Deschidere oficială a Festivalului “Zile şi Nopţi”. Primarul aspiră la un festival de teatru internaţional, la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Deschidere oficială a Festivalului “Zile şi Nopţi”. Primarul aspiră la un festival de teatru internaţional, la Brăila

• asta a declarat Marian Dragomir, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la comun cu managerul Teatrului “Maria Filotti”, Lucian Sabados, dar şi cu fostul edil-şef, Aurel Simionescu • cei trei au dorit să marcheze începerea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila”, dar şi importanţa temei alese: “Comedia în fel şi chip” • totodată, oficialii s-au lăudat cu vânzările masive de bilete • atât Sabados cât şi Simionescu şi-au exprimat regretul că ediţia din 2015 a festivalului a fost ratată • potrivit managerului teatrului, bugetul alocat evenimentului din 2017 este de 250.000 lei

 

“Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” se prezintă foarte bine în 2017, iar în viitor ar putea deveni un eveniment de interes internaţional. Acesta a fost, pe scurt, mesajul primarului Marian Dragomir, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia începerii celei de-a XI-a ediţii a festivalului de teatru. La întâlnirea cu presa au fost prezenţi atât fostul edil-şef, Aurel Simionescu, cât şi managerul Teatrului “Maria Filotti”, Lucian Sabados. Cei doi au profitat de moment pentru a-şi exprima regretul în privinţa anulării ediţiei din urmă cu doi ani  a festivalului ”Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila”, dar şi speranţa că de acum înainte un astfel de episod nu se va mai repeta.

De asemenea, Sabados a insistat să îşi prezinte câteva dintre planurile sale de viitor, atrăgând atenţia că îşi doreşte un nou mandat de manager.

“Este a XI-a ediţie a Festivalului «Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila» şi are ca temă «Comedia în fel şi chip». (...) Cum spune şi titlul, comedia este foarte diferită. Sigur că vom pune accent pe comedia de mare accent şi mare audienţă. Iar dovada că avem un public foarte instruit şi cultivat este că a intuit din start cele 3  - 5 spectacole de mare succes. Nici nu a trebuit să prezentăm noi foarte mult oferta. S-au terminat imediat biletele şi noi n-am scos o vorbă. Sunt spectacole care dovedesc panoplia foarte importantă a comediei. Avem de la Shakespeare, comedia clasică - Cehov, îl avem pe marele Gogol, până la comedia de mare audienţă cum este «Fazanul» de Georges Feydeau, un autor extrem de iubit, spectacol care a fost cel mai vândut la Teatrul «Nottara». Şi venim până în zilele noastre. M-a interesat mult să ofer spectatorilor noştri şansa să se întâlnească cu autori contemporani, cu texte contemporane de comedie. Care pun în pagină o tematică extrem de actuală. O să vedeţi chiar în prima zi «Creditul», o comedie spaniolă, contemporană, care discută cea mai ardentă temă: relaţia între clienţi şi bancă”, a afirmat Sabados.

Potrivit managerului Teatrului “Maria Filotti”, bugetul din acest an pentru Festivalul “Zile şi Nopţi” a fost de 250.000 lei, la fel ca cel al ediţiilor trecute. Ca o noutate, acesta a ţinut să sublinieze că 30.000 lei au venit în urma reînceperii parteneriatului cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Sabados a punctat că este un buget mai mult decât acoperitor. În ceea ce priveşte banii veniţi de la Centru, acesta a mai adăugat că este o sumă standard, însă mult mai importantă este revenirea festivalului brăilean în agenda de manifestări a Ministerului.

 

Tema comediei, aleasă la sugestia lui Dragomir

Primarul Marian Dragomir a dorit să puncteze importanţa festivalului de teatru pentru oraş şi pentru brăileni. Acesta a vorbit şi despre avantajele economice pe care le aduce un astfel de eveniment, având în vedere multitudinea de artişti din alte judeţe, dar şi a turiştilor curioşi, care vizitează municipiul şi se cazează aici pentru câteva zile.

“Când vorbim despre continuitate, de cele mai multe ori, ne dorim ca cele mai frumoase lucruri începute cu mulţi ani în urmă să se dezvolte mai departe. Iar în situaţia actuală, faptul că teatrul atrage, că sălile sunt pline, că mai sunt doar câteva bilete, spune totul despre modul în care a fost selectată tema actualului festival. Vorbea mai devreme domnul director despre comedie. Cred că oamenii au nevoie uneori să privească viaţa aşa cum este ea, dar trebuie să vadă şi partea frumoasă a vieţii, să poată să se distreze. Şi este un lucru cunoscut că doar oamenii inteligenţi ştiu să facă glume bune, ştiu să se distreze. Iar eu cred că acest festival va fi unul al spectatorilor inteligenţi, al celor care vin pentru a se deconecta o perioadă de timp de la răutăţile vieţii, pentru a vedea un act de cultură deosebit”, a afirmat Dragomir.

Mergând mai departe, primarul a precizat că este extrem de important ca municipalitatea să investească şi mai mult în activităţi şi evenimente culturale pe viitor. De asemenea, aceasta şi-a manifestat speranţa ca “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” să se dezvolte şi să devină un festival intenaţional.

“Teatrul de la Brăila are o clădire superbă, tot pe ideea unei continuităţi şi a unor investiţii foarte mari în cultură. Pe ideea unui colectiv care a ştiut să se implice, să atragă publicul brăilean, să dea valoare teatrului şi unei echipe de conducere care a ştiut să îi unească pe toţi. Pentru că nu este simplu într-un colectiv de artişti, să înclini balanţa astfel încât toată lumea să fie mulţumită. Le dorim mult succes la festival! La finalul ediţiei sunt ferm convins că toţi brăilenii vor avea mulţumirea şi o vor aştepta pe următoarea. Îmi doresc atunci să fim mai mulţi, să nu mai avem loc în sală şi să ne pregătim pentru un festival internaţional”, a mai adăugat edilul-şef.

Şi fostul primar, Aurel Simionescu a dorit să felicite echipa Teatrului, dar şi să îşi manifeste regretul că în 2015 festivalul a fost anulat în urma “unor excese de autoritate”.

“Şi mai am un regret, pentru că am avut câteva invitaţii la Bucureşti atunci când Teatrul «Maria Filotti» s-a prezentat pe scena capitalei şi a demonstrat valoare, însă eu n-am putut să ajung. Aş vrea să îi mulţumesc domnului manager Sabados că nu s-a lăsat copleşit de acel hiatus în activitate şi a reluat festivalul, dar şi întregii trupe de la teatru. Când spun asta mă refer la toţi cei care, într-un fel sau altul, sunt implicaţi, pentru ceea ce fac şi pentru faptul că au dus prestigiul teatrului brăilean destul de departe. Am văzut cronici legate de prezenţa teatrului «Maria Filotti» în Bucureşti - dacă tot nu m-am putut duce -, şi vă spun sincer, chiar m-am simţit mândru de ceea ce scria acolo. Felicitări pentru această ediţie şi pentru tema aleasă!”, a conchis Simionescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro