urmând a se desfășura cursuri de instruire școlară de nivel primar, gimnazial și liceal pentru deținuți. Serviciul de Educație din cadrul Penitenciarului Brăila a selecționat un număr de 122 deținuți care îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru a urma cursurile de școlarizare. Pentru clasele I-IV, forma de școlarizare «A doua șansă», au fost selecționați 29 deținuți; clasele V-VIII - forma de școlarizare – frecvență redusă, selecționate 47 persoane; clasele IX – X , forma de școlarizare – frecvență redusă - 46 deținuți”, a transmis purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, comisar șef Simona Kober.
La festivitatea de deschidere a noului an școlar, comisar șef Horia Huluba – directorul Penitenciarul Brăila, a transmis mesajul directorului general al Administrația Naționale a Penitenciarelor, un mesaj de susținere, încurajare a cursanților, dar și aprecierea pentru toți factorii implicați în creșterea nivelului educațional și de formare profesională a deținuților, în vederea facilitării reintegrării sociale în familie și pe piața muncii. Conducerea Penitenciarului Brăila a mulțumit personalului didactic care își desfășoară activitatea în sistemul penitenciar, pentru efort și consecvență, asigurându-i totodată de întreaga apreciere și dorind pe această cale ca acest nou an de învățământ să decurgă în cele mai bune condiții.
La finalul festivității, preotul capelan al Penitenciarului Brăila - Neagu Vasile Marian, a binecuvântat evenimentul.
Mesajul transmis la Penitenciarul Tichilești: ”Toți suntem la fel, dar educația ne deosebește”
Potrivit reprezentanților Centrului de Detenție Tichilești, necesitatea instruirii școlare reprezintă un punct forte pe calea reintegrării sociale a fiecărei persoane private de libertate. Luna septembrie a debutat la Penitenciarul Tichilești cu deschiderea anului școlar 2022-2023, într-o nouă modalitate de abordare a instruirii școlare: abordarea pe module. “În cadrul unității de învățământ, parte componentă a învățământului special, ce funcționează în interiorul așezământului de detenție, a fost organizată festivitatea de deschidere. Festivitatea a fost marcată prin citirea Cuvântului de deschidere adresat de către administrația centrală. Directorul centrului de detenție, comisar șef de poliție penitenciară Nicușor Sterian, a adresat atât elevilor cât și personalului didactic și nedidactic cuvântul de deschidere: «Nelson Mandela spunea că educația este singura armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea». Parafrazându-l, prin transpunerea la mediul carceral, subliniem caracterul continuu al educației, importanța acumulării a cât mai multor cunoștințe care, în final, vor contribui la creșterea șanselor de reintegrare în societate. Invităm actorii principali ai procesului de învățământ să se aplece cu responsabilitate asupra învățăturii, ocupându-și, astfel, timpul, în mod util constructiv, în condiții similare celor existente în afara mediului penitenciar. Cadrelor didactice le dorim putere de muncă, răbdare pentru a-și îndeplini rolul formativ”, se arată în comunicatul transmis de la Centru de Detenție Tichilești.
La nivelul instituției de învățământ, un număr de 104 persoane aflate în executarea unei măsuri educative privative de libertate este înscris la cursurile școlare astfel: un număr de trei clase învățământ primar, cinci clase gimnaziu, două clase învățământ profesional și patru clase învățământ liceal.
Procesul instructiv-educativ se desfășoară în baza protocoalelor interinstituționale de colaborare încheiate între Inspectoratul școlar Județean Brăila – Centrul școlar pentru Educație Incluzivă Brăila- Colegiul Tehnic “Panait Istrati” Brăila și Centrul de Detenție Brăila-Tichilești.