Mergi la conţinutul principal

Descentralizarea vine într-un moment prost

Primarul Aurel Simionescu crede că descentralizarea instituţiilor publice vine într-un moment prost, pe fondul crizei economice şi că este nevoie de o foarte bună colaborare între instituţii. Acesta a precizat că, în acest moment, se vrea descentralizare, dar practic este un haos total. Dând exemplu învăţământul, Simionescu afirmă că problemele cele mai mari sunt la ţară: "La nivel central, există o neîncredere în capacitatea oamenilor din comune de a gestiona problemele de personal din învăţământ, cum ar fi numirea directorilor. Neîncrederea este manifestată de sindicate în legătură cu relaţia dintre administraţia locală şi sistemul în sine, mai ales că interesele locale sunt diferite faţă de cele naţionale. Aşa că, întâi trebuie să lămurim cum anume vom face descentralizarea...Vom da creşele, grădiniţele şi şcolile la consiliile locale, vom da liceele la consiliile judeţene şi universităţile vor rămâne la minister? Că deja de la liceu încolo apar probleme, la şcolile de arte şi meserii la fel, la grupurile şcolare...Acolo vin copii şi de la ţară, dar şi din alte judeţe...Cum facem?", a punctat Simionescu. Edilul-şef a mai adăugat că acest sistem se doreşte a se folosi şi în cazul unităţilor spitaliceşti. Totodată, Simionescu spune că, cel puţin în cazul Ministerului Agriculturii, descentralizarea propusă seamănă cu o reorganizare, ceea ce ridică semne de întrebare.

Revenind la învăţământ, edilul-şef a atras atenţia că, din 2002 de când plata salariului cadrelor didactice este făcută de către autorităţile locale, au început şi problemele cu primarii, care nu ştiu să gestioneze banii sau care vor să îşi pună oamenii pe posturile de directori de şcoli: "Probleme au fost ...adică cum să pună un primar tractorist un director profesor...dar directorul este numit prin concurs şi validat prin hotărâre a CLM acum, ca să nu mai fie aşa multe probleme, deşi tot o să fie. Sunt convins de asta. Dar trebuie să pornim de undeva ...Ori le lăsăm pe toate la minister ori le luăm. Sistemul trebuie schimbat". Întrebat dacă, la nivel de municipiu, va putea suporta bugetul acestă schimbare, Simionescu a precizat că, în fond, şi acum primăria dă bani şcolilor pentru tot felul de lucruri, aşa că nu va fi o diferenţă prea mare, în plus, unele vor fi preluate de CJ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro